Partijos sutarė dėl gynybos politikos

2012-05-08, 06:34
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pagrindinės Lietuvos partijos pasirašė dar nuo 2009-ųjų brandinamą susitarimą, kuriame numatyta kasmet didinti lėšas krašto gynybai.

Tiek valdančiosios, tiek opozicinės parlamentinės partijos sutaria, kad ilgainiui tam būtų skiriama 2 proc. šalies bendrojo vidaus produkto (BVP).

Siekti šio rodiklio yra numatę visos NATO šalys. Tuo metu Lietuva gynybai neskiria nė 1 proc., o dėl nepakankamo gynybos finansavimo yra susilaukusi NATO pareigūnų kritikos.

„Tekstas yra susijęs ne vien tik su gynybos biudžeto klausimais. 2 proc. – tai didelė siekiamybė. Turėtume pridėti 2 mlrd. prie dabartinio mūsų biudžeto. Visi supranta, kad tai nėra įmanoma. Todėl ir kalbama šiame dokumente apie nuoseklų didinimą, kad kasmet bent kiek didėtų“, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

„Susitarimas nėra konkretus, su aiškiais įsipareigojimais, atspindėtais skaičiais. Tiesiog yra noras pasiekti artimiausiu metu 1,2 proc. nuo BVP. Taip būtų išlaikytas savotiškas vidurkis tarp NATO šalių, bet jis priklauso ir nuo ekonominės situacijos“, – teigė Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius.

„Politikai pasisako, kad po truputį reikia lygiuotis į kitas valstybes, nes šiandien esame nuo galo antri. Kitas klausimas, kaip tuos pinigus panaudojam, kokia grąža – tai politinių diskusijų klausimas. Bet kad NATO turi būti mūsų pamatinis akmuo, politinės partijos sutaria ir tai yra teisinga“, – kalbėjo Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis.

Giedrius Vitkauskas
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24