Antikorupcijos komisija stabdo tyrimą dėl Gedimino prospekto

2012-05-10, 07:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Antikorupcijos komisija, pasikvietusi ikiteisminį tyrimą aliekančią prokurorę, toliau aiškinosi, kodėl rekonstruojant Vilniaus Gedimino prospektą buvo paklotos neatsparios Lietuvos klimatui plytelės.

Dalis jos narių teigia, kad taip komisija viršija savo įgaliojimus ir kišasi į ikiteisminį tyrimą. Todėl komisija nusprendė pristabdyti savo tyrimą dėl per 100 mln. litų atsiėjusios Gedimino prospekto Vilniuje rekonstrukcijos aplinkybių, o po mėnesio vėl išklausyti prokurorų informacijos.

Jau penktą kartą Seimo komisija rinkosi aiškintis, kas kaltas dėl Gedimino prospekto broko. Komisija įtaria, kad rekonstruojant prospektą sumokėjus 12 milijonų litų už trinkeles, iš tikrųjų buvo nupirktos pigesnės prastesnės kokybės plytelės. Perkloti dalį prospekto ir ištaisyti broką prireiks 10 milijonų.

Nežinia, kur dingo ir didžioji dalis vertingų senojo grindinio plytelių.

Paaiškėjo, kad 2005-aisiais tą pačią dieną tie patys ekspertai iš Gedimino technikos universiteto pasirašė dvi ataskaitas. Vienoje nurodoma, kad plytelės atitinka reikalavimus, kitoje – ne.

Vilniaus apylinkės prokuratūra atnaujino tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo. Šiandien prokurorė leido suprasti, jog parlamento komisijos tyrimas, viešai skelbiant jų turimą medžiagą, gali pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

„Kvietimas į komisijos posėdį būtų kaip ir generalinė repeticija, jei komisijos posėdyje asmuo dalyvautų pirmiau nei ikiteisminio tyrimo apklausoje“, – sakė Vilniaus miesto apylinkės prokurorė Julita Kryževičienė.

„Kokie čia teisiniai tyrimai. Čia visi žino, kad ta problema sprendžiama, kas čia kokį slaptumą turi. Visi ką galėjo, paslėpė“, – kalbėjo Seimo Antikorupcijos komisijos narys Rimantas Dagys.

„Jei jums viskas aišku, tai tada siųskit į teismą bylą ir reiškit ieškinį, jei prokuratūra nereikalinga, ikiteisiminis tyrimas nereikalingas“, – atkirto J. Kryževičienė.

Kai kurie parlamentarai suabejojo, ar neužstrigs ir šis tyrimas, esą kaip atsitiko su kraujo komponentų byla, kurią tyrė ta pati pareigūnė.

„Mes į ikiteisminį tyrimą kišamės, mes darom spaudimą prokuratūrai. Mes iš karto pareiškiam – prokurorė nekompetetinga“, – kolegų elgesį įvertino Seimo Antikorupcijos komisijos narys Bronius Bradauskas.

B. Bradauskui pritarė ir kai kurie kiti nariai. Esą dėl nekokybiškos prospekto rekonstrukcijos tegu aiškinasi teisėsauga.

„Susidaro įspūdis, kad Antikorupcijos komisija iškapstė daugiau nei prokuratūra. Mes žinojom pavardes, dalyvavusių asmenų tame reikale, žymiai anksčiau nei prokuratūra, nors bylai daugiau nei 10 metų. Ar tai neatrodo keista?“ – klausė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Ligitas Kernagis.

Taip pat komisija stebisi, kodėl nepradėtas tyrimas dėl dingusių senojo grindinio plytelių ir ragina prokurorus to imtis.

„Dėl senųjų tyrimo – aš nekompetetinga į tai atsakyti, reikėtų kreiptis į aukštesnę prokuratūrą“, – sakė J. Kryževičienė.

Vis dėlto Antikorupcijos komisija nusprendė pristabdyti savo tyrimą dėl per 100 mln. litų atsiėjusios Gedimino prospekto Vilniuje rekonstrukcijos aplinkybių. Sutarta po mėnesio kartu su   prokuratūros atstovais surengti uždarą posėdį ir išklausyti jų informaciją.

Salomėja Pranaitienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24