Teismas spręs dėl rinkimų rezultatų Panerių–Grigiškių apygardoje anuliavimo

2020-10-22, 09:33
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Teismas spręs dėl rinkimų rezultatų Panerių–Grigiškių apygardoje anuliavimo © L24 (Fot. Marian Paliuškevič)

Š. m. spalio 21 d. Lietuvos Lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) bei partijos kandidatė Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje Renata Cytacka pateikė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui skundą, prašydamos pripažinti 2020 m. spalio 11 d. Seimo rinkimus Panerių–Grigiškių apygardoje negaliojančiais.

Šioje apygardoje R. Cytacka I ture vos 51 balsų skirtumu atsilieka nuo antrojoje pozicijoje išsirikiavusio kandidato. Skaičiuojant procentais nuo galiojančių biuletenių, skirtumas yra vos 0,73 proc., o skaičiuojant nuo visų dalyvavusių rinkėjų skaičiaus - tik 0,7 proc.

Skunde pareiškėjos pateikė visą eilę nustatytų Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų.

Perskaičiavus balsus šioje apygardoje nustatyta, kad net 12-je iš 13 šios apygardos rinkimų apylinkių rezultatai skyrėsi nuo tų, kurie buvo anksčiau skelbti ir įrašyti į rinkimų komisijos protokolus.

Panerių–Grigiškių rinkimų apygardoje VRK jau yra nustačiusi esminius Seimo rinkimų įstatymo pažeidimus ir dėl to spalio 18 d. atleido Saulių Markelevičių, pasiūlytą Lietuvos socialdemokratų darbo partijos, iš šios apygardos rinkimų komisijos pirmininko ir nario pareigų. VRK nurodė, kad S. Markelevičius neužtikrino tinkamo rinkimų komisijos funkcijos vykdymo, pasirašė faktinių duomenų neatitinkantį apygardos balsų skaičiavimo protokolą.

Taip pat pati VRK pranešė, kad, pažeidžiant įstatymus, galėjo būti reitinguotas vienas Liberalų sąjūdžio kandidatas. Po balsų perskaičiavimo Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje VRK kreipėsi į teisėsaugą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimų neteisėtų įrašų balsavimo biuleteniuose.

Be to, kaip nurodoma skunde, perskaičiuojant nurodytai apygardai priskirtos Trakų Vokės rinkimų apylinkės suskaičiuotus daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenius, VRK narių įtarimus taip pat sukėlė dalis įrašų, kuriuose daugiamandatės apygardos biuletenyje, žymint vienos konkrečios partijos sąrašą ir reitinguojant kandidatą, yra padaryti skirtingų spalvų rašymo priemonėmis. Įtarimus sustiprino faktas, kad visi įrašai reitinguojant kandidatą padaryti tos pačios spalvos (galimai ta pačia) rašymo priemone, kas kelia įtarimų, kad įrašai reitinguojant konkretų kandidatą yra galimai padaryti to paties asmens (akivaizdžiai vienoda rašysena), nurodytas to paties kandidato numeris partijos priešrinkiminiame sąraše. Dėl tokių faktų kilo įtarimas dėl dokumentų klastojimo ir galimai komisijos nario papirkimo, nes Trakų Vokės rinkimų apylinkėje net 266 iš 1742 balsų nebuvo įskaičiuoti į protokolus, kas sudaro šeštadalį visų balsų.

Įtarimų sukėlė ir tai, kad visuose įtarimų sukėlusiuose biuleteniuose padarytas tik vienas reitingavimo įrašas (užpildytas tik pirmasis langelis), nors rinkėjams sudarytos galimybės pirmumo balsus skirti 5 kandidatams. Todėl įtariama, kad tokiu būdu, jau balsų skaičiavimo metu, galėjo būti neteisėtai atlikti papildomi įrašai tuose rinkimų biuleteniuose, kuriuose rinkėjai balsavo už vieną konkrečią partiją, tačiau nei vienam kandidatui neskyrė pirmumo balsų. Todėl, atsižvelgiant į tai, jog kyla pagrįstų įtarimų, kad aptariamu atveju galėtų būti padaryta nusikalstama veika, VRK kreipėsi į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą ir Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl nusikalstamos veikos.

Panerių–Grigiškių rinkimų vienmandatėje apygardoje taip pat buvo nustatytas šiurkštus ir reikšmingas biuletenių neatitikimas, t. y. balsadėžėje rasta biuletenių daugiau negu jų faktiškai buvo išduota rinkėjams. Iš viso buvo surasti 297 biuleteniai.

Kitas šiurkštus balsų skaičiavimo pažeidimas buvo nustatytas šios apygardos Užusienio rinkimų apylinkėje, kurioje buvo surasti net 55 biuleteniai be apylinkės rinkimų komisijos antspaudo, o tokie laikomi negaliojančiais. Tarp šių neužantspauduotų biuletenių net 16–oje biuletenių buvo nurodyta, kad balsuota už LLRA–KŠS, o tai sudaro net 14 proc. nuo sugadintų biuletenių bendro skaičiaus.

„Tokie faktai leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad šioje apygardoje rinkimų rezultatai galėjo būti klastojami“, - rašoma skunde.

Kitas pareiškėjų nurodytas pažeidimas yra tas, kad VRK 9 500 egzempliorių tiražu išleistame leidinyje kandidatas, kuris nesurinko reikiamų parašų skaičiaus ir nebuvo įregistruotas kandidatu į Seimo rinkimus, t. y. jis rinkimuose nedalyvavo.

„Tokiu būdu, Panerių–Grigiškių apygardos rinkėjus VRK suklaidino, nes jie gavo tikrovės neatitinkančią informaciją apie kandidatus, kurie dalyvauja rinkimuose, dėl kurių galima balsuoti ir kuriuos galima išrinkti. Toks tikrovės neatitinkančios informacijos apie dalyvaujančius Seimo rinkimuose kandidatus pateikimas yra vertintinas kaip rinkimų įstatymų šiurkštus pažeidimas, kuris neabejotinai turėjo esminės įtakos Seimo rinkimų rezultatams. Tikėtina, kad tam tikra dalis žmonių rinkėjo biuletenyje ieškojo būtent rinkimų informacijoje (lankstinuke) VRK oficialiai pateikto kandidato pavardės, o jos neradę, tikėtina supykdavo ir sugadindavo savo biuletenį. Tokiu būdu galima teigti, kad jeigu VRK nebūtų pateikusi tikrovės neatitinkančios informacijos rinkiminėje medžiagoje, tai tikėtina, kad sugadinti 600 rinkėjų balsų greičiausiai būtų atitekę Renatai Cytackai“, - rašoma skunde.

LLRA-KŠS bei R. Cytacka prašo teismo sustabdyti pakartotinį balsavimą Panerių–Grigiškių vienmandatėje rinkimų apygardoje iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos, panaikinti VRK sprendimą, kuriuo nustatyta, kad daugiausia balsų šioje apygardoje surinko kandidatės Agnė Bilotaitė ir Rita Balčiūnienė bei pripažinti Seimo rinkimus Panerių–Grigiškių rinkimų apygardoje negaliojančiais.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24