Spausdinti šį puslapį

Z. Palevič: esame kategoriškai prieš pabėgėlių centro steigimą Dieveniškėse

2021-07-14, 18:39
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Z. Palevič: esame kategoriškai prieš pabėgėlių centro steigimą Dieveniškėse salcininkai.lt nuotr.

Prieš kelias dienas spaudoje pasirodė vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės pareiškimas apie planuojamą pabėgėlių apgyvenimą Dieveniškėse. Miestelis įvardytas, kaip planas A. Šalčininkų rajono savivaldybei apie tokį planą nebuvo pranešta. Šiandien Šalčininkų rajono savivaldybės mero iniciatyva į Šalčininkus atvyko vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev, Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Vidas Mačaitis, G. Žagunio pasienio užkardos vadas Žydrūnas Vaikasas. Susitikime taip pat dalyvavo Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, vicemerė Ana Jesvilienė, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gžegož Jurgo, taip pat atvyko LR Seimo narė Beata Petkevič.

- Praėjusio penktadienio popietę iš žiniasklaidos sužinojome apie netikėtai atsiradusį pabėgėlių krizės valdymo dokumentą, kuriame Dieveniškės įvardijami kaip planas A. Apie jį nieko nežino nei vietos valdžia, nei vietos gyventojai, kuriuos tai liečia pirmiausiai. Pasirodo, kad Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos patalpose, planuojama apgyvendinti 500 pabėgėlių, tiek pat, kiek miestelyje yra gyventojų. Turime suprasti, kad kalbame apie nedidelio miestelio centrą, kuriame veikia dvi gimnazijos, jose mokosi apie 200 vaikų, priešais gyvena vietos gyventojai. Labiausiai nevykusios vietos negalima buvo surasti. Suprantu, kad pabėgėliai yra visos Lietuvos problema, tačiau pirmiausia man rūpi mūsų gyventojai ir jų saugumas. Šiuo metu teikiame pagalbą Valstybės sienos apsaugos tarnybai, teikiame pavėžėjimo, būtinosios medicininės pagalbos, socialines paslaugas ir esame pasiruošę padėti, tačiau man svarbiausia – mūsų gyventojų saugumas, - rūpesčio neslėpė meras Zdzislav Palevič.

Vidaus reikalų viceministras Vitalij Dmitrijev esamą situaciją pavadino sparčiai augančia grėsme. Jo teigimu, be savivaldybių pagalbos būtų sunku valdyti situaciją, nes pasieniečių disponuojama infrastruktūra jau gerokai perpildyta.

- Artėja palapinių „nesezonas“, todėl reikia kitų sprendimų. Jų tikrai ieškome. Dėl gyvo bendravimo nebuvimo pavėlavome pakalbėti. Mums reikia investuoti į geresnę infrastruktūrą, plėsti centrus, nes šis reiškinys niekur nedings. Kartu turime užtikrinti ir mūsų gyventojų saugumą. Turime pasirūpinti žmonėmis, kurie ateina pas mus per sieną, nes galbūt juos apgavo, jais pasinaudojo. Kelias iš Baltarusijos į Lietuvą yra netipinis, nenatūralus reiškinys. Migrantai tiesiog palieka savo valstybę tokiu būdu, kad išvyksta turistauti į Baltarusiją su turistinėmis vizomis. Šalčininkų rajonas mūsų planuose atsirado kiek vėliau. Situacija yra tokia, kad pasieniečiams šiuo metu yra didelė našta, - kalbėjo viceministras Vitalij Dmitrijev.

Susirūpinimo neslėpė Dieveniškių seniūnijos seniūnė, nes būtent į ją žmonės kreipėsi pirmiausia. Jos teigimu, atstumas tarp pastato, kuriame planuojama apgyvendinti pabėgėlius, iki mokyklos yra vos 20 m, ir jokios tvoros, skiriančios juos, nėra. Gyventojai jaučia nerimą, yra labai susirūpinę, ypatingai baiminasi šeimos su vaikais, jie netgi pasiruošę palikti gimtąjį miestelį ir išsikelti į Šalčininkus. Seniūnė pabrėžė, kad gyventojai šokiruoti, jie nepritaria planams Dieveniškėse apgyvendinti pabėgėlius ir surinkę 400 parašų parašė peticiją centrinei valdžiai.

LR Seimo narė Beata Petkevič taip pat su dideliu nerimu reagavo į Vidaus reikalų ministerijos sprendimą. Politikė kaip prioritetą iškėlė vietos gyventojų saugumą. Anot jos, valstybės problema tampa pasienio savivaldybių problemomis, šiuo atveju pasienio rajonui užkraunami neaprėpiami rūpesčiai.

Susitikimo pabaigoje Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič buvo kategoriškas prieš pabėgėlių centro steigimą Dieveniškėse. Jis tikisi, kad centrinė valdžia išgirs savivaldos ir vietos bendruomenės nuomonę.

Po susitikimo savivaldybėje Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak palydėjo vidaus reikalų viceministrą Vitalijų Dmitrijevą į Dieveniškes. Čia jo laukė ir vietos gyventojai, kurie pasisakė nerimaujantys dėl savo ir savo šeimų saugumo, o taip pat prieštaraujantys Vidaus reikalų ministerijos planams steigi pabėgėlių centrą Dieveniškėse.

salcininkai.lt

Komentuoti