Siūloma pareikalauti Turizmo departamento vadovų atsakomybės

2014-07-08, 19:20
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Jurgis Razma/L24.lt nuotr. Jurgis Razma/L24.lt nuotr.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma mano, kad Valstybinio turizmo departamento (VTD) veikla - nedovanotino aplaidumo pavyzdys, todėl Ūkio ministerija privalo reikalauti departamento vadovų atsakomybės.

Šis parlamentaras kreipėsi į ūkio ministrą Evaldą Gustą, teiraudamasis, kaip sprendžiamas nukentėjusiųjų nuo bankrutavusios turizmo agentūros "Go Planet Travel" klientų žalos atlyginimo klausimas.

"Kol kas viešojoje erdvėje matome tūkstančio nukentėjusiųjų asmenų nuoskaudas dėl patirtos apgaulės ir brutaliais būdais sugadintų atostogų, tačiau nesimato ryžtingų Ūkio ministerijos ir jai pavaldaus Valstybinio turizmo departamento veiksmų, kad agentūros klientams būtų kompensuota bent jau materialinė žala", - pažymi Seimo narys.

Pasak jo, VTD yra Ūkio ministerijai atskaitinga verslą kontroliuojanti institucija. J. Razmos teigimu, departamentas privalėjo, tačiau prastai vykdė turizmo bendrovės "Go Planet Travel" kontrolės funkcijas, nes įmonės bankrotas nebuvo netikėtas - apie tai jau seniai signalizavo šio verslo atstovai.

VTD, kaip numatyta Turizmo įstatyme, atlieka turizmo paslaugų teikėjų veiklos stebėseną ir kontrolę. Ši pareiga apibrėžta ir departamento veiklos nuostatuose: "VTD nustatytąja tvarka kontroliuoja, kaip vykdomi turizmo teisės aktai".

"Kaip dabar aiškėja, departamentas tokios tvarkos iki šiol nėra parengęs, nors tai daryti ne tik, kad gali, bet ir privalo. VTD atstovai tiesiog sako netiesą žmonėms, teigdami, kad neturi galimybių tikrinti, kaip kokia įmonė veikia. Nuostatuose rašoma, kad "VTD turi teisę gauti iš (...) valstybės kadastrų, klasifikatorių bei registrų tvarkytojų duomenis, kurių reikia departamento kompetencijai priskirtiems uždaviniams vykdyti", - sako parlamentaras, paakindamas, kad tai daryti netgi visiškai paprasta - tereikia reguliariai prisijungti, pavyzdžiui, prie "Creditinfo" duomenų bazės ir panagrinėti įmonių, kurioms jie išdavė pažymėjimus, finansinę būklę.

Be to, VTD funkcija, apibrėžta Turizmo įstatyme, - išduoti veiklos pažymėjimus kelionių organizatoriams. Vienas iš esminių reikalavimų - kelionių organizatorius turi būti nepriekaištingos reputacijos.

"Kaip departamentas galėjo leisti organizuoti keliones Kipro holdingui priklausančiai "Go Planet Travel", kurios vienas iš akcininkų - žinomas verslininkas, įsivėlęs jau į ne vienos įmonės bankroto istoriją?" - stebisi Seimo narys.

Jis primena, kad kelionių organizavimo ir aviacijos verslą plėtojo ir prieš kelerius metus bankrutavo "Star Holidays" bei avialinijos "Star 1 Airlines", kurių akcininkų sąraše figūruoja to paties akcininko, kaip ir tarp "Go Planet Travel" akcininkų, pavardė. Pasak parlamentaro, skelbiama, kad įmonės bankrutuoja palikdamos milijonines žalas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24