Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst dalyvavo Regionų forume

2020-09-04, 12:39
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst M. Dvinel nuotr.

Rugsėjo 3 d. Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst dalyvavo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos inicijuojatame Regionų forume Vilniuje, skirtame svarbiausiems regionų politikos ir savivaldos plėtros klausimams aptarti.

Vidaus reikalų ministerijos kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija organizuotas Regionų forumas šiemet buvo skirtas vietos savivaldos savarankiškumo ir atsakomybės stiprinimui.

Renginio metu „Kurk Lietuvai“ projekto „Bendru sutarimu link savivaldybių savarankiškumo stiprinimo“ vadovai D. Sujetaitė, V. Vaitiekūnas ir S. Grigaitė-Mockevičienė pristatė pasiūlymus savivaldos savarankiškumo stiprinimui, LR Prezidento patarėjas V. Augustinavičius pristatė idėjas „Išmaniųjų regionų“ skatinimui. Pagrindinį pranešimą pristatė EBPO Lietuvos skyriaus vadovas HansJörgas Blöchligeris. Po pranešimo apie sėkmingą decentralizacijos kelią vyko diskusijos tarp renginio dalyvių.

Renginį vainikavo šalies vadovo Gitano Nausėdos iniciatyva parlamentinių partijų ir Lietuvos savivaldybių atstovų pasirašytas memorandumas dėl savivaldybių savarankiškumo ir atsakomybės stiprinimo. Memorandumą pasirašiusios šalys įsipareigojo stiprinti Lietuvos savivaldybių savarankiškumą ir atsakomybę, taip pat didinti savivaldybių įtaką formuojant ir įgyvendinant regioninės politikos tikslus. Susitarta peržiūrėti funkcijų pasiskirstymą tarp centrinės ir vietos valdžių, taip pat plėsti savivaldybių finansinį savarankiškumą, užtikrinti šimtaprocentinį valstybės savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimą, stiprinti Lietuvos savivaldybių interesų atstovavimą Seime, Vyriausybėje ir kitose valstybės institucijose.

Regionų forume sveikinimo žodžius taip pat sakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ir LSA prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius. Įžanginiame pranešime viena iš organizatorių, vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, pabrėžė investicijų politikos, palaikančios darbo vietų kūrimą, konkurencingumą, ekonomikos augimą, aukštesnę gyvenimo kokybę ir tvarią plėtrą, dėmenį regioninėje politikoje.

„Regioninei politikai nereikia šablonų. Dažnai taip pasitaiko, kad šabloniniai sprendimai, kurie turėtų tikti visiems, iš tiesų netinka niekam. Todėl šiuo atveju mums reikalingas savitas požiūris į kiekvieną regioną. Ir jeigu kalbame apie priešmokyklinio ugdymo gerinimą, tai galbūt ne visiems reikalingi nauji darželiai. Gal pastatas yra labai geras, tačiau nėra gero kelio ar tinkamo transporto. Jau šiame etape prasideda regioninė politika“, – sakė VRM vadovė.

Regionų forume taip pat dalyvavo Vyriausybės nariai, Europos Parlamento Regioninės plėtros komiteto nariai iš Lietuvos, LSA atstovai ir svečiai iš visų šalies savivaldybių, parlamentinių partijų vadovai, Prezidento komandos nariai, finansų, savivaldos ir viešojo valdymo ekspertai.

Parengta remiantis vrsa.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24