Europos Komisijos darbo programa 2013 metams – Lietuvos pirmininkavimo ES tarybai pagrindas

2012-10-25, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Komisija (EK) spalio 23 dieną paskelbė darbo programą 2013 metams, kurioje numatyta prioritetą skirti ekonomikos augimui ir darbo vietų kūrimui. Komisija planuoja iki 2014 m. pateikti svarstyti apie 50 naujų teisės aktų projektų ir pabrėžia, kad baigiantis EK ir Europos Parlamento kadencijai, itin daug dėmesio skirs teisės aktams, įgyvendinantiems daugiametį Europos Sąjungos biudžetą.

Deryboms dėl daugelio reglamentų turės vadovauti Lietuva, pirmininkausianti ES Tarybai 2013 m. antrąjį pusmetį.

„Europos Komisijos kitų metų darbo programa yra pagrindinis ramstis Lietuvos pirmininkavimui. Komisijos siūlymai dėl teisės aktų, kuriuos turės svarstyti ES Taryba, turėtų tapti ir Lietuvos nacionalinės pirmininkavimo programos pagrindu“, – sakė Lietuvos nuolatinės atstovybės ES vadovas, ambasadorius Raimundas Karoblis.

Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva sieks užtikrinti nuolatinį ES ekonomikos augimą ir konkurencingumą, kaip prioritetus išskirdama užimtumo didinimą, finansų tvarumą ir energetinį saugumą.

Šie prioritetai atitinka EK šiandien nustatytas prioritetines sritis, teikiant Tarybai svarstyti teisės aktus. Tarp tokių sričių darbo programoje minimas ekonominės ir pinigų sąjungos gilinimas, darbo vietų kūrimas skatinant darbo rinkos reformas bei adekvatų švietimą, konkurencingumo didinimas tvirtinant vieningą rinką, telekomunikacijų, energetikos bei transporto jungčių stiprinimas, taip pat ekologijos, teisėsaugos ir piliečių teisių iniciatyvos.

Darbo programoje nurodoma, kad siekiant ilgalaikės vizijos, besiremiančios politine ir ekonomine valstybių narių sąjunga, ES turi laiku imtis žingsnių, skatinančių ekonominį aktyvumą, ir piliečių bei investuotojų pasitikėjimą. Ypač daug dėmesio EK žada skirti reglamentams, įgyvendinantiems susitarimą dėl daugiamečio biudžeto 2014–2020 m., kurį tikimasi pasiekti dar šiais metais.

„Pirmininkaudama ES Tarybai Lietuva sieks kuo greičiau susitarti dėl Komisijos siūlomų teisės aktų, įgyvendinančių daugiametį ES biudžetą. Nuo derybų rezultatų priklausys, ar visos sritys, kurias finansuoti sutars ES valstybių ir vyriausybių vadovai, laiku sulauks numatytų lėšų“, – teigė ambasadorius R. Karoblis.

Darbo programoje taip pat pabrėžiama, kad siekdama didinti ES kaip globalaus veikėjo svarbą, EK sieks plėtoti santykius su svarbiausiomis pasaulio rinkomis. Santykiuose su ES kaimynais ir narystės siekiančiomis valstybėmis kitų metų programa numato pirmenybę teikti programoms, skatinančioms teisės viršenybę, laisvąją prekybą, vizų režimo palengvinimą ir regioninį bendradarbiavimą. Vienas iš Lietuvos nacionalinių pirmininkavimo prioritetų yra Rytų partnerystės valstybių artėjimas prie ES, įgyvendinant reformas ir sudarant su ES numatytus susitarimus.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24