Lietuvos lenkų sąjunga: Lietuvoje įsiplieskė antilenkiškoji isterija

2020-01-22, 09:30
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lietuvos lenkų sąjunga: Lietuvoje įsiplieskė antilenkiškoji isterija © L24 (fot. Marijan Paliuškevič)

Lietuvos lenkų sąjunga išplatino viešą pareiškimą, kuriame apgailestaujama, kad visuomenės informavimo priemonėse Lietuvoje „įsiplieskė šmeižikiška kampanija, kurią galima pavadinti antilenkiškąja isterija.“

„Pastaruoju metu visuomenės informavimo priemonėse Lietuvoje įsiplieskė šmeižto kampanija, kurią galima pavadinti antilenkiška isterija. Apgailestaujant tenka konstatuoti, kad į šmeižto kampaniją yra įtraukiami mūsų šalies aukščiausiosios valdžios atstovai. Tokie veiksmai, kurie kertasi su nacionaliniuose ir tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtintais įvairių tautų atstovų sambūvio civilizuotais principais ir, deja, kompromituoja šiuos aukščiausio lygio valstybės atstovus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – teigiama pareiškime.

„Negalima nepaminėti kad ir tariamo Lietuvos Vyriausybės ministro Jaroslavo Narkevičiaus 20 lenkų tautybės asmenų įdarbinimo ministerijai pavaldžiose įstaigose pavyzdžio. Tikras nesusipratimas yra tiek pati tikrovės neatitinkanti informacija, tiek faktas, kad ją paviešino Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda. Ši informacija buvo plačiai aptariama ir komentuojama. Prezidentūros skleista informacija galiausiai nepasitvirtino. Nuo naujojo susisiekimo ministro, kuris, beje, neslepia savo tautybės, darbo pradžios buvo įdarbinta 500 asmenų – iš jų pavyko „atsekti” ne 20, kaip buvo pranešama, o tik 12 asmenų, priskiriant jų lenkų tautybės asmenų grupei. Svarbu pabrėžti, kad šiuos asmenis įdarbino ne ministras, o ministerijai pavaldžių įstaigų vadovai“, – pažymima Lietuvos lenkų sąjungos pareiškime.

Lenkų sąjungos nuomone, panašaus pobūdžio duomenų rinkimas vertintinas kaip nediskriminavimo dėl tautybės taisyklės galimas nesilaikymas.
„Tokių duomenų rinkimas yra nesuderinamas su nediskriminavimo dėl tautybės principu. Tokie veiksmai pažeidžia Lietuvos Konstitucijos 22 straipsnį, pagal kurį informacija apie privatų asmens gyvenimą gali būti renkama tik motyvuotu teismo sprendimu ir tik pagal įstatymą. Įstatymas ir teismas saugo, kad niekas nepatirtų savavališko ar neteisėto kišimosi į jo asmeninį ir šeimyninį gyvenimą. Visose Europos Sąjungos valstybėse narėse taip pat galioja Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas ((ES) 2016/679), kuris draudžia tvarkyti asmens duomenis, atskleidžiančius rasinę ar etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus ir t.t.“, – teigiama pareiškime.

„Lietuvos valstybę sudaro visi jos piliečiai, taip pat lenkai, dirba šalies labui ir turi teisę jaustis saugiai ir būti saugomi savo Tėvynės valdžios institucijų. Todėl negalima sutikti su diskriminacija ir šmeižtu tautiniu pagrindu, juolab jei jie inicijuojami valstybės institucijose. Protestuojame prieš tokius veiksmus“, – pabrėžia Lietuvos lenkų sąjunga savo pareiškime.

Lenkų sąjunga viliasi, kad prezidentas Gitanas Nausėda sustabdysantivalstybinius veiksmus, nukreiptus į lenkų tautybės Lietuvos piliečius.

„Vis dėlto tikime, kad Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda bus aukščiau už visus šiuos veiksmus ir sugebės sustabdyti antivalstybinius veiksmus, nukreiptus į savo lenkų tautybės piliečius“, – teigiama pareiškime.

Pareiškimą pasirašė:
Franciška Abramovič – Lietuvos lenkų sąjungos (LLS) Kauno skyriaus pirmininkė
Zigfrid Binkevič – LLS Visagino skyriaus pirmininkas
Irena Duchovska – LLS skyriaus „Lauda” pirmininkė
Ričardas Jankauskas – LLS Vandžiogalos skyriaus pirmininkas
Alina Judžentienė – LLS Šilutės skyriaus pirmininkė
Ana Lastovska – LLS Švenčionių rajono skyriaus pirmininkė
Teresa Narkevičienė – LLS Zarasų rajono skyriaus pirmininkė
Marek Kubiak – LLS Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas
Lulita Sulčienė – LLS Klaipėdos skyriaus pirmininkė
Stefanija Tamošiūnienė– LLS Širvintų rajono skyriaus pirmininkė
Ana Jesvilienė – Eišiškių lenkų namų direktorė.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24