Bylų vilkinimui pažaboti – Prezidentės pataisos

2012-02-29, 16:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seime registruojamos Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis siūloma suteikti teismams teisines priemones, leisiančias pažaboti baudžiamųjų bylų vilkinimą dėl kaltinamųjų ir jų gynėjų nedalyvavimo teismo posėdžiuose.

„Sąmoningas bylų vilkinimas leidžia kaltinamiesiems išvengti bausmės, pakerta žmonių pasitikėjimą teismais ir teisingumu. Teismo proceso neturi stabdyti gynėjų išgalvotos priežastys. Valstybės skiriami gynėjai - reali galimybė paspartinti bylų nagrinėjimą", - pabrėžė Prezidentė.

Pataisomis aiškiau apibrėžiamos galimybės teismams paskirti valstybės gynėją ilgai nagrinėjamose, sudėtingose bylose. Įsigaliojus pataisoms valstybės gynėją bus galima skirti tais atvejais, kai iš anksto aišku, kad bylos nagrinėjimas truks ilgai, ir kai gynėjai sąmoningai nedalyvauja posėdžiuose ir stabdo procesą. Pataisos užkirs kelią tyčiniam proceso vilkinimui ir neleis išvengti atsakomybės.

Prezidentės teigimu, nebaudžiamumas ir bylų vilkinimas yra viena iš pagrindinių nepasitikėjimo teisingumu priežasčių. Siekiant užkirsti kelią piktnaudžiavimui senatimi, šalies vadovės iniciatyva visiems nusikaltimams jau pailginti baudžiamosios atsakomybės senaties terminai ir pakeista senaties skaičiavimo tvarka. Šios pataisos - dar vienas šalies vadovės žingsnis, užtikrinsiantis greitesnį ir efektyvesnį teismų darbą.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24