Spausdinti šį puslapį

Diskriminaciniai naujosios konservatorių ir liberalų valdžios sprendimai. Iš Vilniaus ir Trakų rajonų gyventojų ketinama atimti beveik 1 mln. Eur keliams

2021-02-02, 15:40
Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Diskriminaciniai naujosios konservatorių ir liberalų valdžios sprendimai. Iš Vilniaus ir Trakų rajonų gyventojų ketinama atimti beveik 1 mln. Eur keliams Marlienos Paškovskos nuotr.

Prie valstybės vairo priėję konservatorių ir liberalų atstovai, panašu, aktyviai grįžta prie savo senųjų įpročių - savivaldybių, kuriose gyvena didžiausias šalyje tautinių mažumų nuošimtis, gyventojų diskriminavimo politikos. Vienas iš jo taikymo praktikoje pavyzdžių – Laisvės partijos deleguoto susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio sprendimas nurėžti Vilniaus ir Trakų rajonams beveik 1 mln. Eur finansavimą, kurį šių rajonų savivaldybės, reaguodamos į gyventojų lūkesčius ir teisę naudotis geros būklės keliais, jau buvo suplanavusios investuoti į kelių infrastruktūros gerinimą. Sprendimas priimtas vienašališkai, nesitariant, o apie jį Vilniaus ir Traukų rajonų savivaldybių atstovai sužinojo iš žiniasklaidos. Šiandien parlamente vykusioje spaudos konferencijoje dalyvavę Seimo nariai tokį sprendimą pavadino skubotu, diskriminuojančiu ir nepelnytai skriaudžančiu šių rajonų gyventojus. 

Diskriminacinis ir neteisingas sprendimas

„Diskriminacinis ir finansavimo proporcijų neatitinkantis sprendimas“, - taip Seimo narė iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) R. Tamašunienė įvertino Susisiekimo ministerijos pasiūlymą išbraukti Vilniaus ir Trakų rajonų savivaldybes iš žiedinių savivaldybių, gaunančių finansavimą vietinių kelių priežiūrai ir plėtrai, sąrašo. Pasiūlymui, dėl kurio Vilniaus rajonas neteko apie 577 000, o Trakų rajonas – 195 500 Eur, šių metų sausio 27d. pritarė Vyriausybė.

R. Tamašunienė priminė, kad savo sprendimą ministerija argumentavo tuo, kad neva „siekiama išlaikyti paritetą tarp savivaldybių ir neišskirti vienos konkrečios savivaldybės ar jų grupės“. „Daugiau argumentų neišgirdome ir galvojame, kad, kad tas pigus politikavimas yra nukreiptas į dvi savivaldybes, kuriose valdantieji neturi didelės įtakos. Tai yra neteisinga“, - pabrėžė politikė.

Parlamentarė iš LLRA-KŠS pastebėjo, kad šios dvi savivaldybės iš žiedinių savivaldybių sąrašo buvo išbrauktos laisva ranka, nors Vilniaus regione gyvena trečdalis šalies gyventojų, o eismo intensyvumas čia yra pats didžiausias. „Niekas neabejoja, kad Vilniaus ir Trakų rajonai yra žiedinės savivaldybės, juk niekas nepasikeitė – nei administracinis suskirstymas, nei geografinė padėtis. Papildomai ši teritorija yra Sostinės regionas, o, kaip žinia, ES valstybėse yra taikoma geroji savivaldos praktika, pagal kuria išskiriami prie sostinės esantys regionai kaip turintys didesnį poveikį. Būtent čia vyksta intensyvesnė urbanizacija, nuolat auga gyventojų skaičius, o kartu su juo – didėjantys gyventojų poreikiai ir lūkesčiai“, - sprendimu stebėjosi R. Tamašunienė.

Seimo narė pabrėžė, kad Kelių priežiūros ir plėtros programa (KPPP) būtent numato savivaldybių grupes, kad būtų diferencijuotos programos lėšos pagal bendruosius ir papildomus kriterijus (papildomas finansavimas skiriamas kurortinėms savivaldybės, žiedinėms, Sostinės regiono savivaldybėms). Tokiam finansavimo modeliui yra pritarusi Lietuvos savivaldybių asociacija. Jei savivaldybė atitinka kelių grupių reikalavimus, tai atitinkamai skiriamas papildomas finansavimas pagal numatytus kriterijus. Atkreiptinas dėmesys, kad skirstant tik pagal kelių ilgį ir gyventojų skaičių, lėšos bus naudojamos neefektyviai ir neracionaliai, nes bus asfaltuojami keliai vietovėse, kurios visiškai nėra apgyvendintos, o tankiai apgyvendintu priemiesčių gyventojams nebus užtikrintas saugus transporto bei pėsčiųjų eismas. Taigi toks Vyriausybės sprendimas yra neproporcingas ir diskriminacinis gyventojų atžvilgiu. Pagal KPPP lėšų naudojimo tvarkos aprašą Vilniaus rajono, kaip priemiestinio, plėtros tendencijos yra nepakankamai objektyviai įvertinamos.

