Gdynėje – seminaras dėl paskandinto cheminio ginklo amunicijos poveikio aplinkai

2012-11-06, 06:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lenkijos mieste Gdynėje lapkričio 5 dieną surengtas tarptautinis seminaras, skirtas aptarti jūroje paskandinto cheminio ginklo amunicijos poveikį aplinkai. Renginys organizuotas bendra Lietuvos užsienio reikalų ir Aplinkos ministerijų, Karinio jūrų laivyno akademijos Gdynėje, Lietuvos ir Lenkijos aplinkos apsaugos agentūrų iniciatyva.

Tarptautinį seminarą atidarė Lenkijos karinio jūrų laivyno akademijos rektorius-komendantas kontradmirolas Czeslawas Dyrczas, pagrindinius atidarymo pranešimus skaitė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos ambasadorius ypatingiems pavedimams Vaidotas Verba ir Lenkijos aplinkos apsaugos agentūros vyriausiasis inspektorius Andrzejus Jagusiewiczius. 

Renginyje dalyvavo aplinkos tyrimų įstaigų, mokslo centrų, tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų atstovai iš Lietuvos, Danijos, Kanados, Rusijos, JAV, Japonijos, Lenkijos, Švedijos, Suomijos, Vokietijos ir kitų šalių.

Seminaro metu diskutuota apie galimybes gerinti bendradarbiavimą sprendžiant jūrose palaidoto cheminio ginklo amunicijos klausimus, dalytasi patirtimi, kaip sumažinti poveikį žmonių sveikatai, saugumui ir jūrinei aplinkai.

Seminare buvo parengtas raportavimo modelis, padėsiantis šalims parengti informaciją Jungtinėms Tautoms. JT generalinio sekretoriaus 2013 metų raporto apie rezoliucijos įgyvendinimą pagrindu bus priimta nauja JT Generalinės Asamblėjos 2-ojo komiteto rezoliucija.

JT pirmąją Lietuvos pateiktą rezoliuciją dėl jūrose paskandinto cheminio ginklo amunicijos poveikio aplinkai (A/RES/65/149) vienbalsiai priėmė 2010 metų pabaigoje. Šiuo dokumentu valstybės ir tarptautinės organizacijos raginamos glaudžiau bendradarbiauti tarpusavyje siekiant įvertinti jūrose paskandinto cheminio ginklo amunicijos keliamas grėsmes aplinkai. Šalys susitarė didinti visuomenių informuotumą šiuo klausimu, bendrai įvertinti šios aplinkos apsaugos problemos aktualumą.

Tarptautinį seminarą, skirtą bendradarbiavimo sprendžiant jūrose paskandinto cheminio ginklo amunicijos problemą perspektyvoms, Lietuvos užsienio reikalų ministerija jau buvo surengusi Vilniuje 2011 m.

Daugelio valstybių tyrimai rodo, kad paskandinto cheminio ginklo esama Atlanto ir Ramiajame vandenynuose, Viduržemio, Šiaurės, Baltijos ir kitose jūrose. Žinoma, kad po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje paskandinta apie 40 tūkstančių tonų cheminio ginklo, kurio sudėtyje yra apie 13 tūkstančių tonų kovinių nuodingų medžiagų.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24