Lietuvos ir Rusijos užsienio reikalų ministrai aptarė daugiašalius ir dvišalius klausimus

2011-12-07, 06:35
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis gruodžio 6 dieną su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu aptarė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų tarybos Vilniuje svarbą siekiant užsitęsusių konfliktų sprendimo pažangos, ginant žurnalistus, stiprinant dialogą dėl energetinio saugumo.

A.Ažubalis priminė šalių darbotvarkėje išliekančių bendro istorijos suvokimo klausimų svarbą, akcentavo dialogo istorinio teisingumo tema būtinumą ir norą kuo greičiau matyti bendros istorikų komisijos darbo rezultatus bei įgyvendintą pasitikėjimo forumo idėją.

Susitikimo metu aptarti aktualūs ESBO darbotvarkės klausimai: derybos dėl įšaldytų konfliktų sprendimo, ESBO šalių narių bendradarbiavimas kovoje su nelegalia tarptautine narkotikų prekyba, žurnalistų saugumo užtikrinimo svarba, ESBO darbo grupės energetinio saugumo klausimais steigimas, organizacijos stiprinimas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pareiškė nuostabą Rusijos diplomatijos vadovo dėmesiu prieš kelias dienas Lietuvoje sukurtai organizacijai ir jos niekuo nepagrįstų pareiškimų citavimu. Drauge A.Ažubalis paragino visas ESBO šalis nares – tarp jų ir Rusiją – adekvačiai įvertinti visų totalitarinių režimų Europoje padarytus nusikaltimus.

Jis pabrėžė išskirtinį Lietuvos susirūpinimą dėl vis dar neišgirstų atsakymų į svarbiausius ir teisėtai keliamus klausimus dėl atominės elektrinės Kaliningrado srityje statybos eigos ir perdavė Rusijos kolegai sąrašą klausimų, į kuriuos vis dar nėra atsakyta tinkama forma ir apimtimi.

S.Lavrovas buvo patikintas, kad Lietuvos pasiryžimas demonopolizuoti energetikos sektorių yra ir bus tvirtas bei nekintantis. Lietuva ėmėsi įgyvendinti Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo nuostatas, laikydamasi nuosavybės atskyrimo principo, pagal kurį gamtinių dujų tiekėjai veikia atskirai nuo perdavimo sistemos verslo.

Pasak A.Ažubalio, šie siekiai skirti kiekvieno Lietuvos piliečio gerovei, nes tiesiogiai susiję su teisinga dujų kainodara, o monopolis dar niekada nėra atnešęs naudos abiems sandorio pusėms.

www.urm.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24