Spausdinti šį puslapį

Kritiška ESBO ataskaita dėl praėjusių rinkimų į LR Seimą

2021-02-18, 13:51
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Kritiška ESBO ataskaita dėl praėjusių rinkimų į LR Seimą © L24.lt (Marliena Paškovska)

Šiandien Seime vykusioje spaudos konferencijoje Seimo narė iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Rita Tamašunienė pristatė vasario 8 dieną paskelbtas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ekspertų pastabas Lietuvai dėl 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimų.

Ilgametis nesugebėjimas užtikrinti skaidrių rinkimų

„Ekspertai pateikė daug įžvalgų. Juos verta įgarsinti ir dėti visas pastangas maksimaliam rekomendacijų įgyvendinimui ir užtikrinimui, kad rinkimai mūsų šalyje būtų skaidrūs, nešališki ir demokratiški“, - įvertino politikė.

Vertindama ESBO rekomendaciją susilaikyti nuo esminių rinkimų teisės aktų pakeitimų likus mažiausiai metams iki rinkimų, parlamentarė nurodė: „Seimas vis dažniau prieš rinkimus imasi keisti rinkimų reglamentavimą. Gal kartais norima sudaryti geresnes sąlygas sau ar išeliminuoti kitus. Praeitą kadenciją mūsų LLRA-KŠS frakcija teikė pataisas, kad likus mažiausiai metams iki rinkimų jų reglamentavimo nevertėtų keisti, tačiau į šį pasiūlymą atsižvelgta nebuvo“.

VRK narys Valdemar Urban pastebėjo, kad nors į šią problemą tarptautiniai ekspertai nurodo jau ne pirmus metus, tačiau šalis taip ir nesusitvarkė su ja. „Buvo parengtas ne vienas įstatymo projektas, tačiau realiai niekas nepasikeitė”, - apgailestavo rinkimų specialistas.

Tarptautiniai ekspertai kritikuoja dėl tautinių mažumų galimybių apribojimo rinkimuose į Seimą


Esminės ekspertų įžvalgos yra susijusios su tautinėmis mažumomis. „Buvo pastebėti atvejai, kai tautinės mažumos tapdavo negatyvios kampanijos ir stereotipų objektu. Siekiant palengvinti tautinių mažumų dalyvavimą, reikėtų pagalvoti apie didesnį informacijos rinkėjams ir rinkiminės medžiagos mažumų kalba kiekį. Apribojimai ir trukdymas vartoti mažumų kalbas rinkimų kampanijoje prieštarauja tarptautiniams standartams“, - rašoma raporte, todėl R. Tamašunienė siūlo, pavyzdžiui, sudaryti sąlygas norintiems savo programas pristatyti televizijoje ir radijuje tautinės mažumos kalba.

„Būtina šviesti visuomenę, tinkamai iškomunikuoti, kad rinkimų medžiagos pateikimas tautinių mažumų kalbomis yra ne grėsmė, o galimybė aktyvinti rinkėjus“, - sakė V. Urban, pridurdamas, kad ši ekspertų rekomendacija yra gerokai užsitęsusi.

ESBO taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvos įstatymai nenumato veiksmingo VRK sprendimo dėl rinkimų rezultatų ginčijimo. „Tą patyrėme savo kailiu, norėdami apskųsti rinkimų rezultatus“, - įvertino Seimo narė iš LLRA-KŠS.

„Būtina užtikrinti veiksmingą teisinę gynybą. Įstatymas turi aiškiai garantuoti rinkimų rezultatų apskundimą ir nepriklausomą, teisminį skundų dėl rinkimų rezultatų nagrinėjimą. Įstatymas galėtų numatyti suinteresuotųjų šalių teisę ginčyti VRK sprendimą dėl rinkimų rezultatų atitinkamame teisme“, - siūlo V. Urban.

Ekspertai taip pat sukritikavo tai, kad Lietuvoje nėra reglamentuotas trečiųjų šalių dalyvavimas rinkimų kampanijoje ir nėra užtikrintas jų finansavimo šaltinių skaidrumas. Ekspertai taip pat atkreipė dėmesį į viešus kai kurių nuomonės formuotojų raginimus, kviečiančius etninius lietuvius balsuoti rinkimų apygardose, kuriose gyvena tautinės mažumos „Neapykantos kalba yra labai aktuali tema, ypač per rinkimus. Reikia tai reglamentuoti daug konkrečiau“, - siūlo Seimo narė.

Kategoriškas rinkiminio turizmo pasmerkimas

Tarptautinių ekspertų kritikos sulaukė ir apylinkių rinkimų komisijos, kurios registravo rinkėjus net rinkimų dieną. Ekspertai pabrėžia, kad tam, kad būtų užtikrintas rinkimų ir rinkėjų skaičiaus vientisumas, rinkėjų registracija rinkimų dieną ir balsavimas už gyvenamosios vietos ribų neturi būti leidžiami net ir išimtiniais atvejais. „Būtina užkardyti rinkiminį turizmą“, - nurodė V. Urban, pastebėjęs, kad ESBO atkreipė dėmesį ir į teigiamus dalykus, pvz., tai, kad VRK yra kompiuterizavusi rinkimų procesų daugumą.

„Yra nemažai tobulintinų dalykų, kuriuos reikia greitu metu spręsti. Ir viena VRK šioje vietoje yra ne karys. Įstatymų leidėjas kartu su VRK ir kitomis institucijomis turi užtikrinti šių ir dar iš ankščiau neįgyvendintų rekomendacijų įgyvendinimą, jei Lietuva nori lygiuotis su tomis šalimis, kurios formuoja gerąją rinkimų praktiką, formuoja tarptautinius standartus rinkimų srityje ir supranta demokratijos vystymo svarbą Europoje ir pasaulyje“, - apibendrino V. Urban.

„Nors ši ataskaita paskelbta mėnesio pradžioje, mes pirmi pradėjome apie ją kalbėti. Reaguodami į kritiką, registruosime atitinkamas įstatymų pataisas, tačiau situacijai pagerinti reikia visų įsitraukimo ir plačios diskusijos“, - įvertino parlamentarė R. Tamašunienė.

Komentuoti