Šalčininkų rajono tarybos nariai, įskaitant opoziciją, vienbalsiai nepritaria pabėgėlių įkurdinimui Dieveniškių centre

2021-07-16, 17:12
Įvertinkite šį įrašą
(9 balsai)
Šalčininkų rajono tarybos nariai, įskaitant opoziciją, vienbalsiai nepritaria pabėgėlių įkurdinimui Dieveniškių centre Fot. salcininkai.lt

Šiandien neeiliniame Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos posėdyje aptarta pabėgėlių suvaldymo krizė. Visi dalyvavę Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos nariai pasisakė prieš pabėgėlių centro steigimą Dieveniškėse: tiek tarybos nariai iš valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos, tiek opozicinių partijų tarybos nariai. Neeilinį Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos posėdį sušaukė meras Zdzislav Palevič, reaguodamas į gyventojų nerimą dėl saugumo, baimės ir nežinomybės.


Į posėdį atvyko LR Seimo narė Beata Petkevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev, Lietuvos generalinis komisaras Renatas Požėla, VSAT Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė, Lenkijos Respublikos ambasados Konsulinio skyriaus vadovė Irmina Szmalec, Lenkijos ambasados Lietuvoje II sekretorius Daniel Słupek.

Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narių daugumą sudaro Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

„Šalčininkų rajono savivaldybės taryba prieštarauja Vyriausybės planams įkurti Dieveniškėse pabėgėlių centrą ir šią vietą laiko visiškai netinkama tokio objekto įsteigimui”, - pareiškė tarybos nariai iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos.

Meras Zdzislav Palevič pareiškia, kad solidarizuojasi su savo gyventojais ir taip pat kategoriškai pasisako prieš pabėgėlių centro steigimą Dieveniškėse.

„Jei tik sprendžiame savo problemą, o nematome, nenorime matyti žmonių, mūsų Lietuvos piliečių, rajono gyventojų problemų, skausmo, baimės, pasipiktinimo. Mano nuomonė buvo išsakyta iškart. Mano pozicija kategoriška dėl Dieveniškių centro steigimo, pozicija yra vienareikšmiška. Dėl bendradarbiavimo mes esame pasiruošę dirbti kaip ir anksčiau, pagal mūsų galimybes teiksime paslaugas, ieškome vietų laikinam apgyvendinimui, bet centrui, kuriam pabėgėliai gyventų neterminuotą laiką, mes esame prieš”, - ryžtingai pareiškė meras Zdzislav Palevič.

Tarybos sprendimo projektą pristatęs Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius ir Šalčininkų rajono ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Josif Rybak kalbėjo apie Šalčininkų rajono savivaldybės nuveiktus darbus bendradarbiaujant su Valstybės sienos apsaugos tarnyba. Jo teigimu, Šalčininkų rajono savivaldybė teikia visokeriopą pagalbą organizuodama transporto, būtinosios medicininės pagalbos, testavimo dėl COVID-19 ir kitas socialines paslaugas pabėgėliams.

Tarybos posėdyje pabrėžta, kad Vidaus reikalų ministerijos ketinimas įsteigti Dieveniškėse pabėgėlių centrą būtų didžiulė našta pasienio rajonui. Be to, gyventojai nepritaria planams steigti Dieveniškėse pabėgėlių centrą ir, surinkę 400 parašų, parašė peticiją centrinei valdžiai.

„Nuo pirmos dienos savivaldybės administracija įsitraukė į pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai. Praktiškai visas migrantų pavėžėjimas buvo užtikrintas savivaldybės. Buvo tokių dienų, kai per parą padaryti 900 km. Pabėgėlių apgyvendinimo galimybių savivaldybės nenaudojamose ir neveikiančiose patalpose neturime, buvusių mokyklų pastatai parduoti. Suprasdami situaciją, apgyvendinome pabėgėlius, kurių niekas nenorėjo priimti, veikiančioje įstaigoje – Poškonių bendruomenės centre. Tai rodo mūsų gerą valią“, - kalbėjo Josif Rybak.

Atvykusios Dieveniškių gyventojos Liuba Poliak ir Valentina Cvilik teigė besijaučiančios įskaudintos, jos mano, kad Lietuvos piliečiai tokiu būdu skriaudžiami Vyriausybės. Moterys kalbėjo, jog Dieveniškėse dėl apgyvendintų pabėgėlių žmonės nenorės gyventi, auginti vaikų, kurti verslo. Dieveniškių „Ryto“ gimnazijos direktorė Lolita Mikalauskienė taip pat nerimauja dėl švietimo situacijos gimnazijoje, o seniūnė Česlava Marcinkevič perskaitė gyventojų kreipimąsi, kuriame jie nurodo esantys įžeisti tokiu sprendimu.

"Visą savaitę žmonės kasdien ateina pas mane, ateina į namus vakarais, jaučia didžiulį nerimą dėl vaikų, leisiu sau perskaityti gyventojų peticiją, kurią paprašė surašyti gyventojai. Iš žiniasklaidos sužinome, kad mūsų miestelyje planuojama steigti nelegalių migrantų apgyvendinimo centrą, šalia veikiančių gimnazijų, vaikų darželio, gyvenamųjų namų. Kas mūsų laukia? Galima tik spėlioti. Dieveniškių miestelio bendruomenė prieštarauja tokiems planams, jaučiasi nuskriausta, kadangi mūsų Vyriausybė neteikė informacijos, Dieveniškės tiesiog pavadintos planu A”, - kalbėjo seniūnė Česlava Marcinkevič.

Tarybos posėdžio pabaigoje Šalčininkų politikai nepritarė pabėgėlių centro steigimui Dieveniškių miestelyje. Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos sprendimu taip pat nuspręsta kreiptis į Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministeriją su prašymu peržiūrėti planuojamą sprendimą dėl pabėgėlių centro steigimo Dieveniškių miestelyje ir parinkti kitą tinkamesnę vietą, nekeliančią grėsmės gyventojų saugumui ir nebloginančią vietos gyventojų padėties.

Dieveniškių miestelyje gyvena 500 gyventojų, o jo pačiame centre planuojama įkurdinti net dvigubai daugiau - iki 1 tūkst. migrantų. Vietos gyventojai bijo dėl savo šeimų, vaikų ir turto saugumo.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24