LLRA-KŠS siūlo griežtinti rinkimų proceso finansavimo kontrolę

2020-10-09, 16:54
Įvertinkite šį įrašą
(5 balsai)

Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga nori griežtinti rinkimų proceso finansavimo kontrolę po to, kai Andrius Tapinas skandalingai, neteisėtai iššvaistė apie 100 tūkst. eurų antireklamai.

Partija siūlo, kad baudžiamoji atsakomybė grėstų fiziniams ir juridiniams asmenims, kurie neteisėtai išleido virš 50 MGL, o ne virš 500 MGL, kaip yra šiuo metu.

Atitinkamą Baudžiamojo kodekso straipsnio pakeitimo įstatymo projektą ketvirtadienį Seime užregistravo LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok.

Projekto autoriai pabrėžia, kad šiuo metu stipriai išaugo skaitmeninės žiniasklaidos ir socialinių tinklų daroma įtaka visuomenėje, vis dažniau fiksuojami atvejai, kai per šias priemones stengiamasi formuoti visuomenės nuomonę, paveikti vartotojų ir rinkėjų pasirinkimą – ypač politinės kampanijos metu. „Pavieniai asmenys, skaitmeninės visuomenės informavimo priemonės ir bendrovės aktyviai dalyvauja politinėje kampanijoje, platindamos spausdintą, vaizdo medžiagą ar visuomenės apklausos rezultatus, atitinkančius politinės reklamos požymius, kuriems panaudojamos neviešinamų šaltinių lėšos ar teikiama parama“, – skaitome aiškinamajame rašte.

LLRA-KŠS Seimo frakcija siūlo, kad baudžiamoji atsakomybė būtų numatyta ne nuo 500, o jau nuo 50 MGL dydžių vertės už neteisėtai teiktų, priimtų ir panaudų lėšų ar paramos finansuojant politines partijas ar rinkimų kampanijas.

„Manome, kad siūloma pataisa esmingai prisidės prie kovos su korupcija, ypač politinės kompanijos metu, ir padės didinti skaidrumą“, – aiškina projekto autoriai.

Dažniausia nusižengimų rūšis rinkimų metų yra finansiniai nusižengimai. Deja, Lietuvoje pinigai dažnai yra lemiantis veiksnys rinkimuose. Tos struktūros, kurios turi daugiau pinigų, turi didesnę įtaką žiniasklaidai ne tik rinkimų kampanijos metu, bet ir per visą kadenciją. „Tačiau rinkimų kampanijos dalyvis, kuris neteisėtai išleido mažiau nei 500 bazinės socialinės išmokos dydžių, išvengia baudžiamosios atsakomybės, o tai yra labai keista. Situacija yra taisytina ir to tikrai imsimės“, – aiškino LLRA-KŠS atstovai Seime vykusioje spaudos konferencijoje.

LLRA-KŠS pasiūlė sugriežtinti rinkimų kampanijų finansavimo kontrolę, reaguodami į asmenų, leidžiančių sau vykdyti neteisėtą veiklą, išpuolių prieš partiją. Čia kalbama apie žurnalistą A.Tapiną, kuris ragino imtis veiksmų prieš LLRA-KŠS artėjančiuose Seimo rinkimuose. Plačiai vykdomoje kampanijoje, platinant į gyventojų pašto dėžutes specialiai išleistą laikraštį (300 tūks. tiražu) ar sukuriant specialų šmeižikišką profilį socialiniuose tinkluose, organizuotai atgrasoma nuo balsavimo už LLRA-KŠS, kad pastaroji nepatektų į Seimą.

„Vienas asmuo, turintis televizijos kanalą, neteisėtai leidžia laikraščius už šimtus tūkstančių eurų, nežymi, kad tai politinė reklama, puola mus, kitus rinkimų dalyvius ir niekas nekontroliuoja šių finansinių srautų. Nekyla abejonių, kad turime reikalą su šiurkščiu Seimo rinkimų įstatymo pažeidimu. Kadangi nėra žinoma, kokie iš tikrųjų yra šios, prieš LLRA-KŠS nukreiptos rinkiminės kampanijos, finansavimo šaltiniai.

LLRA-KŠS atstovai kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją, prokuratūrą ir kitas institucijas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24