R. Palaitis: policiją pakeis tik radikali reforma. Didesnės pajamos, mažiau pareigūnų, daugiau kokybės

2012-06-05, 10:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Neseniai gedėjome dar vienos aukos. Įtariamasis - pareigūnas. Visuomenė vėl pasipiktinusi - dar vienas policijos pareigūnas įtariamas ne tik automobiliu mirtinai sužalojęs nepilnametį, bet ir, kas ypač amoralu, pabėgęs iš įvykio vietos. Netgi slapstęsis...

Vėl kartojasi istorija - apie atsistatydinimą prabilo tiesioginiai įtariamo policijos pareigūno vadovai Šakių rajono policijos komisariate, viešojoje erdvėje vėl eskaluojamas ir aukščiausių policijos vadovų atsakomybės klausimas.

Vėl dauguma politikų reiškia susirūpinimą...ir poreikį keisti esamą situaciją. Tai jau matėme bent tris kartus. Kas pasikeitė?

Taip, labai ryškiai sumažėjo "kolegiškas" pareigūnų dangstymas - todėl ir pasipylė pagautų neblaivių vairuojančių policininkų atvejai. Taip, koreguojama įstatyminė bazė ir tame lauke labai aktyviai veikia  Policijos departamento vadovai. 

Bet...aš įsitikinęs, kad tai nepakeis vieno esminių bėdų - psichologinio pareigūnų diskomforto. Pareigūnai jaučiasi blogai, nes jų gaunamos pajamos tikrai ne visiems sukuria galimybes sau ir šeimai sukurti normalias gyvenimo sąlygos. O gyvenant tokioje įtampoje jiems labai didelė rizika suklupti "psichologinėje duobėje". Kaip ir nemažai daliai  mūsų šalies gyventojų, tik pareigūnams dar sunkiau, nes jie tikrai turi papildomą streso sukėlėją - nuolatinį pavojų darbe. Kas mano kitaip, pamėginkite padirbėti, pajusite.

Tačiau valstybė iš biudžeto pareigūnams mokėti gali tiek, kiek gali. Kaip ir daugelyje pasaulio šalių Lietuvoje viešieji finansai yra riboti. Todėl lieka vienintelė alternatyva - mažiau, bet  gerai apmokamų policininkų ir, esu įsitikinęs, žmonių saugumas būtų užtikrinamas geriau, nei dabar.

Policininkai su didesnėm pajamom jaustųsi komfortabiliau, tačiau brangintų darbą. O tai sumažintų pavojingo visuomenei elgesio riziką. Policijos vadovybei būtų lengviau atrinkti gabius, motyvuotus jaunuolius policininko darbui, nes profesija taptu prestižine.

Tačiau tokiai minčiai bene labiausiai prieštaravo pareigūnų profsąjungos, spekuliacijomis apie pavojų viešajam saugumui savo pusėn palenkę kai kuriuos politikus. Jų teiginiuose dominavo viena mintis - duokit daugiau pinigų. Dalis jų šiandien vėl viešai baisisi dėl savaitgalį Šakių rajone įvykusios tragedijos.

Kažkodėl tada visi niekaip nenorėjo patikėti, kad viešasis saugumas užtikrinamas ir visos kitos funkcijos puikiai atliekamos Estijoje, kurioje pareigūnų yra gerokai mažiau (Lietuvoje 100 000 tūkstančių gyventojų tenka virš 300 pareigūnų, Estijoje analogiškai - 253). Jau nekalbant apie Suomiją, kurioje yra dvigubai mažiau policijos pareigūnų negu Lietuvoje. Ir tokių šalių Europoje yra daug.

Ar mes tiek blogesni už kaimynus, kad mums reikia tiek policijos pareigūnų? Aš tikiu, kad ne.

Taip pat tikiu, kad skirdami lėšas stacionariems greičio matuokliams, modernioms sistemoms bei turėdami mažiau bet geriau apmokamų pareigūnų mes tik išloštume.

Tačiau rinkimams besiruošiantys Seimo nariai vėl baidysis tokios idėjos. Kalbės apie teisėtus lūkesčius, menamus pavojus ir kitas priežastis. Gąsdins tautą nusikalstamumo bumu. Kaip gąsdino prasidėjus krizei. Ir nieko, policija susitvarkė.

Susitvarkytų ir dabar. Gal net geriau. Kaip susitvarko estai ir lenkai, suomiai, danai, britai.

www.lics.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24