Vilniaus rajonas - ypatingo statuso savivaldybė

Parlamentarė tikisi, kad ministerija galiausiai pradės dialogą su nuskriaustomis savivaldybėmis: „Viena eilutė buvo imta ir išbraukta. Taip klausimai nėra sprendžiami, būtina atlikti analizę, įvertinti kelių apkrovimą, jų nusidėvėjimą, o eismo intensyvumo kriterijus turėtų tapti vienu pagrindiniu. Tikimės, kad ministerija vis tik susitiks su savivaldybių atstovais“.

Seimo nariai pabrėžė ypatingą Vilniaus rajono savivaldybės statusą:

- viena didžiausių ir nuolat auganti pagal gyventojų skaičių Lietuvos savivaldybių;

- rajone kuriasi naujakuriai, nauji gyvenamųjų namų kvartalai, vyksta sparti urbanizacija;

- juosia didžiausią šalies miestą, o aplink didžiuosius miestus kelių eismas yra intensyviausias;

- darbo dienomis susidaro didžiuliai keleivinių ir krovininių automobilių srautai, vis dažniau susidarant spūstims pagrindiniuose keliuose, jie persikelia į vietinės reikšmės kelius;

- įregistruotos 266 sodininkų bendrijos, kurios tampa nuolatinėmis gyvenvietėmis;

- pasienio su Baltarusija savivaldybė, per kurios teritoriją nuolat tranzitu vyksta dideli sunkiasvorių transporto priemonių srautai;

- Vilniaus rajono keliai ir gatvės yra vienos iš daugiausiai pravažiuojamų sunkiasvorėmis ir lengvosiomis transporto priemonėmis, o tai lemia greitesnį jų nusidėvėjimą.

Pinigų užteks tik kelių remontui

Politikė tikisi, kad naujasis susisiekimo ministras Marius Skuodis paieškos kitų sprendimų, o jei jų neturės – grąžins finansavimą Vilniaus ir Trakų rajonams. Pridūrė, kad KPPP numato ne tik kelių tiesimą, bet ir jų priežiūrą, tad, jei, nubrauktas finansavimas nebus grąžintas, šios dvi savivaldybės neturės galimybių tiesti naujus kelius, nes pinigų užteks tik jų remontui.

„Tačiau nepamirškime, kad gyventojai kelia daug ir, pabrėšiu, teisėtų klausimų dėl susisiekimo infrastruktūros. Yra bendri kriterijai ir papildomi. Jei kurortas, tai kurortas. Jei žiedinė, ji ir lieka žiedinė. Kaip gali būti išbraukta? Sprendimas yra, tiesą sakant, juokingas, nes Vilniaus rajonas staiga tapo nebežiedine savivaldybe“, - stebėjosi politikė.

Seimo narys Kęstutis Vilkauskas, išrinktas Trakų-Vievio vienmandatėje apygardoje, padėkojo kolegoms iš LLRA-KŠS už iniciatyvą organizuojant šią konferenciją ir išdėstė argumentus, kodėl iš Trakų rajono negalima atimti beveik 200 000 Eur kelių tiesimui ir plėtrai.

Naujosios valdžios netinkamas požiūris

„Niekam nekyla abejonių, kad Trakai yra viena lankomiausių Lietuvos teritorijų. Po I karantino Vilniaus ir kitų savivaldybių gyventojai tiesiog užgulė Trakus. Tai yra puiki vieta gyventi vilniečiams, čia kuriasi jaunos šeimos, tačiau esamos infrastruktūros nepakanka. Keliaujančiųjų keliais srautai didėja, prie jų prisideda turistai, todėl kelių apkrovimas Trakuose ir rajone yra labai didelis. Visi nori naudotis kokybiškais keliais, o juk juos reikia ne tik tiesti, bet ir prižiūrėti, kaip ir šaligatvius, dviračių bei pėsčiųjų takus. Lėšų mūsų savivaldybėms nubraukimas yra negeras požiūris į besivystančias teritorijas, kurioms lėšų reikia kaip tik pridėti“, - mano K. Vilkauskas.

