Spausdinti šį puslapį

Valdemar Tomaševski: LLRA-KŠS vie­na­reikš­miš­kai pa­si­sa­ko už Lie­tu­vos eu­ro­at­lan­ti­nę kryp­tį. Z.Je­dins­kij su­stab­dė na­rys­tę par­ti­jo­je

2022-04-01, 13:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Z.Zbignev Je­dins­kij su­stab­dė na­rys­tę LLRA-KŠS Z.Zbignev Je­dins­kij su­stab­dė na­rys­tę LLRA-KŠS fot. L24.lt

Z. Jedinskij sustabdė narystę partijoje Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) vienareikšmiškai pasisako už Lietuvos euroatlantinę kryptį, teigia partijos pirmininkas Valdemar Tomaševski. Partija atsiriboja nuo Zbignevo Jedinskio asmeninio komentaro parašyto feisbuke: „Lenkija turi kuo skubiau palikti NATO ir ES ir sukurti sąjungą su Rusija. Tai bus stipriausia slavų šalių sąjunga, paremta krikščioniškomis ir šeimos vertybėmis, kuri bus naudinga Lenkijos piliečiams, o ne kažkam iš kitos vandenyno pusės“.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūno Eugenijaus Gentvilo, neva, neina suprasti, kokia yra LLRA-KŠS pozicija dėl santykių su Rusija ir ES. Jo nuomone, tai gali būti kliūtis pasirašant susitarimus dėl užsienio politikos ir gynybos.

„Man tikrai tampa ne tiek svarbu, ką pasakė Z. Jedinskij, bet kokia ši partija yra iš tiesų. (...) Aš siūlysiu sutarti parlamentinėms partijoms, kad LLRA negali pasirašinėti nacionalinių susitarimų užsienio politikos ir nacionalinio saugumo ir gynybos srityse“, – ketvirtadienį, kovo 31 d., LRT laidoje „Dienos tema“ sakė E. Gentvilas.

LLRA-KŠS lyderis V. Tomaševski penktadienį kalbėdamas su 15min pažymėjo, kad Liberalų sąjūdžio už korupciją teisiamos partijos ir jos atstovų pareiškimai nėra autoritetingi. „Čia ne korumpuotai partijai [Liberalų sąjūdis „MG Baltic“ baudžiamojoje byloje kaltinamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu tarnyba – L24.lt], kuri šiandien kompromituoja mūsų valstybę, spręsti, kas ir kur, ir ką pasirašys“, – teigė V. Tomaševski.

„Liberalų partija net šiandien, kada vyksta karas Ukrainoje, kompromituoja mūsų valstybę. Kompromituoja labai stipriai, bando uždaryti lenkiškas mokyklas Trakų rajone – ten, kur liberalai turi valdžią, turi daugumą. Ir daro tą buldozeriniu principu, nepaisydami visuomenės nuomonės“, – toliau dėstė politikas atliepdamas į tai, kad trečiadienį, kovo 30 d., prie Vyriausybės vyko tūkstantinis Trakų rajono bendruomenės atstovų mitingas dėl savivaldybės planuojamos švietimo įstaigų neteisėtos pertvarkos.

Liberalų sąjūdis, V. Tomaševskio vertinimu, „kovoja su tautinėmis mažumomis, sėja įtampą mūsų valstybėje“, o taip pat – kiša pagalius į ratus Prezidentui. „Aš manau, kad šis pigus korumpuotos partijos politikavimas, ir kitų atstovų iš valdančiosios daugumos, gali privesti prie to, kad apskritai bus sunku ką nors pasirašyti. Jie torpeduoja Prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvą ir LR Seime kalba atvirai, kad paruoš savo dokumentą, kuomet visos valstybės institucijos turi vienytis“, – sakė politikas.

Jis patikino, kad LLRA-KŠS pasisako už Lietuvos užsienio politikos euroatlantinę kryptį, taip pat pasisako už gynybos finansavimo didinimą. „Mes vienareikšmiškai remiame euroatlantinę kryptį, mes pasirašėme susitarimą dėl mūsų užsienio ir gynybos politikos prieš keletą metų ir įsipareigojome didinti finansavimą gynybai iki 2,5 proc. BVP. Šiandien mes aktyviai dalyvaujame naujo susitarimo paruošime ir teikiame savo siūlymus, kad būtų skiriamos lėšos karinei pramonei, kad būtų darbo vietos, kad ne tik pravalgyti šiuos pinigus.

Taip pat siūlome, kad įsigaliotų Europos Sąjungos standartai tautinių mažumų srityje, kad būtų veikianti Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencija, Europos regioninių arba mažumų kalbų chartija“, – pažymėjo V. Tomaševski.

Kalbėdamas apie parlamentaro Česlavo Olševskio patarėjo Seime Z. Jedinskio pasisakymą, jis teigė, kad partija atsiriboja nuo Z. Jedinskio nuomonės: „Atsiribojam nuo šito pasisakymo vienareikšmiškai. Čia – privati nuomonė. Kitaip tai negali būti vertinama.“

Penktadienį, balandžio 1 d., Z. Jedinskij raštu informavo LLRA-KŠS vyriausiąją tarybą, kad stabdo savo narystę partijoje.

Komentuoti