Seimas pritarė LLRA-KŠS iniciatyvai mokėti tryliktąją pensiją

2020-10-01, 15:38
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Seimas pritarė LLRA-KŠS iniciatyvai mokėti tryliktąją pensiją pixabay.com asociatyvi nuotr.

LLRA-KŠS siūlymas pensininkams mokėti priedą prie senatvės pensijos, tai yra tryliktąją pensiją, sėkmingai startavo Seime.

Parlamentarai po pateikimo pritarė tai reglamentuojančiam naujos redakcijos Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo pakeitimo projektui, kurį pateikė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos narys Zbignev Jedinskij.

Ketvirtadienį už projektą po pateikimo balsavo 48 Seimo nariai, prieš buvo 10, susilaikė 6 Seimo nariai. Dabar įstatymo pataisos keliaus į Socialinės apsaugos ir darbo komitetą, o į plenarinių posėdžių salę sugrįš jau po Seimo rinkimų – lapkričio 10 d. 

Jei įstatymo pataisos būtų priimtos, 200 eurų papildomas priedas būtų išmokamas pensininkams kiekvienų metų gruodžio mėnesį.

Kadangi Lietuvos pensininkai atsiduria ties skurdo riba, tokia situacija, anot Z. Jedinskio, verčia imtis priemonių, kurios juos šiek tiek apgintų.

Jeigu Seimas pritartų, 13-ąją pensiją gautų asmenys, gyvenantys Lietuvoje ir deklaravę gyvenamąją vietą arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą, kuriems mokamos socialinio draudimo senatvės (išankstinės senatvės, senatvės pensijos neįgaliajam) pensijos; socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensijos; socialinio draudimo našlių ir našlaičių pensijos.

Tokį priedą taip pat gautų asmenys, kuriems mokamos maitintojo netekimo pensijos; ištarnauto laiko pensijos; kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas; šalpos senatvės pensijos; šalpos neįgalumo pensijos; šalpos pensijos už invalidų slaugą namuose; šalpos našlaičių pensijos; socialinės pensijos; šalpos kompensacijos.

"Senjorai turėtų galimybę papildomus pinigus išleisti gausesniam Kūčių ir Kalėdų šventiniam stalui, t.y. vidaus vartojimui, todėl neabejotinai pinigai sugrįžtų į šalies biudžetą kita forma. Projekte tikslingai nesiūlome diferencijuoti priedo pagal senatvės pensijos individualų dydį, kadangi nenorime, kad žmonės būtų kiršinami dėl didesnio ar mažesnio priedo. Dabartinės senatvės ir šalpos pensijos visai neatitinka šių dienų realijų. Milžiniškas atotrūkis tarp kainų ir vyresnio amžiaus arba neįgalių gyventojų pajamų neužtikrina galimybės žmonėms gyventi oriai. Esame tikri, kad tryliktoji pensija turės didelės teigiamos įtakos Lietuvos pensijų gavėjų būtiniausių prekių krepšeliui, o ypač per didžiąsias metų šventes", - pabrėžia projektą teikiantys Seimo LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok ir frakcijos narys Z. Jedinskij.

Parlamentarai sako, kad toks papildomo priedo pensininkams modelis sėkmingai veikia Graikijoje, Ispanijoje, Lenkijoje. Parlamentarų skaičiavimais įstatymo projektas pareikalaus apie 180 mln. eurų biudžeto lėšų per pirmuosius galiojimo metus, kitais metais suma gali keistis.

LLRA-KŠS lyderis Valdemar Tomaševski anksčiau yra teigęs: "atėjo laikas, kad „mūsų pensininkai gautų tryliktąją pensiją“.

LLRA-KŠS jau kelis metus pabrėžia būtinybę vykdyti Lietuvoje išmanią į šeimas orientuotą politiką ir socialiai orientuotą politiką. LLRA-KŠS parengė visą eilę Seimo jau priimtų įstatymų, kurių tikslas yra šeimų ir senjorų gyvenimo sąlygų gerinimas.

Partijai pavyko pasiekti, kad padidėtų taip vadinamieji „vaiko pinigai“, partijos pastangomis šalyje buvo įvesta Šeimos kortelė, o pensinio amžiaus asmenys nuo 75 metų gauna nemokamus vaistus. LLRA-KŠS siekia dabar, kad nemokami vaistai būtų prieinami asmenims nuo 70 metų, kad būtų nuolat plečiamas nuolaidų ir privilegijų spektras Šeimos kortelės turėtojams, o „vaiko pinigai“ būtų padidinti iki 120 eurų.

Parengta remantis ELTA, l24

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24