Dėl ginkluotės elementų Ukrainai - aptakus paaiškinimas iš Prezidentūros

2014-11-25, 09:28
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
flickr.com nuotr. flickr.com nuotr.

Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai pirmadienį, Kijeve viešint Lietuvos vadovei Daliai Grybauskaitei pareiškus, kad buvo sutarta dėl "konkrečių ginkluotės elementų tiekimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms", mūsų šalies Prezidentūra kol kas nesileidžia į detales, kas konkrečiai buvo pažadėta.

"Matėme spaudoje pranešimų, kad Ukrainos prezidentas būtent taip pasisakė. Čia reikėtų pasakyti, kad gynybos srityje bendradarbiavimas buvo iš tikrųjų aptartas, todėl kad Ukraina mums yra ne tik simbolis, bet ir realybė kovos už valstybės teisę būti suverenia. Ukraina kovoja ne tik už savo, bet realiai kovoja už visų Europos valstybių suverenias teises būti savarankiškoms. Taigi bet kokia pagalba buvo pažadėta", - antradienį "Žinių radijui" sakė Prezidentės vyriausioji patarėja vidaus politikos klausimais Virginija Būdienė.

Kaip remdamasi "Reuters" pranešimu ELTA jau skelbė, Ukrainos prezidentas P. Porošenka pirmadienį pranešė, kad Lietuva Kijevo ginkluotosioms pajėgoms suteiks karinės pagalbos, padėsiančios kovose su prorusiškais separatistais Ukrainos rytuose.

"Mes susitarėme dėl konkrečių ginkluotės elementų tiekimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Manau, tai reali pagalba", - tikino prezidentas po derybų Kijeve su Lietuvos prezidente D. Grybauskaite.

"Tai yra tikra pagalba", - teigė P. Porošenka. Tačiau lieka neaišku, ar ta pagalba karine įranga, apie kurią užsiminė Ukrainos prezidentas, yra gyvybės negalinti atimti technika, kaip, pavyzdžiui, radarai, ar tai yra ginklai ir jų elementai.

Lietuvos vadovė savo ruožtu patvirtino pasiruošimą dėl karinio bendradarbiavimo su Ukraina, tačiau savo pasisakymuose apie paramą ginkluotės elementais nekalbėjo. Apie tai neužsimenama ir Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Jame rašoma, kad Kijeve krašto apsaugos ministras Juozas Olekas su Ukrainos gynybos ministru generolu pulkininku Stepanu Poltoraku aptarė saugumo situaciją Ukrainoje, galimą Lietuvos paramą stiprinant Ukrainos ginkluotąsias pajėgas, bendradarbiavimą Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados LITPOLUKRBRIG formatu.

J. Olekas informavo Ukrainos gynybos ministrą apie Lietuvos pasirengimą kitais metais didinti paramą Ukrainai, koncentruojantis į bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos brigados projekto įgyvendinimą. "Bendra Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos brigada leis Ukrainos kariuomenei perimti Lietuvos ir Lenkijos integracijos į NATO patirtį ir padės Ukrainai plėtoti efektyvias karines pajėgas", - susitikime kalbėjo J. Olekas.

Ministras J. Olekas taip pat informavo gen. plk. S. Poltoraką, kad Lietuva yra pasirengusi kitais metais organizuoti Ukrainos kariuomenės specialistų mokymus ir keistis patirtimi plėtojant karių reabilitacijos sistemą, skirtą kariams, grįžusiems iš misijų. 2015 metais Lietuva priims lengvai sužeistus Ukrainos karius į Lietuvos kariuomenės Karių reabilitacijos centrą.

Kalbėdamas apie kibernetinį saugumą, ministras J. Olekas pasiūlė Ukrainos gynybos ministrui pasidalyti Lietuvos patirtimi kovojant su kibernetinėmis grėsmėmis plėtojant nacionalinę kibernetinio saugumo sistemą.

Susitikime ministras J. Olekas paminėjo Lietuvos pasiūlytą iniciatyvą kartu su Šiaurės ir Baltijos šalimis paremti Ukrainą vykdant gynybos sistemos reformas.

Lietuvos krašto apsaugos ministras taip pat akcentavo Lietuvos ir Ukrainos bendrų pratybų svarbą, siekiant kartu atsakyti į saugumo iššūkius. "Kviečiame Ukrainos karius dalyvauti pratybose Lietuvoje ir esame pasiruošę patys dalyvauti Ukrainoje vyksiančiose pratybose", - susitikime kalbėjo J. Olekas.

Krašto apsaugos ministras taip pat padėkojo Ukrainos gynybos ministrui už ukrainiečių karių dalyvavimą Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje, kuriai vadovavo Lietuva.

Lietuva kasmet finansuoja Ukrainos karių studijas Lietuvos karinio rengimo įstaigose ir Baltijos gynybos koledže rengiamuose mokymuose. Daugiau nei 30 Ukrainos karių šiemet bus baigę puskarininkių rengimo kursus Lietuvos kariuomenės mokykloje. Lietuvos kariuomenė taip pat padėjo kariniu lėktuvu į Lietuvą pargabenti sužeistuosius antiteroristinės operacijos Ukrainoje dalyvius. Didžioji jų dalis po gydymo civilinėse gydymo įstaigose jau baigia reabilitaciją karių reabilitacijos centre Druskininkuose.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24