Lietuvos ir Azerbaidžano gynybos ministrai pasirašė atnaujintą bendradarbiavimo sutartį

2012-09-18, 08:41
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pirmadienį susitikusi su Azerbaidžano gynybos ministru generolu pulkininku Safaru Abiyevu (Safar Abiyev) pasirašė dvišalio bendradarbiavimo sutartį karinėje srityje, taip pat aptarė regioninio saugumo aktualijas, operacijos Afganistane perspektyvą ir kitus klausimus. Atnaujintoje sutartyje apibrėžtas bendradarbiavimas karinio mokymo srityje, konsultacijos standartizacijos klausimais tarp abiejų šalių ekspertų ir kt.

Azerbaidžano gynybos ministras teigė, jog „labai rimtai žiūri į santykius su Lietuva“, o abi šalis vienija siekis išsaugoti savo nepriklausomybę.

Susitikime Lietuvos krašto apsaugos ministrė išsakė Lietuvos poziciją dėl Kalnų Karabacho konflikto. Pasak jos, „status quo netenkina ir visiškai aišku, kad nėra jokios kitos alternatyvos, tik taikus konflikto sprendimas“.

Kalbėdama apie Baltijos šalių bendradarbiavimą, ministrė pažymėjo, kad Lietuva, Latvija ir Estija iš bendradarbiavimo pereina į integraciją gynyboje, kartu įgyvendina NATO oro policijos misiją.

Abu ministrai susitikime nemažai dėmesio skyrė energetinio saugumo klausimams. R. Juknevičienė pažymėjo, kad ši Vyriausybė įdėjo daug pastangų siekdama energetinės nepriklausomybės.

Vizito Lietuvoje metu Azerbaidžano gynybos ministras taip pat lankysis Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje, kur susitiks su ten studijuojančiais Azerbaidžano karininkais, taip pat lankysis Vilniuje veikiančiame Energetinio saugumo centre.

Azerbaidžano gynybos ministras gen. plk. S. Abiyevas Lietuvoje lankosi jau trečią kartą. Prieš tai jis lankėsi 2002 ir 2004 metais. Lietuvos krašto apsaugos ministrai Baku lankėsi 2003 ir 2007 metais. Ministrė R. Juknevičienė su gen. plk. S. Abiyevu yra susitikusi NATO viršūnių susitikime Stambule 2010 metais.

Lietuva su Azerbaidžanu karinėje srityje dvišaliu pagrindu daugiausia bendradarbiauja karinio mokymo srityje, taip pat su šia šalimi glaudžiai bendradarbiaujama plėtojant NATO ir ES santykius su Rytų partnerėmis saugumo ir gynybos srityje. Azerbaidžano ir kitų Pietų Kaukazo šalių atstovai kviečiami dalyvauti Lietuvos karo akademijoje rengiamuose kursuose karininkams, karo medicinos kursuose. Lietuva taip pat remia Azerbaidžano karininkų studijas NATO Baltijos gynybos koledže Tartu, Estijoje. Šalių kariniai ekspertai nuolat konsultuojasi standartizacijos, viešųjų ryšių, dalyvavimo tarptautinėse operacijose ir kt. klausimais. Lietuva kviečia Azerbaidžano karininkus stebėti pratybų, vykstančių Lietuvoje. Lietuva Azerbaidžanui yra akreditavusi gynybos atašė, kuris reziduoja Gruzijoje.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24