Seimo Pirmininkė I. Degutienė: spaudos laisvė – tai moralinis įsipareigojimas tiesai, žmogiškumui, bendroms mūsų tautos ir visų tautų vertybėms

2012-05-07, 14:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pasveikino Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti Seime surengtos konferencijos dalyvius.

Pasak Seimo Pirmininkės, dabartinėje Lietuvoje minime daug ir įvairių švenčių, bet šiandieninė yra viena pamatinių.

„Ne atsitiktinai ir mūsų Konstitucijos preambulėje pabrėžiama, kad šis pamatinis dokumentas priimtas visos lietuvių tautos, ne tik prieš amžius sukūrusios savo valstybę, bet ir per šimtmečius išsaugojusios savo dvasią, gimtąją kalbą, raštą ir papročius. Tad mūsų kalba, mūsų raštas ir spausdintas žodis yra vienas iš kertinių valstybės ir tautos gyvavimo pamatų. O istorija ir jos audros, kurias sėkmingai įveikėme, lėmė, kad spaudos laisvė ir tautos laisvė nuo pat dvidešimtojo amžiaus pradžios sutampa ir kuria viena kitą“, – sakė I. Degutienė.

 

Seimo Pirmininkė priminė, su kokiu jauduliu prieš du dešimtmečius laukdavome kiekvieno naujo „Sąjūdžio žinių“ numerio ir su ašaromis Sausio agresijos akivaizdoje vartėme redakcijas, spaustuvininkus ir visus Lietuvos žmones suvienijusį „Laisvos Lietuvos“ laikraštį. Pasak I. Degutienės, šie ir kiti leidiniai turėjo brėžti kokybiškai kitokios žiniasklaidos laisvoje Lietuvoje gyvenimą.

 

„Prisimename ir su savotiška nostalgija, bet ir su džiaugsmu, kaip kažką, kas liko brangu ir artima. Tačiau linkėčiau visa tai prisiminti ne nostalgiškai. Juk anuomet kiekvienas naujas leidinys, kiekviena spaustuvė buvo kažkas naujo, kažkas nežinomo, kažkas – ką reikia kurti ir atrasti. Todėl linkėčiau prisiminti tą jausmą, kai atgimstanti lietuviška spauda buvo tarsi atsiveriantys vartai į naujoves, į galimybę kurti naujoviškai ir kokybiškai“, – sakė I. Degutienė.

 

Tačiau, I. Degutienės nuomone, šiandien vis dar yra ko siekti ir kur tobulėti.

 

„Dabartinės elektroninės žiniasklaidos ir technologinių, internetinių naujovių akivaizdoje tai tampa vis aktualiau ir aktualiau. Nes mums visiems kyla naujas iššūkis – kūrybiškai padėti sugyventi informacinių technologijų naujovėms ir amžių išbandymus atlaikiusiam spausdintam žodžiui. Tikiu, kad Jums tai pavyks. Tikiu, kad ir Lietuvos žmonės nepraras to jausmo, kuris apima į rankas paėmus dar vis spaustuvės dažais kvepiančius: knygą, žurnalą, laikraštį. Kūrybiškus ir kokybiškus spausdinto žodžio nešėjus“, – sakė I. Degutienė.

 

Seimo Pirmininkė pabrėžė, kad šiandien dirbantys spaudos sektoriuje yra tokios kūrybos tęsėjai.

 

„Jūsų rūpesčiu lietuviškas žodis šiandien saugo lietuvišką tapatybę. Geriau nei bet kas kitas žinote, kad spaudos laisvė – tai kartu ir moralinis įsipareigojimas tiesai, žmogiškumui, bendroms mūsų tautos ir visų tautų vertybėms. Šios gražios šventės proga noriu Jums visiems padėkoti: kurie kantriu kasdieniu darbu ištikimai tarnauja gimtajam žodžiui, kurių rūpesčiu esame ir – neabejoju – būsime gilių tradicijų, stiprių dvasinių šaknų tauta ir valstybė“, – sakė I. Degutienė.

Tebūna lietuviškas žodis laisvas, atsakingas ir gyvas.


Seimo Pirmininkės sekretoriatas 

www.lvcom.eu

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24