LLRA-KŠS gina tautines mažumas Lietuvoje nuo provokacijų, kurios kursto tautinę nesantaiką

2022-05-20, 14:45
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
LLRA-KŠS gina tautines mažumas Lietuvoje nuo provokacijų, kurios kursto tautinę nesantaiką https://www.bumerangmedia.com/

Prieš kurį laiką Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovas, Seimo narys Česlav Olševski kreipėsi į prokuratūrą pabrėždamas, kad socialinių tinklų platformos tampa neapykantos, tautinės nesantaikos kurstymo, grasinimų susidoroti ir kt. panašių dalykų skleidimo erdve, kuri nėra pakankamai stebima atsakingų institucijų ir asmenys nebaudžiamai tuo naudojasi. Seimo narys persiuntė iš piliečių gautas asmens Tomo Šiuipio socialinių tinklų profilio nuotraukas, iš kurių matyti, kad minėtas asmuo leidžia sau kurstyti tautinę nesantaiką prieš rusų ir lenkų tautinę mažumą Lietuvoje, prilygindamas Lietuvos piliečius, rusų ir lenkų tautines mažumas ir jų mokyklas rusofašistinei irštvai ir kviesdamas nuo jų apvalyti Lietuvą. Pareiškėjas prašė imtis veiksmų ir pradėti tyrimą dėl nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse. Tokiu būdu parodyti Lietuvos institucijų nepakantumą tokioms apraiškoms ir atlikti prevenciją į ateitį, kad tokie dalykai nepasikartotų.

„Tokie atvejai, kuomet žmogus tikslingai kursto tautinę nesantaiką, tyčiojasi ir ragina susidoroti negali būti toleruojami ir praleidžiami pro akis. Manome, kad tai yra labai pavojingos apraiškos, kurios gali peraugti į daug dramatiškesnius įvykius, jei laiku nebus sureaguota ir tokių išpuolių iniciatoriai nebus viešai nubausti“ – kalbėjo Seimo narys, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškių šeimų sąjungos atstovas Česlav Olševski.

Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros 1-asis skyrius įvertinęs situaciją ir įsigilinęs į Seimo nario pateiktus argumentus pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl veikos, numatytos Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje, kurio metu reikalinga skirti objektų tyrimą tam, kad nustatyti ar viešai paskleistoje informacijoje yra neapykantos kalbos, nukreiptos į tam tikrą asmenų grupę, požymių, apklausti informaciją paskleidusį asmenį bei atlikti kitus nusikalstamos veikos kvalifikavimui reikalingus proceso veiksmus. BK 170 straipsnio 2 dalis numato, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tomo Šiuipio viena iš citatų: „Niekam ne paslaptis, kad Lietuvos rusų mokyklose (įtariu, kad lenkų irgi) yra pilna mokytojų ar net mokyklos direktorių, kurie, jei tik nebijotų, pozuotų nuotraukose su Z raide. Ten visada buvo rusofašistų irštva, ir mes nieko nedarėme, kad tai pasikeistų. Dabar yra gera proga. Į Lietuvą atvyko ir atvyksta nemažai ukrainiečių mokytojų. Jos galėtų puikiai pakeisti vatines šiukšles rusų mokyklose. Čia yra mūsų šansas apsivalyti nuo penktos kolonos kartą ir visiems laikams.“

Portalo L24.lt redakcija stebės ikiteisminio tyrimo eigą ir informuos skaitytojus apie prokuratūros priimtus sprendimus.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24