Ant Kuršių marių ledo nužymėta sienos apsaugos zona

2012-02-07, 13:07
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pirmadienį pasieniečių laivo ant oro pagalvės „Christina“ įgula ant Kuršių marių ledo nužymėjo valstybės sienos apsaugos zoną (VSAZ). Tokie ženklais įspėja, kad patekti į nužymėtą teritoriją galima tik turint Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) leidimus ir kad čia pat eina siena su Rusija.

VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės laivo „Christina“ pasieniečiai, kaip ir kiekvieną žiemą marias sukausčius ledui, VSAZ pažymėjo laikinais ženklais – mediniais stulpais, aprištais ryškiomis geltonos spalvos juostomis su įspėjamaisisias užrašais. Pirmadienį jų VSAT pareigūnai pastatė 34.

Ledo storis tose vietose, kur buvo statomi ženklai, siekė 20-30 cm. Numatoma, kad tokie įspėjamieji ženklai dar bus tankinami. Beje, navigacijos metu šiltuoju laikotarpiu sienos apsaugos zoną pasieniečiai žymi į vandenį nuleistais ryškiais geltonais plūdurais.

Prasidėjus poledinės žūklės sezonui, Kuršių marias apgula tūkstančiai žmonių iš visos Lietuvos. Kartais ieškodami didesnio laimikio žvejai patenka į VSAZ ar net neteisėtai ledu kerta valstybės sieną su Rusija.

VSAT atkreipia ant Kuršių marių žvejojančių asmenų dėmesį, kad jie žiemą ant ledo turi būti ypač atidūs ir be pasieniečių leidimų neitų į nužymėtą valstybės sienos apsaugos zoną ar netyčia nepatektų į Rusiją.

Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai VSAZ gali būti tik su VSAT išduotais vienkartiniais terminuotais leidimais ir asmens dokumentais.

Valstybės sienos apsaugos zona – tai nuo valstybės sienos į Lietuvos teritorijos gilumą einanti paženklinta pasienio ruožo teritorijos dalis, kurioje valstybės sienos apsaugai ir jos tvarkymui užtikrinti įgyvendinamos techninės, organizacinės ir teisinės valstybės sienos apsaugos priemonės.

VSAZ ribos yra patvirtintos Vyriausybės nutarimu. Jos sausumoje gali siekti daugiau nei kilometrą. Kuršių mariose nuo sienos zona tęsiasi tik 200 metrų, todėl šioje siauroje juostoje vandenyje nėra vykdoma ūkinė komercinė ar kitokia veikla.

Pernai VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Neringos užkardos saugomame sienos su Rusija ruože Kuršių mariose buvo užfiksuoti 7 sienos pažeidimai ir sulaikyta 10 valstybės sienos  pažeidėjų.

Pakrančių apsaugos pasieniečiai atkreipia dėmesį, kad už neteisėtą Lietuvos sienos perėjimą gresia baudžiamoji atsakomybė – bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Tiesa, už neteisėtą sienos perėjimą dėl neatsargumo baudžiama administracine tvarka ir už tai gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

Nors pasieniečių laivo ant oro pagalvės „Christina“ įgula žiemą yra pasirengusi gelbėti į nelaimę pakliuvusius žvejus, VSAT kviečią juos ant marių ledo vengti rizikos ir branginti savo bei kitų gyvybes.

VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės inf.

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24