Maršalka Ewa Kopacz ryžtingai gina Lietuvos lenkų teises

2014-04-09, 09:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lenkijos Respublikos Seimo maršalka Ewa Kopacz, dalyvaujanti Vilniuje vykstančiame ES parlamentų vadovų viršūnių susitikime, kalbėjo apie lenkų tautinę mažumą Lietuvoje. Lenkijos parlamento pirmininkė pasiūlė, be kita ko, kad Lietuva, kuri šiuo metu rengia Tautinių mažumų įstatymo projektą, imtų pavyzdį iš Lenkijos įstatymo.

Balandžio 8 d., antradienį, E. Kopacz susitiko su Lietuvos Seimo pirmininke Loreta Graužiniene, su kuria labai atvirai ir aiškiai kalbėjo apie Lietuvos lenkų bendruomenei rūpimas problemas.

„Mes kalbėjomės Lenkijos Respublikos Seimui ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijai svarbiomis temomis. Tai nėra paprasti pokalbiai, nes dabartinėje situacijoje būtina atsižvelgti į visas aplinkybes, nors, kaip ir Lenkijoje, aš mėgstu garsiai įvardinti dalykus savais vardais, ir štai kodėl aš čia kalbėjau labai atvirai", – po susitikimo su L. Graužiniene sakė Ewa Kopacz.

„Paprašiau priimti labai konkrečius sprendimus dėl Lietuvos lenkų padėties, paklausiau apie Europos Tarybos konvencijų, kurias Lietuva, kaip ir Lenkija, pasirašė, laikymąsi. Šios Konvencijos pasirašymo dėka, vokiečių mažuma Lenkijoje gali laisvai naudoti savo užrašus dviem kalbomis, turi savo atstovus Lenkijos Respublikos Seime. Man atrodo, kad vokiečiai jaučiasi pas mus kaip savo namuose", – sakė Lenkijos Seimo maršalka.

Rengiant Lietuvos Tautinių mažumų įstatymo projektą, E. Kopacz pasiūlė vadovautis Lenkijos įstatymu. „Žinoma, nereikia kopijuoti, bet galima atsižvelgti", – pasakė ji.

E. Kopacz paprašė, kad Lietuvos Seimo pirmininkė perduotų Lietuvos Ministrui Pirmininkui prašymą sustabdyti nuosprendį dėl baudos, skirtos Boleslovui Daškievičiui už dvikalbius gatvių pavadinimus. „Aš taip pat kalbėjau apie tą žmogų, (Boleslovą Daškievičių – red.), kuris yra Lietuvos lenkų tautybės pilietis ir kuris buvo nubaustas už dvikalbius gatvių pavadinimus. Paprašiau Seimo atstovų, kad rytoj perduotų mano prašymą Ministrui Pirmininkui dėl šios baudos vykdymo sustabdymo", – pasakė E. Kopacz.

„Susitikimą vertinu kaip labai sėkmingą, mes priėjome prie išvados, kad abi šalys turėtų stengtis pagerinti Lietuvos ir Lenkijos santykius", – susitikimą su E. Kopacz įvertino Lietuvos parlamento vadovė.

Anksčiau, skaitydama pranešimą Lietuvos Seime, Ewa Kopacz taip pat pabrėžė, kad yra svarbu gerbti tautinių mažumų teises: „Bet kurios valdžios veikla tautinių mažumų atžvilgiu demokratinėje valstybėje neturėtų būti diskriminuojanti", – pasakė ji. Ji taip pat pridūrė, kad „Europos Tarybos ministrų 2013 m. lapkričio 28 d. komiteto sprendimas rodo, jog yra būtinos mažumų teisės, pavyzdžiui, teisė į kalbą, atsižvelgiant į Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją, ir ragina nedelsiant priimti atitinkamą asmenų, priklausančių tautinėms mažumoms, apsaugos teisinį pagrindą".

Primename, kad vakar su Lenkijos Respublikos Seimo maršalka Ewa Kopacz susitiko Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos atstovai.

Komentarai  

 
#1 Smalsuolis 2014-04-10 17:25
Labai įdomu kodėl maršalka paminėjo vokiečius o ne Suvalkų ir kitus lietuvius gyvenančius Lenkijoje ir turinčius jos pilietybę ? Ar taip jau jie visi turi lietuviškus įrašus pasuose? O gal jų tiek mažai kad neverta kreipti dėmesio ,nes jie puikiai moka lenkiškai kaip Lenkijos piliečiai, skirtingai nuo kai kuriu Lietuvos lenku lietuviškai . O gal dėl to kad Vokietija galinga? Kodėl taip pučiamas ,,nesamonių burbulas", nors kita vertus ką veiks Tomaševskis politikoje kai problemos nebus......... Kurioje gi vietoje taip skriaudžiami lenkai kad taip sunku gyventi Lietuvoje. Gal kas nors žino?
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24