A. Butkevičius: manau, ministras pareiškimą parašys pats

2012-03-12, 06:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Apie galimybę pradėti konsultacijas dėl naujos valdančiosios daugumos ir rengti interpeliaciją Vyriausybės vadovui prabilęs Socialdemokratų partijos pirmininkas, o šioje sesijoje ir opozicijos lyderis Algirdas Butkevičius svečiavosi LTV laidos „Savaitė“ studijoje.

Ar nuėjote toliau kalbų? Ar įvyko kokie nors pokalbiai su opozicijos partneriais?

 

Taip, mes buvom susitikę visų opozicinių frakcijų vadovai ir konstatavom, kad mes pasisakom už stabilumą valstybėje. Ir nutarėm palaukti pirmadienio, nes priklausys, kokius sprendimus priims Prezidentė ir kokius sprendimus priims Liberalų ir centro sąjungos vadovybė.

Jeigu LiCS vadovybė pasako, kad išeina iš valdančiosios daugumos ir sulaukiam Prezidentės palaikymo arba pakvietimo kalbėtis dėl tam tikrų problemų sprendimo, dėl Vyriausybėje susidariusios krizės sprendimo arba dėl naujos Vyriausybės, tada mes vėl sugrįšim ir vėl tarsimės.

 

O kas yra ta opozicija? Viktoras Uspaskichas jau kurį laiką siunčia nevienareikšmius signalus į valdančiosios koalicijos pusę, kad jie bet kada pasiryžę pakeisti liberalcentristus. Darbo partija dalyvavo jūsų susitikime?

 

Mes paprašėm Vytauto Gapšio, kad jis pasikalbėtų su Viktoru ir pasakytų galutinę savo nuomonę. Jis pasakė aiškiai, jeigu bus reikalinga formuoti naują Vyriausybę, jisai tikrai dalyvaus.

 

Reikia manyti, kad vieną dieną vieną sako, kitą dieną – kitą. Garantijų jokių?

 

Matot, galimi keli scenarijai, nes kol kas scenarijus yra visiškai neaiškus. Aš manau, kažkokią įtampą kelti, ją didinti, žinant ir tai, kad Seime prasideda sesija ir laukia rimti klausimai. Nors visiškai neseniai išgirdom, kad energetiniai klausimai, įstatymų projektai dar nepasiekė Seimo, nors buvo kalbama jau beveik du mėnesius.

 

Koalicijai labai svarbu turėti palaikymą ir opozicijos taip pat. Tai ar opozicija nusiteikusi palaikyti juos? Ar jeigu nematėt, tai nežino ir palaikyti ką tokiu atveju?

 

Galiu pasakyti, kad mes esam aiškiai pasakę, kad suskystintųjų dujų terminalas yra strateginis projektas Nr.1. O dėl Visagino elektrinės mes turim žinoti ekonominius paskaičiavimus... Politinių sprendimų negalima priimti be ekonominės logikos. Jau turime pavyzdžių – Graikiją, Ispaniją, Italiją – kur jau daugelis ekonomistų pripažįsta, kad tos šalys didžiausią klaidą darė, kad priiminėjo politinius sprendimus nesivadovaujant ekonomine logika. Jeigu trūksta pinigų, tai pasiskolinsim, bet iki begalybės nepasiskolinsi.

 

Dabar vėl grįžkim prie koalicijos. Ar ji išgyvens, ar ne, mes dar nežinom, bet jeigu aš teisingai suprantu, tai iš dabartinės valdančiosios koalicijos Jūs savo partneriais matot tik liberalcentristus? Liberalų sąjūdis jau niekaip negali būti jūsų sąjungininkas?

 

Ne, aš nenorėčiau taip teigti. Mes su Liberalų sąjūdžiu mes irgi bendraujam, kalbamės, bet jie puikiai supranta, kad šiuo metu jie yra valdančioje daugumoje ir jie tikrai   nebus jos griovėjai. Bet jeigu būtų formuojama nauja Vyriausybė, aš manau, kad jie irgi su mumis kalbėtųsi, tartųsi dėl naujos Vyriausybės sudarymo.

 

Ar socialdemokratai palaikytų interpeliaciją Vidaus reikalų ministrui?

 

Ne, mes tikrai nepalaikytume.

 

Tai yra Jūsų ar visos opozicijos pozicija?

 

Aš manau, nė viena opozicinė frakcija nepalaikytų. Mes tokio klausimo nesvarstėm, bet iš pokalbių, kurie vyko, suprantu, kad tai būtų gėda. Ir tai Lietuvos istorijoje būtų pirmą kartą, kai valdančiosios daugumos nariui, jų ministrui būtų jų pačių iniciatyva organizuojama interpeliacija.

 

Jūsų kolegų, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos įkvėpėjas Rolandas Paksas tikina, kad šita situacija yra sąmoningai Premjero sumodeliuota, nes jis suprato, kad nepasisekė, kad jis padarė labai daug klaidų, ir jam dabar reikia kažkokiu būdu pasitraukti, nes žadėti darbai neatlikti. Ir jis sėkmingai bando tą įgyvendinti. Tai jeigu vadovautis Rolando Pakso logika, tai išeitų, kad jūs, imdamiesi formuoti naują Vyriausybę, lyg ir talkinate Andriui Kubiliui. Ar tokia idėja nėra logiška?

 

Šita idėja yra logiška, tokias mintis yra išsakę ir kai kurie politologai. Kiekvienas skandalas pridengia tam tikrus nenuveiktus darbus arba tiesiog negebėjimą įgyvendinti užsibrėžtus tikslus arba duotus pažadus anksčiau.

Taip pat, aš manau, kad yra dar ir kita priežastis šito skandalo, jeigu, aišku, galima tikėti tuo, ką yra pasakęs Vidaus reikalų ministras. O jis sako, kad prieš atleisdamas FNTT darbuotojus, jis šitą klausimą derino su Premjeru ir su Prezidente. Manau, vargu ar VRM ministrui būtų atėjęs noras viena pačiam prisiimti atsakomybę už tokį labai stiprų sprendimą, nesuderintą su Ministru Pirmininku. Viduje aš tuo netikiu.

 

Tai Jūs manote, kad jis suderino, o paskui Ministras Pirmininkas apsigalvojo?

 

Aš manau, kad taip. Jeigu jis nemeluoja. Tada iš viso yra nesuprantami dalykai. Tada tikrai šita Rolando Pakso logika atitinka tikrovę 100 procentų.

 

Kažkokia sąmokslo teorija man pakvimpa. Bet naujos Vyriausybės atveju, Jūs Ministro Pirmininko postą matote socialdemokratų rankose ar bet kieno iš opozicijos?

 

Ne, tik socialdemokratų.

 

Ir paskutinis klausimas. Kaip Jūs prognozuojate gali pasielgti Prezidentė? Koks Jūsų scenarijus?

 

Mano scenarijus yra toks, kad Vidaus reikalų ministras, suprasdamas, kad įtampa peraugo į patį aukščiausią lygį, ir norint tą situaciją sušvelninti, norint tą įtampą panaikinti, norint, kad institucijos – Vyriausybė, Seimas ir prezidentūra – galėtų toliau ramiai dirbti, ministras tikriausiai parašys pats pareiškimą.

 

Pats parašys?

 

Mano manymu, taip.

 

Ir tada liberalcentristai, Jūsų manymu, liks koalicijoje?

 

Aš manau, kad Liberalų ir centro sąjunga pateiks kitą ministrą.

Nemira Pumprickaitė
LTV „Savaitė“

www.lvcom.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24