Spausdinti šį puslapį

Valdemar Tomaševski: priešo ieškojimas prie nieko gero nepriveda

2019-04-23, 22:51
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Valdemar Tomaševski Valdemar Tomaševski © L24.lt (fot. Viktor Jusel)

Kandidatas į prezidentus – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas, europarlamentaras Valdemar Tomaševski – šiandien Seime  pristatė savo rinkimų programą.

LLRA-KŠS frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, kuri vadovauja Valdemaro Tomaševskio rinkiminiam štabui, pažymėjo, kad šeštadienį paskelbta nauja apklausa, kurią atliko „Vilmorus“, palankiausia yra būtent Valdemarui Tomaševskiui.

„Labiausiai palanki (apklausa) yra mūsų kandidatui, kadangi nuo kovo dvigubai padidėjo palaikymas. Tikėtina, kad tai nuolatinė tendencija, turint omenyje rezultatus nuo šių metų sausio mėnesio (...). Tendencija yra tokia, kad palaikymas auga. Gegužę tikimės antrojo turo“, – sakė Rita Tamašunienė.

Primename, kad sausį, remiantis „Vilmorus“ apklausos duomenimis, Tomaševskio palaikymas siekė 0,4 proc., kovą – 1,5 proc., o naujausi duomenys rodo 3,1 proc. palaikymą. Nuomonių tyrimo agentūros labai dažnai sumažina LLRA-KŠS ir jų kandidatų palaikymo rezultatus. Prieš prezidento rinkimus 2014 metais apklausas atliekančios agentūros kalbėjo apie palaikymą ties 1,1 proc. riba, tuo tarpu Valdemar Tomaševski sulaukė 8,4 proc. balsų. 2014 metais LLRA rinkimuose į Europos Parlamentą prognozuotas tik 2 proc. palaikymas, nors politinė jėga surinko 8 proc. balsų, t.y. keturis kartus daugiau nei buvo prognozuota.

Pasak Ritos Tamašunienės, rinkiminė kampanija yra pernelyg vangi. Visuomenę pasiekia per mažai informacijos apie kandidatų programas. Rinkėjai nepakankamai supažindinti su programomis, o tai turi būti pagrindinis argumentas, atiduodant savo balsą.

Spaudos konferencijos metu Valdemar Tomaševski pirmiausia padėkojo visiems už jo kandidatūrą palaikančius parašus bei tiems, kurie tuos parašus rinko. Primename, kad vos per savaitę buvo surinkta apie 30 tūkst. palaikymo parašų.

Prezidentas turi būti aktyvus vidaus politikoje

Prieš pristatydamas savo rinkimų programą, Valdemar Tomaševski pakomentavo dabartinės prezidentės – Dalios Grybauskaitės – veiklą.

„Labai didėlė mūsų šalies vadovės klaida, kad ji nesidomėjo vidaus politika, daugiau dėmesio skyrė užsienio politikai (...).Prezidentas yra renkamas tiesiogiai ir jo pareiga ir prievolė yra būti aktyviam vidaus politikoje. Žmonės to labiausiai ir laukia“, – sakė Valdemar Tomaševski, pažymėdamas, kad prezidentas turi būti aktyvus ne tik užsienio politikoje.

Savo rinkimų programoje Valdemar Tomaševski pažymėjo penkias svarbiausias temas: vidaus politika, užsienio ir krašto apsaugos politika, ekonominė ir gyventojų gerovės didinimo politika, teisingumo užtikrinimas ir dvasingumo puoselėjimas.

Pasak Valdemaro Tomaševskio, nėra priimtina, kad augant šalies BVP, nemažėja skurstančiųjų ir paramos gavėjų skaičius. Kandidato į prezidentus nuomone, kalbėti apie valstybės gerovę galima tik tada, kai sukurtą visuotiną gėrį jaučia visi arba didžioji dalis gyventojų.

Korupcija – didžiausias sopulys

Korupcija, pasak Valdemaro Tomaševskio, yra viena didžiausių šalies problemų.
„Korupcijos byloms negali būti taikomas senaties terminas. Ir po 10, ir po 20, ir po 30 metų šitie atvejai turi būti tiriami. Tada korumpuotieji jaus, kad atsakomybė grės per visą gyvenimą“, – spaudos konferencijos Seime metu pažymėjo Valdemar Tomaševski.

Kandidatas į prezidentus pasisako už viso turto konfiskavimą, jeigu nustatytas korupcijos atvejis ir nelegalus praturtėjimas.

LLRA-KŠS lyderis atkreipė dėmesį į būtinybę teisingumo sistemoje įvesti prisiekusiųjų instituciją. Šį pasiūlymą jis pateikė dar 2009 metais, kai pirmą kartą kandidatavo į prezidento postą. Valdemar Tomaševski pažymėjo, kad ledai pajudėjo ir galbūt artimiausiu metu mes turėsime šią prisiekusiųjų instituciją. Pasak jo, tai leistų visuomenei labiau kontroliuoti teismus.

Šeimos politikos gairės

Savo rinkimų programoje Valdemar Tomaševski daug dėmesio skiria šeimos politikai.

