Patvirtintas Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo priemonių planas

2012-11-03, 08:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis patvirtino Pranešimo apie Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo perspektyvas rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planą.

Priemonių planas parengtas vadovaujantis ambasadorių Neriaus Germano ir Alberto Sarkanio Pranešimo apie Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo perspektyvas rekomendacijomis, išnagrinėjus ir apibendrinus ministerijų, kitų valstybės institucijų ir įstaigų pasiūlymus.

Patvirtintame priemonių plane numatoma skatinti latvių kalbos mokymąsi mūsų šalyje, Latvijos švietimo institucijoms užtikrinti lietuvių kalbos mokymo priemonių prieinamumą, steigti stipendijas Lietuvoje studijuojantiems latviams, reguliariai keistis abiejų šalių nacionalinių transliuotojų laidomis, filmais ir kita produkcija, kasmet rengti Baltų vienybės dienos minėjimą ir kviesti į jį abiejų šalių aukšto rango pareigūnus, atlikti parengiamuosius darbus dėl Lietuvos ir Latvijos jaunimo bendradarbiavimo fondo steigimo, organizuoti moksleivių konkursus, skatinančius gilesnį abiejų tautų ir šalių pažinimą, mokinių ir mokytojų mainus.

Taip pat turėtų būti pasirašytas abiejų šalių sienos apsaugos ir policijos institucijų susitarimas dėl bendro patruliavimo pasienio teritorijose siekiant užkirsti kelią nusikalstamumui, vyriausybių susitarimas dėl Lietuvos ir Latvijos valstybės sienos teisinio režimo, bendradarbiaujama rūpinantis Latvijoje palaidotų Lietuvos karių ir partizanų kapų ir paminklų priežiūra, siekiama susitarti dėl bendradarbiavimo greitosios pagalbos paslaugų teikimo pasienio tarp Lietuvos ir Latvijos zonoje.

Pažymėtina, kad jau šiais metais įgyvendinta viena iš plane numatytų priemonių – Bauskėje surengtas bendras Baltų vienybės dienos minėjimas, kuriame dalyvavo ne tik abiejų šalių visuomenės atstovai, bet ir Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai.

2010 metų pradžioje Lietuvos ir Latvijos premjerai Andrius Kubilius ir Valdis Dombrovskis užsienio reikalų ministrų Audroniaus Ažubalio ir Girčio Valdžio Kristovskio pasiūlymu, nutarė inicijuoti bendros studijos apie tarpvalstybinio Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo perspektyvas rengimą. Pranešimą parengti atitinkamais abiejų šalių Ministrų Pirmininkų potvarkiais buvo pavesta ambasadoriams Neriui Germanui ir Albertui Sarkaniui. Parengtame Pranešime apie Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo perspektyvas pateikiamos rekomendacijos, kaip toliau plėtoti ir gilinti šalių bendradarbiavimą įvairiose srityse.

Lietuvos Vyriausybės pavedimu priemonių plano įgyvendinimą koordinuoja Užsienio reikalų ministerija. Įgyvendinant šį priemonių planą dalyvauja Lietuvos ministerijos, kitos valstybės institucijos ir įstaigos.

Latvijos URM taip pat parengė analogišką veiksmų planą.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24