Spausdinti šį puslapį

Valdemar Tomaševski EP: Astravo elektrinės sauga yra prioritetinis klausimas

2021-02-12, 09:19
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Valdemar Tomaševski EP sesijos Briuselyje metu Valdemar Tomaševski EP sesijos Briuselyje metu

Ketvirtadienį Briuselyje vykusioje Europos Parlamento plenarinėje sesijoje vyko debatai Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje saugos klausimu. Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje ir jos vietos šalia sienos su Lietuva klausimas yra labai svarbus Baltarusijos kaimyninių šalių gyventojams. Elektrinės saugumu ypač susirūpinę yra Vilniaus krašto, arčiausiai kontraversiškos investicijos esančio regiono, gyventojai.

Europos Parlamento nariai beveik vieningai reiškė susirūpinimą dėl Baltarusijos Astravo mieste statomos atominės elektrinės saugaus veikimo. Europarlamentarai lygino šį objektą su Černobyliu. „Komisija naudoja visas politines priemones, kad sprendimai dėl jėgainės komercinės veiklos būtų priimami laikantis saugumo reikalavimų“, - sakė už energetiką atsakinga eurokomisarė Kadri Simson.

Pradedama debatus apie grėsmę, kokią kelia šalia Vilniaus statoma elektrinė, ji pridūrė: „Norime įtraukti Baltarusiją į Europos branduolinės saugos instrumentų sistemą“.

Diskusijoje dalyvavo ir Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, kuris, kalbėdamas, įspėjo nekartoti praeities klaidų ir kvietė deryboms siekiant užtikrinti branduolinių jėgainių saugų veikimą.

„Šiandien svarstome Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje klausimą, kuris yra labai svarbus Lietuvos ir kaimyninių šalių gyventojų saugumui. Jos vieta verčia sunerimti, nes elektrinė buvo pastatyta apie 50 km nuo Vilniaus ir netoli kitų Europos Sąjungos šalių, tokių kaip Lenkija, Latvija ir Estija. Taigi šiandien atsidūrėme aklavietėje, o to galėjome išvengti. Deja, klaida tapo priverstinis efektyvios ir reikalingos jėgainės Ignalinoje uždarymas; be to, konkrečių praeities Europos Komisijos ir Lietuvos valdžios institucijų veiksmų trūkumas praeityje dėl elektrinės statymo vietos taip pat yra mums nepalankus. Tai pagreitino Baltarusijos sprendimą statyti elektrinę Astrave, siekiant parduoti energiją Lietuvai. Dar 2011 m. specialiame Europos Parlamento pareiškime perspėjau ir paraginau Komisiją sustiprinti derybas su Baltarusija dėl planuojamos naujos atominės elektrinės statybų, sudaryti dvišalę darbo grupę, kad būtų sukurti bendri aukšti branduolinės energijos saugumo standartai ir būtų sutarta dėl saugios būsimos elektrinės vietos.

Jei tada mano balsas būtų išgirstas, Astravo elektrinės problema greičiausiai neegzistuotų. Ką mes galime padaryti šiandien, kad sumažintume pavojų gyventojams kai gamykla jau veikia? Europos Komisija turėtų kuo greičiau pradėti derybas su Baltarusija, geriausiai iki 2021 m. kovo mėn., kai Baltarusijos valdžios institucijos planuoja pradėti komercinę elektrinės veiklą, kad paskatintų Baltarusiją glaudžiai bendradarbiauti sustabdant paleidimo procesą iki tol kol visos rekomendacijos kylančios iš ES testų ekstremaliausiomis sąlygomis bus pilnai įgyvendintos ir visi būtini saugumo patobulinimai įvykdyti. Be to, Komisija turi peržiūrėti galiojančią teisinę ir reguliavimo sistemą dėl branduolinių įrenginių saugos ES ir už jos ribų, nes Astravo elektrinės sauga yra prioritetinis klausimas“, - sakė Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski.

Po debatų Briuselyje europarlamentarai priėmė rezoliuciją dėl veiksmų užtikrinant Astravo atominės elektrinės saugą. Baltarusijos elektrinė nuo Baltarusijos-Lietuvos sienos yra nutolusi 23 km. Jos pirmojo reaktoriaus paleidimas buvo ne kartą atidedamas. Planuojama, kad pirmasis jėgainės blokas bus paleistas šių metų I ketvirtį, o antrasis – 2022 metais.

Komentuoti