Seimas pritarė Visagino atominės elektrinės Koncesijos sutarčiai

2012-06-22, 09:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Seimui pritarus koncesijos suteikimui Visagino atominės elektrinės projekto bendrovei ir strateginio investuotojo „Hitachi“ atrinkimui, atveriamas kelias tolesniam projekto įgyvendinimui „Hitachi-GE“ ABWR technologijos pagrindu.

Lietuvos Respublikos Seimas šiandien priėmė Branduolinės (atominės) elektrinės įstatymą ir įstatymą Dėl koncesijos suteikimo ir Lietuvos Respublikos esminių turtinių įsipareigojimų prisiėmimo Visagino branduolinės (atominės) elektrinės projekte – būtent šiuo įstatymu yra pritariama investicinę aplinką sukuriančiai Koncesijos sutarčiai. Priimtus įstatymus ir jų pakeitimus dar turi pasirašyti Lietuvos Respublikos Prezidentė.

  Seimui priėmus įstatymus ir pritarus Koncesijos sutarčiai, suformuota Lietuvos, kaip priimančiosios šalies, teisinė aplinka ir sudaryta galimybė investuotojų bendrovėms – regioniniams partneriams ir strateginiam investuotojui „Hitachi“ užbaigti derybas dėl projekto bendrovės įsteigimo ir pasirašyti sutartis Seimo patvirtintomis sąlygomis.  

Suteikus koncesiją, projekto įgyvendinimo bendrovė galės pasirašyti generalinės rangos sutartį su „Hitachi-GE“, vykdyti projektavimo darbus, o priėmus galutinį investavimo sprendimą 2015 metais - pradėti Visagino AE statybas. Valstybės esminius turtinius įsipareigojimus po galutinio investavimo sprendimo priėmimo dar turės patvirtinti Seimas, kaip numatyta šiandien priimtame Branduolinės (atominės) elektrinės įstatyme ir Koncesijos sutartyje.

Visagino AE užtikrins bazinę konkurencingos elektros energijos gamybą Lietuvai ir regionui mažiausiai 60 – čiai metų.

Skaičiuojama, kad Visagino AE Lietuvos BVP padidins 27-35 mlrd. Lt, suteiks vietos verslui galimybę atlikti apie 5,2 mlrd. Lt vertės darbus, statybos laikotarpiu bus sukurta iki 6000 naujų darbo vietų.

Prieš porą savaičių Europos Komisija, atlikusi nepriklausomą vertinimą, pateikė teigiamą nuomonę dėl regioninio Visagino AE projekto pareikšdama, kad šiuo projektu prisidedama prie energijos tiekimo Baltijos regione saugumo ir visapusiškos Baltijos valstybių integracijos į Europos energijos vidaus rinką. Teigiama Europos Komisijos nuomonė, pateikta pagal Euratomo sutarties nuostatas, suteikia galimybę branduolinės energetikos projektams pasinaudoti ES finansiniais instrumentais, pavyzdžiui, Euratomo ir Europos investicijų banko paskolomis.

www.enmin.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24