Valdemar Tomaševski: dėl bankų konkurencijos stokos kenčia Lietuvos piliečiai

2019-11-25, 17:12
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Valdemar Tomaševski: dėl bankų konkurencijos stokos kenčia Lietuvos piliečiai © L24.lt (fot. Viktor Jusel)

„Vienas pagrindinių argumentų, kodėl pas mus turi atsirasti Lietuvos komercinis bankas – šalyje būtina konkurencija, kurios bankams dabar nėra. Ir dėl to kenčia mūsų žmonės, kurie moka bankams labai daug“, –  pirmadienį Seime vykusios spaudos konferencijos metu sakė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemar Tomaševski.

Pirmadienį, lapkričio 25 dieną, Lietuvos Respublikos Seime vyko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininko, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio ir LLRA-KŠS Seimo frakcijos seniūnės Vandos Kravčionok spaudos konferencija. Spaudos konferencijos tema „Dėl Lietuvos komercinio banko įsteigimo ir politinių aktualijų“.

Valdemar Tomaševski apgailestavo, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio Europos Sąjungos šalių, kurioje šiuo metu nėra valstybinio komercinio banko. Ši padėtis lemia labai daug nepatogumų tiek Lietuvos piliečiams, tiek valstybės institucijoms.

„Pagrindinė problema, iškylanti gyventojams, ypač rajonuose ir seniūnijose, yra drastiškas banko padalinių mažėjimas – per paskutinius 4 metus jų sumažėjo kone perpus“, – spaudos konferencijos metu sakė Valdemar Tomaševski.

Be to, bankų paslaugų kainos Lietuvoje yra vienos didžiausių visoje Europos Sąjungoje. „Dėl šių bei kitų priežasčių LLRA-KŠS dar prieš 2 mėnesius pasiūlė įsteigti Lietuvosvalstybinį komercinį banką“, – paaiškino europarlamentaras.

LLRA-KŠS lyderis pažymėjo, kad Lietuvoje ir kitose Europos Sąjungos šalyse veikiančių bankų paslaugų kainos skiriasi drastiškai. Lietuvoje kone už viską yra imamas mokestis, tuo tarpu kitose šalyse tokios paslaugos kaip grynųjų pinigų išmokėjimas, kortelės aptarnavimas, pervedimai ir kitos paslaugos dažniausiai yra nemokamos.

Valdemar Tomaševski atkreipė dėmesį, kad valdančioji koalicija nuo 2020 metų sausio 1 dienos kelia pensijas net 30 eurų. Šiuo metu vyksta diskusija dėl prezidento siūlymo didininti pensijas dar 3 eurais, tuo tarpu kai  pavyzdžiui, SEB banko mėnesinis sąskaitos aptarnavimo mokestis per metus siekia 18 eurų. Taip pat Lietuvoje veikiančių bankų klientai  už grynųjų pinigų išmokėjimą (viršijus nustatytą 550 eurų sumą per mėnesį) privalo mokėti 0,8 proc. nuo sumos, nors tai jų pačių sunkiai uždirbti pinigai.  

„Lietuvos komercinis bankas reikalingas, nes pas mus turi atsirasti konkurencija bankams, tos konkurencijos, deja, nėra, ir nuo to kenčia mūsų žmonės, mokantys labai daug. Per metus vienam žmogui išeina mažiausiai 30-40 eurų, nors kitose valstybėse tai daroma beveik nemokamai. Va jums ir parama kiekvienam žmogui ir pensininkams“, – ironiškai kalbėjo Valdemar Tomaševski.

Pasak LLRA-KŠS pirmininko, Lietuvos ekonomikos lėtėjimas – dar vienas argumentas steigti Lietuvos komercinį banką. Vokietijoje ekonomikos skatinimui yra pasitelkiami komerciniai bankai. Lietuva šiuo metu neturi įrankių, galinčių sustabdyti ekonomikos lėtėjimą.

Valdemar Tomaševski priminė, kad 2008-2012 metais valdę konservatoriai ir liberalai nusprendė skolintis iš užsienio komercinių bankų milžiniškomis palūkanomis. „Kiek pinigų, žmonių pinigų, mūsų valstybės pinigų, buvo išleista? Tam, kad turėtume svertus krizės metu, būtina turėti savo valstybinį komercinį banką“, – paaiškino Valdemar Tomaševski.

Europarlamentaras pažymėjo, kad Lietuva turi bazę komercinio banko sukūrimui. Ja galėtų tapti valstybei priklausantys pastatai, kaip pavyzdį politikas paminėjo Lietuvos pašto skyrius, kurių Lietuvoje yra tris kartus daugiau nei šalyje veikiančių bankų skyrių.

Valdemar Tomaševski taip pat priminė apie LLRA-KŠS siūlymą apmokestinti bankų aktyvus. Pasak politiko, Lietuva yra bene vienintelė valstybė, kuri neturi tokio mokesčio. „21 valstybė Europos Sąjungoje turi banko mokestį – 5 valstybės apmokestino banko aktyvus, tai mes siūlome padaryti pas mus, o 16 valstybių apmokestino banko pasyvus. Tai 21 valstybė turi šį banko mokestį – bankai moka, ir moka šį mokestį, neimdami daug pinigų iš žmonių. Deja, pas mus lyg šiol yra priešinga situacija“.

LLRA-KŠS pirmininkas pažymėjo, kad pasiūlymas apmokestinti bankus parodė šios politinės jėgos pilietinę drąsą, kurios pritrūko kitoms partijoms. Žiniasklaidoje atsirado tam tikras puolimas – užsakomieji straipsniai ir laidos su tikslu, kad šitas sprendimas nebūtų priimtas mūsų parlamente.

„Pirmas balsavimas įvyko ir tai yra didelis pasiekimas. Dabar reikia galutinai apsispręsti ir priimti atitinkamą įstatymą. Dabar yra kompromisinis pasiūlymas – iškart siūlėme 0,4 proc. metinio tarifo, dabar yra 0,3 proc. ir, aišku, galima apsvarstyti, kada šitas mokestis įsigalios“, – sakė Valdemar Tomaševski.

Valdemar Tomaševski spaudos konferencijos metu patikino, kad biudžetas bus priimtas. „Darbas vyksta, biudžetas bus priimtas. Kaip vienas valdančiųjų partijų vadovų noriu labai aiškiai pabrėžti ir nuraminti visuomenę, kad visos šios diskusijos spaudoje yra dirbtinis ažiotažas. Koalicija dirba sklandžiai, biudžetas bus priimtas toks, kokio laukia mūsų gyventojai paskutinius 30 metų“.


Slide1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slide2

 

Slide3

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24