Seimas priėmė 2020 metų biudžetą

2019-12-17, 19:08
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Seimas priėmė 2020 metų biudžetą © L24.lt (Marliena Paškovska)

Parlamentarai antradienį, gruodžio 17 dieną, patvirtino 2020 metų valstybės biudžeto įstatymą. Už įstatymo priėmimą balsavo 85 parlamentarai, 8 buvo prieš, dar 3 susilaikė.  Biudžeto priėmimą lydėjo karštos diskusijos, trukusios  apie 4 valandas. Prieš priimant biudžetą parlamentarai buvo pateikę 76 pasiūlymus.  Premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad kitų metų biudžetas yra realistiškas, subalansuotas ir siekia sumažinti skurdą Lietuvoje.

Nuo sausio 1 dienos didėja vaiko pinigai: nuo 70 eurų iki 100 eurų daugiavaikėms ir socialiai remtinoms šeimoms, šeimoms auginančioms neįgalų vaiką; nuo 50 iki 60 eurų – visoms kitoms šeimoms. 2021 metais išmokos vaikui padidės atitinkamai iki 110 ir 70 eurų.

Iki 32 proc. išaugs gyventojų pajamų mokesčio tarifas didžiausias pajamas gaunantiems asmenims  (daugiau nei 111 tūkst. eurų per metus).

Senatvės ir netekto darbingumo pensijos kitąmet augs 8,1 procento. Nuo sausio 1 dienos vidutinė pensija padidės 30 eurų (iki 375 eurų), turintiems būtinąjį darbo stažą – 32,5 euro (iki 397 eurų). Be to, pensijos papildomai didės 3,5 euro dėl prezidento inicijuoto bazinės pensijos indeksavimo.

Trimis eurais didės politikų, teisėjų, pareigūnų, valstybės tarnautojų, biudžetinių įstaigų darbuotojų bazinė alga. Pareiginės algos bazinis dydis sieks 176 eurus. Dėl to politikų, teisėjų, pareigūnų, valstybės tarnautojų, biudžetinių įstaigų darbuotojų, karių atlyginimai didės 12-96,9 euro.

Minimali mėnesinė alga „ant popieriaus“ išaugs 52 eurais (nuo 555 iki 607 eurų), o „į rankas“ – 41 euru.

Daugiau gyventojų mokės nekilnojamojo turto mokestį. Fizinių asmenų nekomercinės paskirties nekilnojamajam turtui taikomas neapmokestinamasis dydis sumažintas nuo 220 tūkst. eurų iki 150 tūkst. eurų. Mažiausias mokesčio tarifas padidintas nuo 0,3 proc. iki 0,5 proc., o didžiausias išlieka toks pat – 3 procentai.

Į biudžetą įplauks keliolika milijonų eurų dėl naujo taršių automobilių registracijos mokesčio ir didesnio bankų ir kredito unijų pelno apmokestinimo.
2020 metų valstybės biudžeto įstatymą dar turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) balsavo už kitų metų valstybės biudžeto priėmimą. Ne tik pritarėme biudžeto priėmimui, bet ir aktyviai dalyvavome jį formuojant. Atsižvelgta į tokius svarbius LLRA-KŠS siūlymus kaip nemokami vaistai senjorams, vaiko pinigų didinimas“, – portalui L24.lt sakė LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski. Pridūrė, kad 220 metų valstybės biudžeto priėmimas yra didelis valdančiosios koalicijos ir LLRA-KŠS, kuri yra labai aktyvi šios koalicijos partnerė, laimėjimas.

V. Tomaševski atkreipė dėmesį, kad kitais metais pensijos ir minimali mėnesio alga didės apie 10 procentų, bendros gyventojų pajamos – 8 procentais, o kai kurių profesinių grupių atlyginimai, pvz., mokytojų ir gydytojų – net 10 proc., nors pagal prognozes Lietuvos BVP augimas sumažės iki 2,5 procento.

„Suprantame, kad šis augimas yra vis dar nepakankamas. Tačiau reikėtų pabrėžti, kad tai – ne tik didžiausias augimas per pastaruosius 30 metų, bet ir dinamiškiausias – 4 kartus didesnis nei ekonomikos augimas. Deja, dėl konservatorių ir socialdemokratų vadovavimo pagal gyventojų pajamas mūsų šalis yra atsidūrusi paskutinėse vietose Europoje. Būtent todėl prisijungėme prie koalicijos, kad pakeistume šią situaciją, rūpintumėmės gyventojų gerove“, – sakė V. Tomaševski.

LLRA-KŠS lyderis apgailestavo, kad dėl opozicijos destrukcijos buvo užblokuotas LLRA-KŠS siūlymas dėl komercinių bankų turto apmokestinimo. „Tačiau ir toliau sieksime, kad komercinių bankų turtas panašiai kaip yra daugelyje ES šalių, būtų apmokestinamas 0,03 proc. tarifu, nes tai padės dar padidinti įplaukas į biudžetą“, – pabrėžė europarlamentaras.

V. Tomaševski pridūrė, kad dėl LLRA-KŠS frakcijos pastangų kitų metų biudžete numatytas finansavimas Vilniaus kraštui svarbiems projektams: Nemenčinės daugiafunkcio kultūros centro renovacijai užbaigti, lenkų Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos modernizavimui ir kitiems.

„Vasarą prisijungėme prie koalicijos būtent tam, kad galėtume rūpintis paprastais žmonėmis ir deramai rūpintis jų interesais. Nepaisydami oponentų, bankininkų ir finansininkų, nesąžiningos žiniasklaidos puolimo, ir toliau tęsime šeimų rėmimo ir socialinio teisingumo politiką“, – pabrėžė V. Tomaševski.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24