A. Kwasniewskis: anksčiau labiau rūpėjo ateitis nei istorija

2012-02-26, 06:47
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus knygų mugėje buvę Lietuvos ir Lenkijos prezidentai su skaitytojais susitiko diskusijai apie prezidento profesiją.

Sausakimšoje salėje laukti dviejų šalių politikai ir juokavo, ir kalbėjo rimtomis dvišalių santykių temomis.

Aleksandras Kwasniewskis teigė, kad jam dirbti kartu su Valdu Adamkumi buvo labai lengva, nes valstybes jungė didieji tikslai: šalys siekė tapti Europos Sąjungos, NATO narėmis.

O debatai apie Vilniaus krašto aneksiją vyko ir prieš dešimt, ir prieš trisdešimt metų, tačiau prezidentai tada tam neturėjo laiko, buvo svarbesnių tikslų.

„Palyginus šias istorines diskusijas su mūsų to meto tikslais buvo visiškai normalu, kad labiau rūpėjo ateitis nei istorija. Dabar abi šalys jau esame Europos Sąjungoje, NATO. Ir būtent dabar mes galime šnekėti apie viską, taip pat ir istoriją.

Manau, tai puiku, nes mums reikia daug ką aptarti. Problema, kokia kalba kalbėsime – neapykantos ar supratimo. Ar tai bus dialogas, ar monologas. Ir būtent taip politikai turi žiūrėti į šį klausimą“, – sakė A. Kwasniewskis.

„Patikėkite, negalėčiau nieko geriau pasakyti, sutinku su Aleksandru šimtu procentų“, – kolegai iš Lenkijos antrino V. Adamkus.

Šiandienos politinėje arenoje buvęs Lenkijos prezidentas teigė matąs daug problemų. Esą politikoje vyrauja viešųjų ryšių akcijos ir pragmatiškas požiūris. Ir tarsi to geram politikui turėtų pakakti.

„Šiuo metu politikoje nematau idėjinių politikų. Dabar mes matome televizinius politikus, o tai – didžiulis skirtumas, taip elgtis – klaida“, – tvirtina A. Kwasniewskis.

Susitikimo vedėjas, profesorius Egidijus Aleksandravičius juokavo, kad Valdo Adamkaus knyga „Paskutinė kadencija. Prezidento dienoraščiai“ išleista 40 tūkst. tiražu, todėl, ko gero, galima teigti, kad V. Adamkus – populiariausias Lietuvos rašytojas.

„Pirmas įspūdis – nuoširdžiai kalbant, man buvo pavydu. Unikalu, kad aktyvus politikas, prezidentas, toks disciplinuotas, kiekvieną vakarą rašo dienoraštį. Ypač kai mūsų gyvenimo tempas toks greitas. Mano pirma reakcija buvo: o Dieve, jis tai padarė, o aš – ne“, – pasakojo A. Kwasniewskis.

„Dienoraštis – dokumentas ateičiai, ir tu buvai partneris, daugeliu atvejų – didis patarėjas, kaip daryti, kaip spręsti problemas. Noriu pasakyti, kad knyga – ne varžybos, tai tau paskata susiimti ir parašyti“, – buvusiam Lenkijos prezidentui sakė V. Adamkus.

Monika Petrulienė
LTV naujienų tarnyba

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24