Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė: „Baltijos regione reikalingos reguliarios NATO 5-ojo straipsnio pratybos“

2012-10-18, 05:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė spalio 17 d. susitikusi su į Lietuvą atvykusiu NATO sąjungininkų jungtinių pajėgų vadavietės (angl. Allied Joint Force Command, JFC) Brunsume (Nyderlandai) vadu generolu Wolfu Langheldu (Wolf Langheld) pabrėžė, kad Baltijos regione svarbu organizuoti kuo daugiau reguliarių NATO 5-ojo straipsnį rengiamų pratybų, su kuo realesniais scenarijais.

„Šiame kontekste reikšmingos bus kitais metais įvyksiančios pratybos „Steadfast Jazz 2013“, kurios didina NATO matomumą ir leidžia mūsų kariams treniruotis“, – sakė R. Juknevičienė. Šios NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybos, rengiamos pagal NATO 5-ajį (kolektyvinės gynybos) straipsnį, kitais metais vienu metu vyks Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje.

Savo ruožtu gen. W. Lanheldas užtikrino, kad sąjungininkai vertina Lietuvos indėlį į NATO veiklą, ypač į operaciją Afganistane. „Noriu užtikrinti, kad Lietuva, būdama NATO sudėtyje, yra saugi ir ginama“, – sakė NATO sąjungininkų jungtinių pajėgų vadavietės vadas.

Susitikime taip pat buvo aptarta Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. - ISAF) operacija Afganistane bei operacijoje dalyvaujančių pajėgų išvedimas iš šios šalies.

Ministrė teigė, jog Afganistane lankėsi prieš pusantros savaitės ir pozityviai vertina pokyčius Goro provincijoje, kurioje veikia Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė.

„Planuojame atsakomybę už saugumą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms perduoti 2013 metų antroje pusėje, o veiklą Goro provincijoje užbaigti iki 2013-ųjų pabaigos. Lietuvos Vyriausybė spalio 16 d. priėmė sprendimą šiuo klausimu“, – sakė R. Juknevičienė.

2013 metais Goro provincijoje saugumo užtikrinimo ir mokomoji veikla virs patariamąja, veiklos pobūdis iš tiesioginio dalyvavimo saugumo operacijose ir reguliaraus nacionalinių pajėgų apmokymo keisis į konsultacijas, suteikiamas iškilus poreikiui. Po 2013 m. veiklą Afganistano pietuose tęs Specialiųjų operacijų pajėgų vienetas, Kandahare Afganistano sraigtasparnių pilotus rengs Oro pajėgų mokymo grupė, ISAF štabuose Kabule ir Herate tarnaus mažesnis skaičius Lietuvos karininkų, Iki 2014 m. pabaigos Kabule bus išlaikyta Lietuvos specialiosios misijos apsaugos grupė, taip pat veiklą tęs mažesnės sudėties Lietuvos karių logistinį aprūpinimą užtikrinantis Nacionalinis paramos elementas Kabule ir Kandahare.

Ministrė pabrėžė, kad svarbiausia išvedant pajėgas iš Afganistano užtikrinti saugumą ir įsipareigojimų tęstinumą.

Gen. W. Lanheldas užtikrino, kad suteiks visą reikalingą paramą sklandžiam pajėgų išvedimui.

Be to, susitikime aptarta saugumo situacija regione, NATO oro policijos operacija, kiti klausimai.

NATO sąjungininkų jungtinių pajėgų vadavietė Brunsume yra viena iš trijų NATO operacinių vadaviečių. Ši vadavietė yra atsakinga už vadovavimą ISAF operacijai Afganistane. Taip pat ji atsako ir už NATO 5-ojo straipsnio operacijų planavimą, Oro policijos misijos Baltijos šalyse, karinį Aljanso šalių bendradarbiavimą, NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) parengimą.

Generolas W. Langheld Lietuvoje lankėsi 2011 m. lapkritį, kai dalyvavo čia vykusiose NATO JFC organizuotose pratybose „Tvirta jungtis 2011“. Šiose NATO štabų pratybose siekta įvertinti Brunsumo JFC ir Sąjungininkų pajėgų vadavietės (angl. Allied Force Command, FC) Perdislokuojamo jungtinio štabo elemento pasirengimą vadovauti tarptautinėms pajėgoms, šiemet budinčioms NATO greitojo reagavimo pajėgose.

 Ugnė Naujokaitytė, krašto apsaugos ministrės patarėja viešiesiems ryšiams

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24