Lietuvai pirmininkaujant ESBO pajudėjo derybos dėl užsitęsusių konfliktų

2011-12-06, 10:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Ministrų Tarybos sesijos dalyvius.

Šalies vadovės teigimu, vienas pagrindinių Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetų - užsitęsusių konfliktų sprendimas, todėl labai svarbu, kad po daugiau nei penkerių metų pertraukos Vilniuje pavyko atnaujinti oficialias daugiašales derybas dėl konflikto Padnestrėje sureguliavimo. Prezidentė paragino visas dialoge dalyvaujančias valstybes telkti tam reikalingą politinę valią, kad būtų priimtas ilgalaikis ir tvarus sprendimas.

Valstybės vadovė pabrėžė, kad sutelkta politinė valia būtina ir siekiant konfliktų sprendimų Pietų Kaukaze.

„Karui ar grasinimui karu Europoje vietos neturi būti. Mes turime pakankamai svarbių iššūkių, senų ir naujų, kad nedelsdami ryžtingai veiktume kartu", - sakė Prezidentė.

Pirmininkaudama ESBO Lietuva toliau stiprino bendras pastangas kovoje su naujais iššūkiais ir grėsmėmis, ypač energetiniam ir kibernetiniam saugumui užtikrinti.

„Kviečiu atviresnio pokalbio branduolinio saugumo klausimais. Atvirų diskusijų metu galime ir turime įgyvendinti branduolinių jėgainių technologijų, statybos ir priežiūros saugumo kriterijus, o geranoriškiau dalindamiesi ataskaitomis apie atominių reaktorių saugumo testų rezultatus ir siekdami skaidrumo atliekant poveikio aplinkai vertinimus padidintume vieni kitų saugumą", - teigė valstybės vadovė.

Šalies vadovės teigimu, visos šalys turi susitelkti ties konkrečiais projektais, padėsiančiais įveikti naujas grėsmes. Vilniuje numatyti patvirtinti projektai - nauja kovos su narkotikais koncepcija ir į naujų ESBO projektų su Afganistanu sąrašą įtraukiama Pasieniečių mokykla Medininkuose - reikšmingai prisidės stiprinant kovą su narkotikais visoje ESBO erdvėje.

Kalbėdama ESBO Ministrų Tarybos sesijoje šalies vadovė taip pat akcentavo pamatinių demokratijos ir žmogaus teisių principų įtvirtinimo svarbą nacionalinėje politikoje ir praktikoje.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24