Vilnius nusivylęs dėl A. Beliackio skundo atmetimo

2012-01-26, 06:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

URM teigia nusivylusi Minsko teismo sprendimo atmesti Alesio Beliackio kasacinį skundą ir pažymi, kad Baltarusija renkasi tolesnės saviizoliacijos kelią.

„Užsienio reikalų ministerija yra giliai nusivylusi dėl apgailėtino Baltarusijos Minsko miesto teismo sprendimo atmesti nuteistojo žmogaus teisių gynėjo Alesio Beliackio kasacinį skundą ir palikti galioti anksčiau priimtą sprendimą jam skirti 4,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Šis politiškai motyvuotas teismo sprendimas rodo, kad Baltarusija renkasi santykių su Europos Sąjunga eskalavimo ir tolesnės saviizoliacijos kelią“, – teigiama trečiadienį paskelbtame Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškime.

Antradienį Minsko miesto teismas atmetė nuteistojo žmogaus teisių gynėjo A. Beliackio kasacinį skundą. Teismas paliko galioti A. Beliackiui žemesnės instancijos teismo paskirtą nuosprendį, primena ELTA.

Lapkritį A. Beliackis nuteistas 4,5 metų laisvės atėmimo bausme atliekant ją sugriežtinto režimo kolonijoje ir konfiskuojant jo turtą. Jis pripažintas kaltu dėl vengimo mokėti mokesčius.

Nuosprendyje teigiama, kad A. Beliackis valstybei padarė didelę žalą, kuri siekia per 721 mln. Baltarusijos rublių. Jam taip pat skirta 36 mln. rublių bauda.

A. Beliackio šalininkai surinko reikiamą pinigų sumą ir už jį atlygino tariamai padarytą žalą bei sumokėjo baudą.

Dingstį A. Beliackio baudžiamajam persekiojimui suteikė ir informacija apie jo sąskaitas užsienio bankuose, kurią Baltarusijos valdžiai perdavė Lietuvos teisingumo ministerija ir Lenkijos generalinė prokuratūra.

Tarptautinės žmogaus teisių federacijos viceprezidentas ir Minsko režimo uždarytojo Baltarusijos žmogaus teisių centro „Viasna“ vadovas A. Beliackis savo kaltės nepripažįsta. Jis teigia, kad sąskaitose buvo pinigai, skirti nuo politinių represijų Baltarusijoje nukentėjusiems asmenims.

A. Beliackio byla sulaukė didelio tarptautinio atgarsio. Paleisti A. Beliackį reikalauja žmogaus teisių gynimo organizacijos, Europos Sąjungos ir JAV vadovai.

„Lietuva remia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos pirmininko, Airijos ministro pirmininko pavaduotojo, užsienio reikalų ir prekybos ministro Eamono Gilmore`o pareiškimą, raginantį Baltarusiją nedelsiant išlaisvinti A. Beliackį ir visus kitus pilietinės visuomenės aktyvistus bei politinius oponentus“, – teigiama URM pareiškime.

www.lrt.lt
www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24