Spausdinti šį puslapį

Aiškėja vis daugiau agitacijos ir rinkimų proceso šiurkščių pažeidimų faktų ir atvejų

2020-10-19, 13:34
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)
Aiškėja vis daugiau agitacijos ir rinkimų proceso šiurkščių pažeidimų faktų ir atvejų © L24.lt (Marliena Paškovska)

„Po Seimo rinkimų I turo praėjo jau savaitė ir aiškėja vis daugiau ne tik agitacinio proceso, bet ir pačių rinkimų proceso šiurkščių pažeidimų faktų ir atvejų“, - per spalio 19 d. Seime vykusią spaudos konferenciją pabrėžė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narys Jaroslav Narkevič.

LLRA-KŠS kandidatė Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje Renata Cytacka stebėjo, kaip VRK vakar, sekmadienį, 13 valandų iš naujo skaičiavo balsus šioje apygardoje. „Vakar padirbėjome nemažai, skaičiavome balsus, net du kartus. Niekad nepatikėčiau, kad tokie dalykai gali vykti ir dar tokiu mastu“, - įvertino.

Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje R. Cytacka I ture vos 51 balsų skirtumu atsilieka nuo antrojoje pozicijoje išsirikiavusio kandidato. Kaip žinia, vienmandatėje rinkimų apygardoje II rinkimų turas, jei I ture jame nelaimi nė vienas kandidatas, rengiamas ir jame dalyvauja I ir II vietas užėmę kandidatai.

„Partijoje priėmėme sprendimą prašyti perskaičiuoti mano balsus ir buvau nustebinta, kad mano balsai kažkur išvis pranyko“, - apgailestavo politikė. „Vakar paaiškėjo aibė visokiausių pažeidimų, o daugiausia – Trakų Vokėje“, - informavo R. Cytacka.

LLRA-KŠS kandidatė pabrėžė, kad beveik nė vienoje apylinkėje nebuvo taip, kad visi balsai ir rezultatai sutaptų. Politikė apgailestavo, kad Panerių-Grigiškių rinkimų apygarda išsiskiria dideliu negaliojančių biuletenių skaičiumi, taip pat nurodė negalinti suprasti, kodėl dalyvavusių joje rinkėjų skaičius skirtingose duomenų eilutėse rodomas skirtingai.

„Mūsų partijai iki rinkimų slenksčio įveikimo trūko labai mažai. Žinant tai, kad Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje komisijos antspaudo trūksta net ant 13 proc. biuletenių ir jei tokių pažeidimų būta kiekvienoje Lietuvos rinkimų apylinkėje, išvada peršasi pati savaime“, - konstatavo politikė.

R. Cytacka aiškino, kad Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje pasitaikė taip pat dokumentų ir biuletenių iš kitų apygardų ir tokie biuleteniai buvo pripažįstami negaliojančiais.

„Įtariu dokumentų klastojimą Trakų Vokės apylinkėje, kur buvo surasta 11 biuletenių už Liberalų sąjūdį, užpildytų viena ranka, vienu tušinuku. Be to, iki šiol niekas man nepateikė informacijos, kiek rinkėjų atėjo į Trakų Vokės apylinkę rinkimų dieną. Kodėl man tai įdomu? Ogi todėl, kad jų viešai skelbiamas skaičius labai svyruoja. Kitas dalykas, kuris mane stebina, yra tas, kad balsadėžėje buvo rasta daugiau biuletenių nei jų buvo išduota rinkėjams - net 286 daugiau“, nuostabos neslėpė politikė, pridūrusi, kad paaiškinimo dėl to neturėjo nei VRK vadovybė, nei pati vietos rinkimų komisija.

„VRK svetainėje savo rezultatus stebėjau visą savaitę ir pastebėjau šokinėjimus tai į vieną pusę, tai į kitą“, - pastebėjo R. Cytacka ir išvardijo visą eilę kitų pažeidimų. Politikė siūlo keisti galiojančias tvarkas ir darbo principus, nes, pavyzdžiui, gaudama skundus, VRK pati perskaičiuoja balsus ir tai užtrunka ilgai ir nėra pats optimaliausias rezultatų patikrinimo būdas.

R. Cytacka priminė, kad VRK gavo ir kitų partijų atstovų skundus ir prašymus perskaičiuoti balsus.

Pasipiktinimo VRK pasiruošimui rinkimams ir pažeidimams Panerių-Grigiškių rinkimų apygardoje neslėpė ir joje kandidatavęs Artūras Skardžius, kuris kartu su J. Narkevičiumi ir R. Cytacka dalyvavo šiandien surengtoje spaudos konferencijoje.

J. Narkevičiaus manymu, nurodyti trūkumai gali rodyti sisteminius pažeidimus, kurie galėjo būti iš anksto suplanuoti, suorganizuoti ir įgyvendinti. „Viską reikia išsiaiškinti ir išskaidyti visas abejones. Sieksime, kad balsai būtų perskaičiuoti visose apygardose ir apylinkėse“, - patikino politikas.

„Stebint visus šiuos pažeidimus, tikriausiai reikėtų anuliuoti rinkimų rezultatus mūsų apygardoje ir skelbti naujus rinkimus“, - nuomonę išsakė R. Cytacka.

Šiandien prasidėjo išankstinis balsavimas II Seimo rinkimų ture.

Komentuoti