Prancūzijos gynybos ministras atvyko išreikšti solidarumo, bet "Mistral" klausimo nedetalizavo

2014-03-21, 20:54
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Prancūzijos gynybos ministras Žanas Ivas Le Drianas (Jean-Yves Le Drian) atvyko į Lietuvą išreikšti savo šalies solidarumo ir pasirengimo laikytis NATO kolektyvinės gynybos principų bei, kaip jau padarė JAV ir žada padaryti Jungtinė Karalystė bei Danija, sustiprinti oro policijos misiją.

Tačiau ministras nekonkretizavo Prancūzijos pasirengimo vykdyti kontraktą su Rusija dėl karo laivų "Mistral" pardavimo, esą šis klausimas turi būti sprendžiamas spalį, kai laivus jau reikės atiduoti. Be to, Prancūzija ir pati tikisi solidarumo sankcijų klausimu.

"NATO oro policijos misijos stiprinimas turi būti paremtas bendru Aljanso sprendimu. Tas pats - ir dėl "Mistral", atsakymas į šį klausimą turi būti bendras, sankcijos turi būti kolektyvinės.

Jūsų užduotas klausimas yra rimtas, tačiau jį Prancūzijos Vyriausybė (svarstys - ELTA) tuomet, kai jau reikės laivą realiai perleisti rusams. Nes kol kas kalbame apie vienos privačios bendrovės susitarimą su kita privačia bendrove, o teisinis sprendimas bus priimtas spalį. (...) Prancūzijos Vyriausybė dabar negali kištis į projekto įgyvendinimą, tačiau vienu metu ji vis dėlto galės pasakyti, ar bendrovė galės perduoti įrangą Rusijai. Reikia pabrėžti, kad laikysimės bendrų - NATO, ES kontekste priimtų sprendimų", - kalbėjo Ž. I. Le Drianas (Jean-Yves Le Drian) per bendrą spaudos konferenciją su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

Lietuvos krašto apsaugos ministrą tenkina prancūzų sprendimo dėl "Mistral" kontrakto vykdymo atidėjimas.

"Sprendimo atidėjimas mus tenkina, o koks bus galutinis sprendimas, pamatysime. Prancūzai teigia, kad laivai siūlomi neginkluoti, bet tai yra galinga jūrinė sistema, kuri gali perdislokuoti didelius sausumos pajėgų kariškių pajėgumus. Būtų blogai, jei į Klaipėdos arba Odesos uostą įplauktų tiek karių, kiek telpa "Mistral". Toks įplaukimas negalimas", - sakė J. Olekas.

Prancūzijos gynybos ministras tikino lietuvius, kad jo vizitas yra skirtas išreikšti solidarumą Respublikos Prezidento vardu.

"Aš atvykau savo kolegai ir visiems Lietuvoje pasakyti Prancūzijos Prezidento vardu, kad mes esame solidarūs. Norėjau priminti, kad mums labai svarbus kolektyvinės gynybos principas, kuris yra įtvirtintas NATO Penktajame sutarties straipsnyje", - sakė Ž. I. Le Drianas, primindamas, kad prancūzai buvo vieni aktyviausių pratybų "Steadfast Jazz" dalyvių bei jau keturis kartu dalyvavo Baltijos šalių oro policijos misijoje.

Savo solidarumą Ukrainos krizės kontekste Prancūzija pasirengusi pademonstruoti praktiškai - atsiųsdama papildomus 4 naikintuvus (2 "Rafales" ir 2 "Mirage 2000") pastiprino oro policijos misiją, kurioje paprastai budi keturi naikintuvai, ir suteikti vieną prancūzų AWACS lėktuvą erdvių patikrinimo ir priežiūros misijai.

Prancūzų ministro teigimu, sprendimas dėl to, kada papildomi naikintuvai galėtų būti panaudoti, bus priimtas NATO kontekste. Pasak Ž. I. Le Diano, taip pat sutarta stiprinti bendradarbiavimą kibernetinės gynybos srityje.

J. Olekas pridūrė, kad stiprinti oro policijos misiją svarsto ir Danija bei Jungtinė Karalystė. JAV atsiuntė dar šešis naikintuvus prie jau esamų keturių.

Ketvirtadienį su lenkų kolega susitikęs J. Olekas aptarė galimą trumpojo nuotolio priešraketinių sistemų "Grom", kurios pasiteisino Rusijos intervencijos į Gruziją metu, įsigijimą.

"Turėsime suderinti, kada, kokiais kiekiais, kokiais terminais bus galima įsigyti sistemas, kurios papildytų jau turimas oro gynybai skirtas sistemas", - sakė J. Olekas.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24