Siūlymų dėl naujų naikintuvų neatskleidžia

2012-01-18, 06:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kariniai ekspertai pateikė politikams siūlymus, kaip atnaujinti Lietuvos karines oro pajėgas, po to kai pernai sudužo vienas iš dviejų turimų orlaivių.

Siūlymų detalės neatskleidžiamos, tačiau gali būti apsispręsta pirkti naujus mokomuosius naikintuvus, praneša „Panorama“.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sako, kad sprendimai dėl Lietuvos karinių oro pajėgų atnaujinimo bus priimti dar šiemet.

Šiuo metu vienintelis likęs Lietuvos karinis orlaivis „Albatros“ dabar dažniau stovi angare, nei kyla į orą.

Karinių oro pajėgų vadovai neslepia, kad norint tinkamai rengti lakūnus arba dalyvauti bendrose pratybose su kitomis šalimis, būtina turėti bent du tokio tipo lėktuvus.

Tačiau, sprendimus dėl Lietuvos karinės aviacijos ateities kariškiai sako paliekantys politikams. Šie jau gavo iš karinių oro pajėgų siūlymų dėl naujų lėktuvų.

„Natūralu, jie norėtų, kad tas mokomųjų naikintuvų arsenalas būtų papildytas. Bet viskas atsiremia į galimybes, yra gerų pasiūlymų, kurie nėra tokie brangūs. Tačiau viskas remiasi ne į dešimtis tūkstančių, o į milijonus, o jų nėra“, – apie pasiūlymus antradienį kalbėjo R. Juknevičienė.

Krašto apsaugos ministrė sako, kad politiniai sprendimai bus priimti tik peržiūrėjus šių ir kitų metų krašto apsaugos biudžetą. Be to, reikia Vyriausybės ir Prezidentės vadovaujamos Valstybės gynimo tarybos pritarimo.

Skaičiuojama, kad vienas panašus lengvasis atakos lėktuvas kainuoja kelis milijonus dolerių, dar po kelis milijonus kasmet tektų sumokėti už jo išlaikymą.

Lietuvos karinis orlaivis „Albatros“ ir Prancūzijos naikintuvas „Mirage“ per bendras pratybas susidūrė vasaros pabaigoje. Abu Lietuvos lėktuvo pilotai sėkmingai katapultavosi, orlaivis sudužo pelkėje. Kiek apgadintas „Mirage“ sėkmingai nusileido Zokniuose. Speciali komisija nenustatė kaltų dėl šio incidento. Skelbiama, kad orlaivių pilotai skirtingai interpretavo skrydžio eigą.

Giedrius Vitkauskas
LTV „Panorama“
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24