Finansinės drausmės sutartis – įpareigojimas gyventi pagal išgales

2012-03-02, 13:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Europos Vadovų Tarybos posėdyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir dar 24 ES valstybių vadovai pasirašė naująją Europos sutartį dėl stabilumo, koordinavimo ir valdysenos ekonominėje ir pinigų sąjungoje, kuri įpareigos Europos šalis laikytis griežtos finansinės drausmės ir vykdyti atsakingą ekonominę politiką.

Nors sutartis yra privaloma euro zonai, prie jos prisijungė visos ES valstybės, išskyrus Jungtinę Karalystę ir Čekiją. Pagrindinė, vadinamoji auksinė, sutarties taisyklė įpareigos šalis siekti subalansuoto arba perteklinio valstybės biudžeto (metinis struktūrinis biudžeto deficitas turi neviršyti 0,5 proc. nominalaus BVP). Ši nuostata turės būti perkelta į nacionalinę teisę.

Įstatymais įtvirtinus finansinę drausmę, pasak valstybės vadovės, neatsakingi politikai negalės išlaidauti ir neatsakingai elgtis su šalies pinigais.

Prezidentės teigimu, pasirašydama sutartį Europa pareiškė tvirtą politinę valią atsakingai tvarkyti finansus ir pasiuntė aiškų signalą tarptautinėms rinkoms apie savo vykdomos politikos patikimumą.

„Sutarties svarba Europai yra strateginė ir ilgalaikė. Finansinė drausmė tampa ne deklaracija, o teisiniu kiekvienos sutartį pasirašiusios šalies įsipareigojimu. Tai rimtas signalas tarptautinėms rinkoms ir ekonominio stabilumo garantas. Lietuva tikrai laikysis visų pagrindinių principų, nes, kaip ir visas Baltijos ir Skandinavijos regionas, jų laikosi jau dabar. Tai mūsų filosofija ir visų Šiaurės ir Baltijos valstybių atsakingas požiūris į savo ekonomikas", - prieš sutarties pasirašymą sakė Prezidentė.

Pasirašiusios sutartį valstybės įsipareigoja tarpusavyje aptarti ir, reikalui esant, koordinuoti planuojamas stambias reformas. Jos taip pat turės informuoti apie savo planus skolintis finansų rinkose.

Sutartis taip pat numato rengti neformalius euro zonos šalių vadovų susitikimus dukart per metus. Prie sutarties prisijungusios ne euro zonos valstybės į šiuos posėdžius bus kviečiamas bent vieną kartą per metus.

Sutartis įsigalios 2013 m. sausio 1 d., ją ratifikavus 12 euro zonos šalių. Ją pasirašiusios ne euro zonos šalys turės apsispręsti, ar nori taikyti kai kurias nuostatas dar iki euro įsivedimo. Tai jos turės paskelbti sutarties rafitikavimo metu.

Prezidentės teigimu, dabar pasirašydama sutartį, Lietuva išreiškia tvirtą politinę valią laikytis finansinės drausmės.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24