Susitikime su NATO karinio komiteto pirmininku krašto apsaugos vadovybė pabrėžė NATO pratybų Baltijos regione svarbą

2012-06-22, 09:06
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos viceministras gynybos politikai Vytautas Umbrasas ketvirtadienį susitikęs su NATO karinio komiteto pirmininku generolu Knudu Bartelsu (Knud Bartels) teigė, jog reguliarios NATO pratybos Baltijos regione reikalingos, siekiant kuo didesnio NATO matomumo, gynybos planų įgyvendinimo ir galimybių mūsų kariams treniruotis su šalimis sąjungininkėmis.

Viceministras susitikime taip pat pabrėžė energetinio saugumo klausimo Baltijos regionui ir visam Aljansui svarbą.

„Tikimės NATO karinio komiteto paramos siekiant NATO energetinio saugumo centro akreditacijos“, – sakė V. Umbrasas.

Gegužės mėn. įvykusiame NATO viršūnių susitikime Čikagoje valstybių vadovai pasveikino šio centro įsteigimą ir pabrėžė energetinio saugumo klausimo svarbą bendroje deklaracijoje.

Susitikime taip pat aptarta saugumo situacija regione. „Mums rūpestį kelia Karaliaučiaus regiono militarizacija bei Rusijos karinės pratybos šalia Aljanso sienų“, – teigė viceministras. Pasak jo, NATO ir toliau su Rusija turėtų tęsti dialogą, tačiau turėtų būti išlaikomas abipusio skaidrumo principas. Be to, kalbėta apie bendradarbiavimą su Baltarusija ir Ukraina.

„Lietuvos bendradarbiavimas su Ukraina operacijoje Afganistane – išskirtinis, matome didelę Ukrainos karinių pajėgumų dalyvavimo tokiuose bendruose projektuose, kaip pavyzdžiui, LITPOLUKRBRIG, pridėtinę vertę “, – sakė viceministras V. Umbrasas.

Susitikimo metu kalbėta ir apie NATO oro policijos misiją ir Aljanso sprendimą pratęsti ją neribotam laikui. Gen. K. Bartelso teigimu, ši misija yra išmaniosios gynybos pavyzdys ir labai reikalinga treniruojantis pilotams atšiauriomis oro sąlygomis.

Lietuvos karių dalyvavimas svarbiausiose NATO pratybose ir tokių pratybų organizavimo Baltijos regione perspektyvos taip pat buvo vienas iš susitikimo su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi ir kariuomenės vadovybe klausimų.

„Tai, kad pastaruoju metu Lietuvoje vyksta didelio masto NATO pratybos leidžia Lietuvos kariuomenei ir kitoms valstybės institucijoms gerinti pasirengimą krašto gynybai ir sąveikumą su sąjungininkų pajėgomis, “ – sakė gen. ltn. A. Pocius.

Kaip NATO karinio komiteto pirmininkas gen. K Bartels Lietuvoje lankosi pirmą kartą.

Šias pareigas Danijos generolas pradėjo eiti 2012 m. sausį, jis pakeitė Italijos admirolą Giampaolo Di Paola. Iki paskyrimo naujasis NATO karinio komiteto pirmininkas ėjo Danijos kariuomenės vado pareigas. 2004 – 2006 m. gen. K. Bartels vadovavo Danijos divizijai, kuriai yra priskirta ir Lietuvos kariuomenės Mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis Vilkas“, ne kartą yra lankęsis Lietuvoje ir gerai susipažinęs su mūsų kariuomene.

Birželio 22 d. įvyks NATO karinio komiteto pirmininko susitikimai su ministru pirmininku Andriumi Kubiliumi, krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubalio, Seimo užsienio reikalų bei nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų atstovais.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24