Parlamentaras informavo, kad šios dvi savivaldybės solidariai kreipėsi į ministeriją, kad Vilniaus ir Trakų rajonų gyventojai būtų išgirsti.

„Mūsų įsitikinimu, Susisiekimo ministerija neįvertino faktinės situacijos Vilniaus rajono savivaldybėje ir nepagrįstai išbraukė šią savivaldybę iš KPPP žiedinių savivaldybių sąrašo“, - sakė Seimo narys Česlav Olševski, išrinktas vienmandatėje Medininkų apygardoje jau I ture.

Gyventojai jaučiasi diskriminuojami

Č. Olševski priminė, kad Vilniaus rajonas yra viena didžiausia savivaldybių šalyje, yra didžiausia žiedinė savivaldybė, o paskelbta išvis nežiedine, dėl ko negaus beveik 600 000 Eur. „Gyventojai jaučiasi dėl to diskriminuojami. Sprendimas mažinti finansavimą buvo priimtas vienašališkai, savivaldybių atstovai apie jį sužinojo iš žiniasklaidos. Visa tai yra nesąžininga mūsų gyventojų atžvilgiu“, - sakė parlamentaras ir paragino skubiai atstatyti lėšas Vilniaus ir Trakų rajonams.

Politikas pastebėjo, kad, nors Susisiekimo ministerija tikina norinti neišskirti savivaldybių, tačiau faktas yra, kad prie žiedinių savivaldybių lieka priskiriamos Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Alytaus rajonų savivaldybės. „Kodėl tuomet šio žiedinių savivaldybių kriterijaus nepanaikinti iš viso? Nes dabar jis netaikomas tik dviem savivaldybėms. Gal todėl, kad jose gyvena tautinės mažumos, o Trakus lanko daugiausia lenkai? Juk tai absurdiška“, - nusivylimo neslėpė Č. Olševski.

Naujoji valdžia pažeidė teisėtus gyventojų lūkesčius ir interesus

Pabrėžė, kad šiuo sprendimu buvo pažeisti teisėti Vilniaus rajono savivaldybės gyventojų lūkesčiai ir interesai, o Vilniaus rajono savivaldybė bus priversta iš naujo peržiūrėti ir įvertinti savo kelių infrastruktūros plėtros planus ir atsisakyti dalies reikšmingų plėtros projektų, nes nebus reikiamo finansavimo jų užtikrinimui.

Šiuo metu seniūnijose vyksta išplėstinės seniūnaičių sueigos, kurių metu svarstomi ir planuojami 2021 metų kelių ir gatvių tvarkymo darbai. KPPP lėšų sumažinimas ženkliai koreguos seniūnijų veiklos planus, neigiamai paveiks bendruomenių požiūrį į šalyje vykstančius procesus.

„Savivaldybėms reikės koreguoti strateginiame plane numatytus ir šiems metams suplanuotus tęstinius kelių tvarkymo projektus. Rajonų taryboms teks svarstyti, kurių projektų atsisakyti“, - apgailestavo konferencijos rengėjai.

R. Tamašunienės manymu, nubrauktas finansavimas turėtų būti nedelsiant atstatytas, o ateityje jo skyrimo kriterijai - persvarstyti. „Ateityje tikimės diskusijos. Dabar savivaldybės buvo pastatytos prieš faktą. Savivaldybės, bendruomenės jau viską suplanavo, o dabar reikės pasakyti, kad viskas atšaukiama? Norėtųsi matyti daugiau bendros kultūros priimant sprendimus“, - linkėjo.

Diskriminuojantis sprendimas turi būti peržiūrėtas

K. Vilkauskas įvertino, kad būtent dėl tokių neskaidrių sprendimų mūsų šalyje drastiškai krenta pilietiškumo indeksas, o ši konferencija yra signalas susirinkti diskusijai dėl kriterijų skirstant finansavimą.

Seimo nariai pakomentavo taip pat žiniasklaidoje pasirodžiusią medžiagą apie naujojo susisiekimo ministro M. Skuodžio ryšius su Šiaulių valdžia, kurie turėjo padėti Šiauliams pritraukti didesnį finansavimą.

„Linkime ministrui susipažinti ir su Vilniaus bei Trakų rajonų merėmis“, - ironijos neslėpė Seimo narė R. Tamašunienė.

Seimo nariai tikisi, kad diskriminuojantis Susisiekimo ministerijos inicijuotas ir Vyriausybės patvirtintas sprendimas, dėl kurio Vilniaus bei Trakų rajonai iš viso neteko apie 800 000 Eur, bus peržiūrėtas.

Komentuoti