Krašto apsaugos ministrė su Vyriausiuoju sąjungininkų pajėgų Europoje vadu aptarė gynybos planavimą

2012-07-19, 04:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė trečiadienį, liepos 18 d., susitikusi su Vyriausiuoju sąjungininkų pajėgų Europoje vadu admirolu Jamesu Stavridžiu (James Stavridis), aptarė NATO kolektyvinės gynybos garantijas ir Lietuvos ir JAV karinį bendradarbiavimą.

Ministrė pažymėjo asmeninį admirolo J. G. Stavridžio indėlį į tai, kad Lietuvos narystė NATO tapo labiau praktinė, ir tai, kad Baltijos regione pradėtos rengti pratybos, suplanuotos pagal realistinį scenarijų.

„Susitikime sutarėme, kad ir toliau bus plėtojamas Lietuvos ir JAV pajėgų Europoje bendradarbiavimas. Vienas iš prioritetų šioje srityje – šalių Specialiųjų pajėgų bendradarbiavimas“, – sakė R. Juknevičienė po susitikimo.

Pasak jos, taip pat aptarta Tarptautinių saugumo palaikymo pajėgų (angl. ISAF) operacija Afganistane. Ministrė pažymėjo, kad Lietuva įsipareigojusi perduoti atsakomybę už saugumą Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms Goro provincijoje. Susitikime aptarta ISAF operacijos perspektyva po 2014 metų. R. Juknevičienė patikino admirolą, kad Lietuva iš Afganistano trauksis kartu su visais sąjungininkais. „Mano žinia admirolui buvo ta pati – kartu atėjome, kartu išeisime“, – sakė ji.

Adm. J. Stavridis padėkojo už Lietuvos indėlį Afganistane, taip pat už NATO oro policijos misijos vykdymą. „Tai puikus išmaniosios gynybos pavyzdys“, – teigė Vyriausias sąjungininkų pajėgų Europoje vadas.

Kalbėdama apie NATO oro policiją, R. Juknevičienė pažymėjo, kad dedamos didelės pastangos gerinti priimančios šalies paramą oro policijos misijai, tobulinti infrastruktūrą, tuo tikslu perkeltos reikalingos investicijos iš 2013 metų į šiuos metus.

Adm. J. Stavridis pasveikino NATO energetinio saugumo centro įsteigimą Lietuvoje. Jo teigimu, šio centro veikla svarbi sąjungininkams, karinių pratybų energetinio saugumo ir energetinio efektyvumo aspektais.

Vakar įvykusiame Lietuvos kariuomenės vado gen. ltn. Arvydo Pociaus ir adm. J. Stavridžio susitikime detaliau aptartas bendradarbiavimas su NATO ir JAV pajėgomis Europoje.

www.kam.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24