E. Masiulis: R. Palaitis tikrai turėtų atsistatydinti

2012-03-19, 05:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

FNTT istorija nesibaigia. Premjeras nedviprasmiškai pagrasino liberalcentristams: arba jie įvykdo konservatorių prezidiumo priimtus reikalavimus, arba – mažumos Vyriausybė.

Visą savaitgalį vyko koalicijos partnerių susitikimai ir pokalbiai – dėl koalicijos likimo turi būti nuspręsta iki pirmadienio. Apie tai su Liberalų sąjūdžio pirmininku, vienos iš koalicijos partijų vadovu, Eligijumi Masiuliu kalbėjosi Nemira Pumprickaitė LTV laidoje „Savaitė“.


Tai kokios paskutinės naujienos iš valdančiosios koalicijos?


Na, tai visą savaitgalį vyko susitikimai tarp partnerių, bet kokių nors galutinių sprendimų dar nėra.


Buvo svarstoma, ar gali partneriai dirbti kartu. Koks įspūdis susidarė Jums?


Mes ir toliau manome, kad galime dirbti ir su vienais, ir su kitais. Aišku, kai kurie per pastarąją savaitę priimti sprendimai tik pagilino konfliktą. Turiu galvoje įvykusį konkursą į FNTT direktoriaus poziciją. Šiuo atveju vertinčiau, kad galimybių susitarti vis dar yra, bet, bėgant laikui, jų labai stipriai sumažėjo. Kitas klausimas, ar koalicijos partneriai nori susitarti.


Ar Jūs matote norą?


Man kartais atrodo, kad to noro šiek tiek pritrūksta.


Dabar pagrindinis konservatorių reikalavimas yra toks: ši Vyriausybė gali dirbti ir koalicija gali išlikti, bet ministro Palaičio Vyriausybėje likti neturi. Liberalcentristai – kategoriški ir tvirtina, kad ministras tikrai išliks, juolab, kad turi ne tik partijos, bet ir, supraskite, Prezidentės užnugarį po jos pirmadieninio pareiškimo. Ar šiuo klausimu dabar matote kokių nors poslinkių? Ar konservatoriai tebereikalauja to paties? Kaip suprantu, šis klausimas iš darbotvarkės neišbrauktas?


Na, iš tikrųjų, tas reikalavimas išliko. Dabartinė situacija Vyriausybėje, kai ignoruojami protokoliniai sprendimai, už kuriuos visi kolegialiai balsuoja, tikrai yra nebenormali. Įvertinus dar ir tai, kad Raimundas Palaitis – Vidaus reikalų ministras, o Vidaus reikalų ministerija yra jėgos ministerija, po kuria yra pakankamai daug jėgos struktūrų, nepaklusimas Premjerui ir Vyriausybės sprendimams gali įvelti į dar gilesnę krizę. Jau ne politinę, o net, sakyčiau, valstybės institucinės sąrangos krizę.


Iš Jūsų kalbos aš darau išvadą, kad Jūs, Liberalų sąjūdis, esate už tai, kad ministro Palaičio neturėtų likti Vyriausybėje?


Aš manau, kad Raimundas Palaitis tikrai turi atsistatydinti, o liberalcentristai – deleguoti kitą ministrą.


Kitas reikalavimas – FNTT vadovų sugrąžinimas į darbą. Ką Jūs manote šiuo klausimu: ar jie turėtų būti sugrąžinti, ar vis dėlto prasmingiausia būtų sulaukti teismo sprendimo?


Į tą pačią upę du kartus neįbrisi, todėl konservatorių užsispyrimas bet kokiomis priemonėmis šiuos vadovus grąžinti atgal į pareigas yra sunkiai įgyvendinamas. Konservatoriai turėtų šiek tiek pragmatiškiau arba realistiškiau žiūrėti į situaciją ir atsisakyti tokių kategoriškų reikalavimų. Manau, kad gyvename teisinėje valstybėje, ir teismai priims vienokius ar kitokius sprendimus.


Pakalbėkime apie vis dėlto įvykusį konkursą. Iš pradžių liberalcentristai lyg ir kalbėjo, kad jis galėtų būti stabdomas, tačiau konkursas įvyko ir nugalėtojas paskelbtas. Tiesa, dar nėra ministro parašo, patvirtinančio laimėtoją.


Teisinės galimybės nutraukti konkursą egzistuoja. Ilgai mes klausėmės, kad to padaryti negalima, bet iš tikrųjų – galima. Tokių precedentų jau yra buvę. Trečiadienį Vyriausybė kolegialiai, visiems ministrams neprieštaraujant, priėmė protokolinį sprendimą siūlyti Vidaus reikalų ministrui sustabdyti konkursą (šiame sprendimo priėmime dalyvavo pats Vidaus reikalų ministras). Po dviejų dienų šio sprendimo neįvertinti arba neišgirsti – tai, mano galva, buvo veiksmas, sukėlęs dar didesnę konfrontaciją tarp koalicijos partnerių.


Jūs esate patys pasirengę nutraukti koaliciją, jeigu niekas neišsispręstų. Kada tai gali atsitikti?


Jeigu ir kitą savaitę matysime toliau besiveliančią situaciją su vėl neaiškia pozicija ir viešais ginčais, tai, kaip jau esame pasakę, koalicijos darbe nedalyvausime.


Kitaip sakant, kitą savaitę Jūs esate pasirengę išeiti iš koalicijos?


Taip.


Jeigu koalicijos sutartis būtų nutraukta, ar tai reiškia, kad Vyriausybė turi taip pat keistis?


Koalicijos sutartį pasirašė trys partnerės. Jeigu vienas partneris mano vienaip, o kiti – kitaip, natūralu, kad ši koalicijos sutartis nebegalioja. Tuomet galimi du scenarijai. Arba Premjeras teikia pareiškimą, ir visa Vyriausybė atiduoda savo įgaliojimus – tada Vyriausybė yra formuojama iš naujo. Arba, jei, pasitraukus vienam iš koalicijos partnerių ir atšaukus to partnerio deleguotus ministrus, nepasikeičia daugiau kaip pusė visų Vyriausybės ministrų, Vyriausybė, galbūt užsitikrinus dalies opozicijos paramą, gali toliau dirbti.


Ar gali būti toks variantas, kai Liberalų sąjūdžiui pasiūloma formuoti Vyriausybę?


Na, aš tikrai nenorėčiau dabar užsiimti interpretacijomis ir spėliojimais. Aš manau, kad pirmiausia reikia sulaukti mūsų koalicijos partnerių sprendimo. O kaip toliau vystysis situacija, pamatysime artimiausiu metu.


Bet ar apie tai buvo kalbėta pas Prezidentę?


Aš nekomentuoju mūsų pokalbio.


Dabar visoje šioje sumaištyje opozicija (o jiems pritarė ir liberalcentristai) pradėjo kalbėti, kad Vyriausybė nepateikė energetinių projektų į Seimą.


Na, jeigu kalbame apie suskystintųjų dujų terminalo statybą ir įstatymo projektą, tai viskas daugiau ar mažiau yra paruošta ir artimiausiu metu turėtų ateiti į Seimą. O jeigu kalbėtume apie atominės elektrinės projektą, tuomet Vyriausybėje iš tikrųjų pasigendame skaičiavimų, tačiau Energetikos ministras patikino, kad preliminarūs skaičiavimai bus pateikti. Vis dėlto Vyriausybėje sprendimo ir skaičiavimų, kuriuos jau būtų galima nešti į Seimą, dar nėra.


Ačiū Jums už šitą pokalbį.

 

Nemira Pumprickaitė
LTV „Savaitė“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24