Spausdinti šį puslapį

Valdantieji verčia darbuotojus patiems susimokėti už COVID-19 testus. Seimo nariai iš LLRA-KŠS prašo prezidento veto

2021-10-25, 13:09
Įvertinkite šį įrašą
(38 balsai)
Seimo nariai iš LLRA-KŠS (iš kairės): Beata Petkevič, Česlav Olševski ir Rita Tamašunienė Seimo nariai iš LLRA-KŠS (iš kairės): Beata Petkevič, Česlav Olševski ir Rita Tamašunienė Nuotr. L24.lt (Marliena Paškovska)

Š.m. spalio 21 d. Seimo nariai iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos Beata Petkevič, Rita Tamašunienė ir Česlav Olševski kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą su prašymu vetuoti konservatorių ir liberalų Vyriausybės inicijuotą įstatymo pakeitimą, kuriuo finansinė našta už darbuotojų testavimą dėl COVID-19 nuo gruodžio permetama iš Vyriausybės ant pačių darbuotojų pečių.

LLRA-KŠS parlamentarai apeliuoja, kad prezidentas vetuotų spalio 19 d. priimtą Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo nustatyta, kad nuo gruodžio darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl koronaviruso bus finansuojami nebe valstybės biudžeto, o darbuotojo arba, jei darbdavys taip nusprendžia, – darbdavio lėšomis. Šis pakeitimas reiškia, kad jau netrukus valstybė nebefinansuos darbuotojų testavimo.

Pakeitimai tik pablogins situaciją

Kreipimesi į šalies vadovą Seimo nariai išdėstė argumentus, dėl kurių, jų nuomone, būtina vetuoti šį įstatymo pakeitimą.

„Palaikydami kovą su pandemija ir suprasdami būtinybę kuo greičiau sumažinti Covid-19 užkrato atvejų bei mirčių skaičių, manome visgi, kad priimti pakeitimai neįtakos bendros epidemiologinės situacijos pagerėjimo, o tik pablogins darbuotojų ir darbdavių finansinę padėtį, galimai lems produkcijos ir paslaugų kainų kilimą bei kels nereikalingą šiuo sunkiu metu psichologinę įtampą visuomenėje. Taip pat įvertiname signalus iš viešojo sektoriaus įstaigų vadovų, kad darbuotojai pasirengę išeiti iš darbo dėl šios diskriminuojančios nuostatos jų atžvilgiu. Taigi ir savivalda gali susidurti su pedagogų, socialinių, kultūros darbuotojų stokos problema ir būtiniausių paslaugų užtikrinimu”, - grėsmes nurodo LLRA-KŠS Seimo nariai.

Laisvas pasirinkimas ir nediskriminavimas - kiekvienos demokratinės valstybės pamato dalis

Parlamentarai iš LLRA-KŠS mano, kad šis ir kiti pastaruoju metu priimti teisės aktai ne skatina skiepytis, o verčia priimti sveikatą įtakosiantį sprendimą prieš savo valią.

„Šiuo metu visuotinės prievolės skiepytis nėra. Tai lieka savarankišku kiekvieno asmens sprendimu. Sveikatos patikra dėl Covid-19, apmokama valstybėms lėšomis, daliai visuomenės tapo nediskriminavimo ir laisvo pasirinkimo garantu. Būtent tai yra kiekvienos demokratinės valstybės pamato dalis. Priimti valdančiųjų balsais Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimai bei kiti nepamatuoti Vyriausybės nutarimai, mūsų nuomone, sudaro ne skatinimą skiepytis, o realų spaudimą priimti sprendimus prieš savo valią, kas prieštarauja Konstitucijos 29 str. 2 daliai, piliečių lygybės ir nediskriminavimo principams”, - rašoma kreipimesi į šalies prezidentą.

Darbdavio atsakomybė permesta silpniausiajam 

Raštą pasirašę šalies parlamento atstovai iš LLRA-KŠS taip pat pabrėžia, kad priimtais pakeitimais Vyriausybė atsikratė atsakomybės ir permetė ją silpniausiajai šaliai – darbuotojams.

„Priimti pakeitimai numeta atsakomybę iš Vyriausybės pečių į darbdavių ir darbuotojų santykių lygį, nors LR Darbo kodekso 158 str. 4 dalyje numatyta, kad darbuotojų saugos ir sveikatos priemonės finansuojamos darbdavio lėšomis. Tai reiškia viena – darbdavio atsakomybę, kuri Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimais buvo permesta ir darbuotojams. Neabejojame, kad tai gali skatinti jų išėjimą iš darbo ar pajamų mažėjimą. Mūsų manymu, esant pakankamam skiepų kiekiui bei informacijai, tai yra ta žmonių dalis, kuri yra tvirtai apsisprendusi dėl savo įsitikinimų arba kitų priežasčių nesiskiepyti”, - mano rašto autoriai.

Konstitucijos būtina laikytis ir pandemijos laikotarpiu

Lietuvos parlamento nariai atkreipia dėmesį, kad pandemija jokiu būdu nepateisina Konstitucijos pažeidimų.

„Demokratinėje visuomenėje visi turi teisę laisvai reikšti savo nuomonę, įsitikinimus ir net pandemijos sąlygomis turime laikytis šių Konstitucijos nuostatų. Pandemijos praeina, o demokratijos konstrukcija, kurios pagrindą sudaro visų grupių interesų suvaldymas, turi likti nepakeista. Deja, kasdieniame gyvenime, kurį taip stipriai kaip niekad Lietuvos istorijoje įtakoja Vyriausybės ir Seimo daugumos sprendimai, matome, kad ši konstrukcija yra pažeidžiama. Juolab kad pandemija nuo to nėra geriau valdoma, atvirkščiai – situacija diena iš dienos blogėja", - nurodo LLRA-KŠS atstovai, dirbantys LR Seime.

Pasirašiusieji prašo, kad prezidentas atsižvelgtų į prašymą vetuoti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimus bei "nuodugniai išanalizuoti pandemijos (ne)valdymo priežastis ir pasekmes”.

Komentuoti