Spausdinti šį puslapį

EP priėmė susitarimus su Baltarusija dėl paprastesnio vizų išdavimo. Mūsų krašto gyventojams svarbus sprendimas

2020-05-13, 13:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
EP priėmė susitarimus su Baltarusija dėl paprastesnio vizų išdavimo. Mūsų krašto gyventojams svarbus sprendimas fot. wikipedia.org

Briuselyje vyksta eilinė Europos Parlamento sesija. Didžioji jos dienotvarkės klausimų dalis susijusi su balsavimais dėl visų Europos Sąjungos institucijų ataskaitų ir rezoliucijų tvirtinimo bei santykiams su trečiosiomis šalimis, tarp jų - su Didžiąja Britanija dėl „Brexito“ sutarties. Posėdžiuose nuotoliniu būdu dalyvauja ir balsuoja europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemar Tomaševski. Iš viso europarlamentarai turi balsuoti dėl kelių šimtų pataisų ir ataskaitų, turėsiančių tiesioginės įtakos Europos Sąjungos ir jos piliečių funkcionavimui.

Lietuvos, o ypač Vilniaus krašto, gyventojams svarbi informacija yra tai, kad Europos Parlamentas gegužės 13 d. patvirtino susitarimą su Baltarusija dėl paprastesnio vizų išdavimo. Tai turi svarbią reikšmę ne tik dėl tiesioginės Lietuvos ir Baltarusijos kaimynystės, bet ir dėl to, kad daug valstybine siena atskirtų Vilniaus krašto gyventojų turi šeimas kitoje sienos pusėje. Šį klausimą Europos Parlamente daugybę kartų keldavo V. Tomaševski, kuris yra Europos Parlamento Delegacijos ryšiams su Baltarusija pirmininko pavaduotojas, o pastaruoju metu, šių metų vasario pabaigoje, vadovavo oficialiam darbiniam šios delegacijos vizitui Baltarusijoje. Delegacijos nariai tuomet lankėsi Minske ir Gardine. Anuomet per pokalbius Užsienio reikalų ministerijoje ir su Baltarusijos pasienio tarnybos pareigūnais europarlamentaras kalbėjo apie vizų režimo supaprastinimą. Baltarusijos pusė palankiai priėmė šią iniciatyvą.

Gegužės 13 dieną Europos Parlamento priimtas susitarimas dėl vizų leis sumažinti jų kainas į Baltarusiją keliaujantiems ES piliečiams ir į ES vykstantiems baltarusiams, kai keliaujama trumpesniam nei 90 dienų laikotarpiui. Be to, vaikams iki 12 metų, neįgaliesiems, artimiems giminaičiams ir oficialių delegacijų nariams vizos bus nemokamos.

Supaprastinti dokumentai vizito tikslui įrodyti artimiems giminaičiams, verslininkams, žurnalistams, pagrindinių ir vidurinių mokyklų mokiniams, studentams ir mokslo, kultūros ir sporto renginiuose dalyvaujantiems asmenims.

Susitarimo detales netrukus suderins Europos Komisija ir Baltarusijos Vyriausybė. Susitarimas pradės galioti abiem jo pusėms jį ratifikavus.

Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti