Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė: „Teigiami pokyčiai Goro provincijoje – akivaizdūs“

2012-03-19, 18:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė kovo 19 d. susitikusi su Afganistano Goro provincijos gubernatoriumi Abdullah Haiwadu (Abdullah Haiwad) pažymėjo, kad Lietuva sieks perduoti atsakomybę už saugumą provincijoje Afganistano nacionalinėms pajėgoms iki 2013 metų pabaigos.

„Mūsų karinis indėlis išliks tokiame pačiame lygyje kaip dabar iki 2013 metų pabaigos, tuo pačiu stiprinant mokymų pajėgumus bei patariamąją funkciją siekiant, kad afganistaniečių saugumo pajėgos perimtų atsakomybę už savo saugumą“, – sakė R. Juknevičienė susitikime.

Jos teigimu, Goro provincijos vystymasis ir teigiami pokyčiai joje yra akivaizdūs.

Krašto apsaugos ministrė su Goro gubernatoriumi taip pat kalbėjosi apie Lietuvos įsipareigojimus Afganistanui po 2014 metų, tačiau pabrėžė, kad nuo NATO sprendimų ir saugumo situacijos provincijoje priklausys, kokia apimtimi ir būdais dalyvausime atkuriant Goro provinciją. „Tikimės, kad jūsų vadovaujama provincija išliks taiki ir rami“, – kalbėjo R. Juknevičienė.

Ji taip pat teigė, kad Lietuva visiškai remia Afganistano nacionalinės armijos kandako (bataliono dydžio karinio vieneto) dislokavimą Čagčarane. „Mes padarėme viską, kad tai būtų įgyvendinta ir tikimės, kad kandakas bus netrukus dislokuotas Gore”, – sakė ministrė.

Haiwadas teigė, kad situacija Gore vis gerėja, ir išreiškė viltį, kad 9 provincijos rajonai pateks į trečiąją atsakomybės perdavimo už saugumą bangą jau šių metų gegužės mėnesį. Jis taip pat dėkojo susitikime dalyvavusiai Japonijos ambasadorei Kazuko Shiraishi už provincijos vystymo projektų įgyvendinimą.

Afganistano Goro provincijoje veikianti Lietuvos vadovaujama PAG – bendra civilių ir karių misija, NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

Šių metų pradžioje Afganistano Goro provincijos sostinėje Čagčarane paskelbus atsakomybės už Čagčarano miesto ir jo rajono saugumą perdavimo vietos valdžiai pradžią, nuosekliai didinamas vietos saugumo pajėgų – kariuomenės ir policijos – pasirengimas perimti atsakomybę. Todėl pradėjus atsakomybės perdavimo procesą ir keičiant misijos pobūdį, Čagčarane veikiančios Lietuvos vadovaujamos PAG pagrindinė užduotis – rengti Afganistano nacionalines saugumo pajėgas, didžiausią dėmesį skiriant patariamajai funkcijai.

Šiuo metu Afganistane tarnauja PAG keturioliktoji Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro Krašto apsaugos savanorių pajėgų Vyčio apygardos 5-osios rinktinės kariai.

Tai jau antras Goro gubernatoriaus A. Haiwado vizitas Lietuvoje. Pirmą kartą jis Vilniuje lankėsi praėjusių metų balandį. Goro provincijos gubernatoriaus dr. A. Haiwadas pareigas pradėjo eiti 2010 m. gruodį. A. Haiwadas studijavo civilinę inžineriją Indijos Kašmyro universitete, Jungtinės Karalystės (JK) Vestminsterio universitete įgijo verslo administravimo magistro laipsnį, vėliau – JK Durhano universitete – mokslų daktaro laipsnį.

www.kam.lt

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24