Prezidentūra: G. Nausėda pasiūlys Baltarusijai pagalbą, primins dvišalių santykių skaudulį – Astravo AE

2020-04-23, 11:09
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidentūra: G. Nausėda pasiūlys Baltarusijai pagalbą, primins dvišalių santykių skaudulį – Astravo AE Pixabay.com nuotr.

Ketvirtadienį prezidentas Gitanas Nausėda, kalbėdamas su Baltarusijos vadovu Aliaksandru Lukašenka, pasiūlys pagalbą medicininėmis priemonėmis ir primins dvišalių santykių skaudulį – valstybių pasienyje statomą Astravo atominę elektrinę. Prezidento G. Nausėdos patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė teigia, kad kontraversiškus pareiškimus kalbėdamas apie koronaviruso pandemijos suvaldymą žarstantis Baltarusijos vadovas siūlomos pagalbos neturėtų atsisakyti.

„Pasiūlysime Baltarusijai, jeigu reikia, pagalbą medicinos priemonėmis. Kitoms Rytų partnerystės šalims esame jau suteikę medicininių priemonių. Baltarusija, būdama viena iš jų (Rytų partnerystės šalių – ELTA), galėtų į tai (pagalbą – ELTA) taip pat pretenduoti“, – LRT radijui teigė prezidento patarėja, akcentuodama, kad nemato prielaidų, kodėl kaimyninė šalis galėtų ignoruoti Lietuvos siūlomą pagalbą.

„Baltarusija kreipėsi į ES paramos, tad nemanau, kad jie atsisakytų“, – pabrėžė ji.

A. Skaisgirytė pažymėjo, kad koronaviruso plitimo klausimas yra bendras visų šalių rūpestis, todėl situacija kaimyninėje Baltarusijoje yra labai svarbi Lietuvai.

„Mes esame kaimyninės šalys, ir tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra svarbu mums, o kas vyksta Lietuvoje – svarbu Baltarusijai. Negalime ignoruoti to fakto, kad virusas peržengė sienas.

Mūsų žiniomis, Baltarusijoje užsikrėtusių skaičiai gal ir nėra dramatiškai dideli, bet artėja prie 7 tūkstančių. Reikia pasakyti, kad daug žmonių tikrinami, ar serga koronavirusu, ir 55 žmonės, deja, mirė nuo jo. Tai bendras mūsų visų rūpestis“, – sakė patarėja.

Kaip teigė A. Skaisgirytė, pokalbio metu G. Nausėda iškels ir Astravo atominės elektrinės klausimą.

„Astravo klausimas yra vienas iš skaudulių mūsų santykiuose, žinoma, kad prezidentas jį iškels, neišeina šio klausimo apeiti. Prezidento pozicija dėl Astravo yra žinoma ir ne kartą išsakyta – tad ji bus išsakyta ir Baltarusijos prezidentui“, – apibendrino ji.

ELTA primena, kad Baltarusijos vadovo sprendimus dorojantis su koronaviruso krize G. Nausėda prieš kelias savaites įvertino kaip bravūrišką elgseną ir suabejojo Baltarusijos pateikiamais oficialiais duomenimis. Į tai reaguodamas A. Lukašenka paragino G. Nausėdą „rūpintis savo virusu“.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24