Siūloma didinti išlaidas parlamentinei veiklai

2012-03-08, 07:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimui teikiamas darbo grupės patobulintas Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymo projektas.

Jame numatoma, kad parlamentinei veiklai Seimo nariai turėtų gauti 1,3 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (dabar – 1), be to, už automobilio nuomą būtų kompensuojama atskirai. Projekte nebesiūloma nustatyti Seimo nario atostogų, kaip tai buvo pirminiame jo variante.

Įstatymo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo valdybos sudarytos darbo grupės vadovas Stasys Šedbaras.

Projekte patikslinamas Seimo nario darbo apmokėjimas. Seimo nariui, kuris yra Ministras Pirmininkas arba ministras, greta Seimo nario atlyginimo būtų mokama 50 procentų Ministro Pirmininko ar ministro atlyginimo.

Taip pat siūloma nustatyti, kad Seimo nariui, be pateisinamos priežasties praleidusiam daugiau negu pusę balsavimų dėl įstatymų ar kitų teisės aktų priėmimo Seimo plenariniame posėdyje, kuriame iš anksto buvo numatyti įstatymų ar kitų teisės aktų priėmimai, atlyginimas už šį plenarinį posėdį nemokamas.

Atlyginimo siūloma nemokėti ir Seimo nariui, be pateisinamos priežasties nedalyvavusiam daugiau nei pusėje balsavimų svarstomais klausimais iš anksto paskelbtame Seimo struktūrinio padalinio posėdyje. Atlyginimas būtų mažinamas 5 procentais už kiekvieną praleistą posėdį.

Projekte nustatoma, kokios išlaidos yra laikomos Seimo nario išlaidomis, susijusiomis su parlamentine veikla, taip pat tokių išlaidų dydis – 1,3 vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU), atskirai paskirstant, kokia išlaidų dalis turi būti skiriama Seimo nario biurui išlaikyti, tarnybinio transporto degalams, informacijos apie Seimo nario veiklą sklaidai, ryšio priemonėms ir kita. Kompensacija už automobilio nuomą būtų mokama atskirai.

Dabar viskam Seimo nariai gauna parlamentinių lėšų, kurios lygios 1 VMDU.

Įstatymo projekte numatoma, kad būstą Seimo nariui išnuomos Seimo kanceliarija, už komunalines paslaugas, išskyrus būsto šildymo išlaidas, Seimo narys mokės pats.

Pagal projektą, kiekvienas Seimo narys galės turėti po tris padėjėjus – sekretorius; vienas iš jų dirbs Seimo patalpose, kitas – Seimo nario biure. Kiekvienas Seimo narys galės turėti biurą toje vienmandatėje rinkimų apygardoje, kurioje jis buvo išrinktas.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje išrinktas Seimo narys galės turėti biurą tos savivaldybės teritorijoje, kurioje nuspręs Seimo frakcija. Biurus Seimo nariams nuomos ir už tai apmokės Seimo kanceliarija.

Siūloma įteisinti, kad Seimo narys gali užsiimti kūrybine veikla ir gauti už ją atlyginimą. Pagal projektą, Seimo nario kūrybinė veikla – jo veikla mokslo, technikos, kultūros ar meno srityse, kuria sukuriamas kūrinys, t. y., kokybiškai nauja, originali, niekada anksčiau neegzistavusi konkreti materialinė ar dvasinė mokslo, technikos, kultūros ar meno vertybė.

Beje, Seimo nario kūrybinė veikla neapima paskaitų skaitymo, dalyvavimo komerciniuose pramoginiuose renginiuose, audiovizualinės (televizijos, radijo, internetinės) žiniasklaidos laidose, taip pat kituose juridinių ar fizinių asmenų rengiamuose renginiuose, įskaitant jų kūrimą, režisavimą, prodiusavimą, vedimą ir kitokį dalyvavimą jose arba jas kuriant.

Projekte pažymima, kad tokiais atvejais nesvarbu, ar už tai yra mokamas atlyginimas, ar ne, taip pat, ar tai daroma pagal sutartį, ar jos nesudarius.

Įstatymo projekte siūloma nedrausti Seimo nariui būti ūkininko ūkio savininku ir gauti iš savo ūkio pajamų, taip pat sudaryti su tuo susijusius sandorius.

Seimo nariui taip pat nėra draudžiama būti bendrijų, visuomeninių organizacijų ar kitų asociacijų paprastuoju ar garbės nariu.

Beje, naujasis įstatymo projektas yra švelnesnis, palyginus su pernai rudenį Seimui pateiktu dokumentu. Projekte nebeliko parlamentarų atostogų reglamentavimo.

Ankstesniame projekte buvo siūloma nustatyti Seimo nario atostogas – 45 kalendorinės dienos per metus. Buvo siūloma įteisinti, kad „visi Seimo nariai atostogų išeis ir iš jų sugrįš vienu metu. Atostogų pradžią ir jų pabaigą kasmet nustatys Seimas savo nutarimu“.

Naujo įstatymo nuostatas siūloma pradėti taikyti naujai išrinkto Seimo nariams susirinkus į pirmąjį posėdį.

ELTA ir www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24