Valstybės pažangai būtinas sutarimas dėl svarbiausių darbų tęstinumo (VIDEO)

2012-06-07, 10:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, vykdydama Konstitucijoje numatytą pareigą apžvelgti padėtį šalyje, vidaus ir užsienio politiką, perskaitė metinį pranešimą Seime.

Trečiajame metiniame pranešime šalies vadovė akcentavo darbų tęstinumo svarbą ir jo stoką bei pabrėžė būtinybę sutarti dėl svarbiausių darbų ir šaliai lemtingų sprendimų visose valstybės gyvenimo srityse.

„Būtent sutarimo stoka neleidžia mums spartesniu žingsniu eiti į priekį. Tiksliau, išsiveržti iš uždaro nebaigtų darbų rato, kuriame metai iš metų sukamės, eikvodami energiją, laiką ir pinigus. Vis pradėdami, bet nebaigdami. Demokratinėje valstybėje egzistuoja nuomonių ir politinių jėgų įvairovė, o sprendimų teisė keliauja iš rankų į rankas. Todėl jeigu norime rezultatų, būtinas sutarimas dėl svarbiausių darbų ir jų tęstinumo", - pabrėžė Prezidentė.

Šalies vadovė pakvietė visas politines jėgas sutarti dėl esminių principų, neatsisakyti ir nestabdyti svarbių darbų vien dėl to, kad jie pradėti su kita politine vėliava.

Pasak Prezidentės, norint užtikrinti stabilumą šalyje ir užkirsti kelią neatsakingam išlaidavimui, būtinas sutarimas dėl finansinės drausmės įtvirtinimo, konkurencingo verslo skatinimo ir aiškios socialinės politikos.

Plataus politinio sutarimo reikia ir sėkmingam energetinių projektų įgyvendinimui, kurie sumažins Lietuvos priklausomybę nuo vienintelio tiekėjo, užtikrins konkurencines kainas, ekonominį ir politinį šalies savarankiškumą. Tai - suskystintųjų dujų terminalo statyba, atsinaujinančių energijos šaltinių ir atominės energetikos plėtra, šilumos ūkio pertvarka.

Pasitikėjimui teisingumu svarbu toliau tobulinti teismų sistemą, užtikrinti teisėsaugos institucijų nepriklausomumą ir atskaitomybę, principingai kovoti su neteisėtu praturtėjimu ir korupcija.

„Kovai su korupcija reikiami instrumentai sukurti, dabar reikia, kad jie būtų taikomi nedarant išlygų niekam - nei valdantiesiems, nei opozicijai. Niekam", - teigė Prezidentė.

Šalies žmonių ineteresų gynimui, pasak Prezidentės, turi būti ir toliau išmaniai naudojama užsienio politika.

„Besikeičianti geopolitinė situacija ir šalies interesai reikalauja kūrybiškos užsienio politikos ir išmaniosios diplomatijos. Prioritetą teikiu ne ceremoniniams susitikimams ar iškilmingoms deklaracijoms, bet konstruktyviam dialogui ir vertybiniam interesų derinimui. Iš Lietuvos diplomatų tikiuosi indėlio būtent į tokią užsienio politiką", - teigė šalies vadovė.

Šiais metais išmaniosios diplomatijos prireiks kovojant už finansiškai naudingą paketą Lietuvai naujoje Europos Sąjungos finansinėje perspektyvoje. O didžiausio pajėgų mobilizavimo reikės po metų prasidėsiančiam Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungoje.

Prezidentė paragino šalies žmones aktyviai ir atsakingai dalyvauti rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose, o politikams palinkėjo konkuruoti politinėmis idėjomis, kompetencija ir nuveiktais darbais, o ne tik rėmėjų pinigais.

„Sutarkime, kad visų pirma aukščiausiai nešime iškėlę šalies ir mūsų žmonių interesus. Kad dešine ar kaire kelio puse eisime ta pačia kryptimi", - baigdama metinį pranešimą kvietė Prezidentė.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lvcom.lt

Medija

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24