Mąsto apie naują daugumą ir galimą interpeliaciją A. Kubiliui

2012-03-07, 06:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Socdemų lyderis sako, kad jie nusprendė pradėti pokalbius dėl naujos valdančiosios daugumos formavimo.

Sėkmės atveju, anot Algirdo Butkevičiaus, dabartiniam Premjerui Andriui Kubiliui galėtų būti rengiama ir interpeliacija.

„Mes šiandien partijos vadovybės pasitarime priėmėme sprendimą, kad jau reikia pradėti kalbėtis su kitomis opozicijos frakcijomis, taip pat su valdančiosios daugumos kai kuriais politikais dėl galimybės formuoti naują Vyriausybę, kad baigtųsi tasai valdymo chaosas mūsų valstybėje.

Jei jie nebeturės pakankamai balsų ir tikros daugumos [jei iš dabartinės valdančiosios koalicijos pasitrauktų liberalcentristai atleidus R. Palaitį – lrt.lt], tai, manau, kalbėti apie jų sėkmingą darbą Seime yra neįmanoma.

Tokiu atveju mes jau pradėtume derybas opozicinių frakcijų lygmenyje, taip pat pasikviestume [politikų] iš valdančiosios daugumos, ir jeigu turėtume per 70 Seimo narių, žengtume ir tolimesnius žingsnius. Tokiu atveju neatmestina, jog Ministrui Pirmininkui būtų skelbiama ir interpeliacija“, – LTV laidai „Dienos tema“ sakė A. Butkevičius.

Jo vertinimu, valdančioji dauguma savo viduje nesugebėjo išspręsti politinės krizės, kilusios dėl FNTT vadovų atleidimo, ir jos sprendimą perkėlė Prezidentei.

„Manau, kad Ministras Pirmininkas nenori ir interpeliacijos [R. Palaičiui] inicijuoti Seime, nes kiltų didžiulis chaosas, o Seimas yra nusiteikęs priiminėti labai svarbius įstatymus, ypač energetikos sektoriuje.

Manau, kad A. Kubilius nesugebėjo išspręsti šios problemos, ji virto politine problema ir kenkia visai politinei sistemai Lietuvoje. Ir ar tai nėra, kaip kalbėjo A. Čaplikas, noras vienu skandalu pridengti negeroves, kurios vyksta dėl „Snoro“ banko, kitus dalykus, kurių šiai Vyriausybei nepavyksta sėkmingai išspręsti“, – svarstė Socialdemokratų partijos vadovas.

Primename, kad Premjeras Prezidentei įteikė siūlymą vidaus reikalų ministrą atleisti.

„Ministras elgėsi klaidingai, skubotai atleisdamas FNTT vadovus iš pareigų. Įvertinau, be abejo, ir Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimo pateiktas išvadas, taip pat ir koalicijos partnerių išsakytas nuomones, ir manau, kad toks sprendimas, kurį padariau, yra atsakingas ir reikalingas tam, kad koalicija toliau galėtų dirbti“, – kalbėjo A. Kubilius.

R. Palaitis pareiškė pasielgęs griežtai pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, todėl pakeisti savo pozicijos ar atsistatydinti neketinąs.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė, nuo FNTT skandalo pradžios palaikiusi partijos kolegas konservatorius bei Premjerą ir teigusi, kad tarnybos vadovų atleidimas buvusi klaida, A. Kubiliaus žingsnį pavadino teisingu.

Vidaus reikalų ministrą delegavę liberalcentristai tvirtina, kad atstatydinimo teikimas – konservatorių klaida, verčianti abejoti koalicijos ateitimi. Anot Liberalų ir centro sąjungos pirmininko A. Čapliko, dalyvauti antiprezidentinėje koalicijoje liberalcentristai nesirengia.

Pasak šalies vadovės atstovų, D. Grybauskaitė sprendimą dėl ministro žada priimti kitos savaitės pradžioje po susitikimo su R. Palaičiu ir liberalcentristų vadovu A. Čapliku. Anksčiau Prezidentė buvo išreiškusi palaikymą R. Palaičiui.

LTV „Dienos tema“ ir www.lrt.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24