„Šeima – tai maža valstybė valstybėje. Tai yra svarbiausia institucija Lietuvos visuomenėje. Būtent šeimos stiprinimo politika yra labai aktuali mūsų programoje ir mano prezidentinėje programoje. Tai nėra tušti žodžiai. Turime saugoti tradicinę šeimą. Dabar ateina tam tikros mados iš vakarų Europos ir šeimai iškyla grėsmė. Konstitucijoje parašyta labai aiškiai, kad šeima – vyro ir moters santuoka, bet yra labai daug pasiūlymų tai keisti“, – pažymėjo Valdemar Tomaševski.

Artimiausiu metu pakeitimų gal ir nebus, bet jau vyksta pokyčiai, lemsiantys, kad iš Konstitucijos šie labai reikalingi žodžiai būtų išbraukti. Būtent prezidento autoritetas labai svarbus saugant, kad taip neatsitiktų.

Valdemar Tomaševski nurodė Stambulo konferenciją kaip grėsmę tradicinei šeimai.

„Pagrindinė užduotis mano, kaip būsimo prezidento, būtų neleisti, kad ši konvencija įsigaliotų Lietuvoje. Tai yra konvencija, nukreipta prieš mūsų tradicinę šeimą“, – akcentavo Valdemar Tomaševski.

Kalbėdamas apie šeimą, politikas priminė apie kitą LLRA-KŠS iniciatyvą – 120 eurų už kiekvieną vaiką kas mėnesį, pažymėdamas, kad šiuo metu šeimos jau gauna 50 eurų už vaiką, tačiau ši suma yra nepakankama. Jis taip pat priminė apie dar vieną LLRA-KŠS iniciatyvą, kuri startuos jau šių metų liepos mėnesį – Daugiavaikių šeimų kortelė.

Valdemaras Tomaševskis taip pat kalbėjo apie negimusių vaikų apsaugą.

„Turime didelę demografinę problemą. Šalies gyventojų nuolat mažėja. Per nepriklausomybės laikotarpį Lietuva prarado milijoną gyventojų. Kasmet 6 tūkstančiai negimusių vaikų yra nužudomi iki 12 nėštumo savaitės. Tai yra labai didelis nusikaltimas, tiek negimusių vaikų atžvilgiu, tiek valstybės ateities atžvilgiu“, – sakė Valdemar Tomaševski apie būtinybę saugoti gyvybę nuo jos pradėjimo iki natūralios mirties.

Aptardamas visuomeninius klausimus, Valdemar Tomaševski daug dėmesio skyrė jaunimui. Savo programoje jis siūlo atlesti nuo fizinių asmenų pajamų mokesčių iki 25 metų pradėjusį dirbti jaunimą. Savo programoje politikas neužmiršo ir vyresnio amžiaus žmonių, siūlydamas asmenims nuo 70 metų būtinus, kasdien vartojamus vaistus gauti nemokamai.

Lietuvos-Baltarusijos bendradarbiavimo atgaivinimas

Kalbėdamas apie užsienio politiką, Valdemar Tomaševski pažymėjo, kad privalome nesugadinti santykių su Lenkija ir Latvija, taip pat reikia siekti gerų santykių su visais kaimynais.

„Privalome siekti gerų santykių su visais kaimynais. Karinė mūsų vadovų retorika prie nieko gero nepriveda. Ir ekonomine prasme daug prarandame, ir tarptautinėje arenoje  atrodome nelabai pozityviai. Pavyzdžiui, Vokietija puikiai prekiauja su Rusija, tiesia jau antrąją liniją „Nord Stream“ dujotiekio ir niekas jiems netrukdo turėti gerų santykių. O priešo ieškojimas prie nieko gero nepriveda“, – sakė Valdemar Tomaševski.

Jis pažymėjo, kad Lietuva privalo suprasti, jog konflikto metu mūsų šalis atsidurs fronto linijoje, todėl „turime labai atsargiai vykdyti savo politiką“.

Europarlamentaras taip pat nurodė, kad Lietuva privalo užmegzti gerus santykius su Baltarusija. Politikas pažymėjo, kad būdamas prezidentu savo pirmojo vizito važiuotų būtent į šią šalį.

„Nors tai labai svarbi mūsų kaimynė, su kuria esame susieti istoriškai – gyvenome vienoje valstybėje – Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, tačiau jokių politinių santykių kaip ir neturime“, – apgailestavo kandidatas į prezidentus.

V. Tomaševski atkreipė dėmesį, kad santykius su Minsku reikia gerinti kuo skubiau ir dėl ekonominių sumetimų, nes Baltarusija planuoja savo krovinius transportuoti ne per Lietuvos uostą Klaipėdoje, tačiau per Latvijos uostus, kadangi su Latvija ją jungia geresni santykiai. Kandidatas į prezidentus mano, kad kuo skubiau būtina siekti bevizio režimo 50 kilometrų pasienio ruože su Baltarusija. Ateityje galima pagalvoti apie bevizį režimą su visa Baltarusija, nes tai jau pavyko padaryti su Ukraina.

Prezidento rinkimai vyks šių metų  gegužės 12 dieną.

 

Komentuoti