Vyriausioji rinkimų komisija vienmandačių apygardų patvirtino Seimo rinkimų rezultatus

2012-11-04, 16:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) sekmadienį patvirtino galutinius Seimo rinkimų rezultatus 70 vienmandačių apygardų, nors dėl kai kurių apygardų kilo diskusijų. Netrukus rinkimų rezultatai turėtų būti patvirtinti ir daugiamandatėje apygardoje. Dėl rinkimų tvarkos pažeidimų VRK dar po pirmojo turo panaikino rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje.

Dėl kiekvienos apygardos balsuota atskirai, rinkimų rezultatai beveik visose apygardose patvirtinti vienbalsiai. Rezultatų keliose apygardose nepatvirtinti siūlė VRK narys Liutauras Ulevičius, tačiau kolegų palaikymo jis nesulaukė.

Taip pat komisijai pretenzijas posėdžio metu reiškė tautininkas Gintaras Songaila, norėjęs, kad būtų panaikinti visi rinkimų rezultatai daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose ir būtų skelbiami nauji rinkimai. Jis priminė VRK, kad ši dėl rinkimų rezultatų tvirtinimo daugiamandatėje rinkimų apygardoje apsispręsti žadėjo po antrojo rinkimų rato, ir tvirtino, kad ši esą neatsižvelgia į "masinius" skundus dėl pažeidimų rinkimų metu, kurių būtų daug daugiau, negu VRK apskritai svarstė.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas pažymėjo, kad tai, ką kalba G. Songaila, - "tik kalbos", o teisinio pagrindo, kuris patvirtintų pažeidimų masiškumą ir leistų naikinti rinkimų rezultatus, nėra.

Svarstant, ar patvirtinti rezultatus Akmenės-Joniškio apygardoje, kur socialdemokratų kandidatė Zofija Paulikienė buvo kaltinama agitavusi rinkėjus nebalsuoti už "darbietį" Saulių Bucevičių, nes jis neva jau išrinktas pirmajame rinkimų ture per daugiamandatės apygardos sąrašą, Z. Vaigauskas sakė, kad problema yra "užprogramuota", ir teigė siūlysiąs politikams įstatymų pakeitimus, kad rinkimai daugiamandatėje apygardoje vyktų kartu su antruoju, o ne su pirmuoju rinkimų turu į Seimą vienmandatėse apygardose, kas problemą, pasak jo, išspręstų.

Daugiausia diskusijų kilo dėl rinkimų rezultatų patvirtinimo Pajūrio rinkimų apygardoje. Šioje apygardoje konservatorius Pranas Žeimys prieš "darbietę" Genoveitą Krasauskienę laimėjo vos 48 balsų persvara. Problemų kilo dėl neva neteisingo išankstinio balsavimo balsų skaičiavimo kai kuriose apylinkėse nesilaikant procedūrų, ne laiku prakirptų išankstinio balsavimo vokų.

Z. Vaigauskas pripažino, kad išankstinio balsavimo balsų skaičiavimo procesas galėjo vykti netinkamai, tačiau, pasak jo, nėra jokio pagrindo teigti, kad patys balsai buvo suskaičiuoti neteisingai kurio nors kandidato atžvilgiu ir kad dėl pažeidimų, kurie, pabrėžė jis, apskritai nėra įrodyti, verta naikinti rinkimų rezultatus visoje apygardoje, nes galimai neteisingai suskaičiuotų biuletenių nebuvo daug.

"Ar mes galime dėl keleto rinkėjų, kurių balsai galbūt nežinome, ar suskaičiuoti teisingai, visos apygardos rezultatų paneigti?", - retoriškai klausė jis.

Už rinkimų rezultatų patvirtinimą Pajūrio apygardoje balsavo 11 VRK narių, prieš - 3.

Per spalio 14-ąją vykusius rinkimus į Seimą ir spalio 28-ąją vykusį pakartotinį Lietuvos rinkėjai vienmandatėse apygardose išrinko 70 Seimo narių.

Dėl rinkimų tvarkos pažeidimų VRK po pirmojo turo panaikino rinkimų rezultatus vienmandatėje Zarasų-Visagino rinkimų apygardoje. Po pusės metų šioje rinkimų apygardoje bus rengiami pakartotiniai rinkimai.

Tikimasi, kad naujos sudėties Seimas į pirmąjį plenarinį posėdį susirinks lapkričio viduryje.

www.vrk.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24